Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han jobber for slave-lønn

Mohammed (29) er i klørne på et norsk firma som kynisk utnytter illegale innvandreres desperasjon. Luselønna han ble lovet, har han ikke fått.

- Selskapet kom jeg i kontakt med gjennom venner. Det er stort og driver innen flere bransjer. De hyrer flere mennesker i samme situasjon som meg, sier Mohammed.

- Jeg er redd. Jeg har ingenting å stille opp med. De kan når som helst angi meg til politiet, sier han.

Aktiv rekruttering

En rekke selskaper i Norge opererer i det grå markedet. Illegale innvandrere som ikke har rett til arbeid, utnyttes som billig arbeidskraft. De kan ikke klage. Går de til politiet, blir de sendt ut av landet.

- Vi har eksempler på bedrifter som misbruker illegale innvandrere, forteller Einar Vold, som leder Arbeidstilsynet i Oslo.

Leonard Mpoyi fra organisasjonen Africa Forum har flere saker fra afrikanere som bor ulovlig i Norge.

- Disse utnyttes på det groveste av selskaper som vil ha billig arbeidskraft. Vi har eksempler på hvordan bedrifter aktivt rekrutterer illegale innvandrere, sier Mpoyi.

Under jorda

Fram til 1993 var Mohammed aktiv som pengekurer til og fra PLOs hemmelige celler på Vestbredden. Etter Oslo-avtalen gikk han inn i det palestinske politiet.

- Vi gjorde ting mot opposisjonen til Arafat som jeg blir kvalm av å tenke på. Min oppsigelse ble ikke godtatt. Derfor flyktet jeg, sier han.

Mohammed kom til Norge i oktober 1998. Asylsøknaden ble raskt avslått. Han gikk under jorda og reiser uopphørlig mellom ulike byer i Norge, delvis for å ikke bli tatt, delvis fordi arbeidsgiveren sender ham.

- De gir meg beskjed om å møte der og der, og de sørger for at jeg har et sted å sove. Jeg vil bort fra dem, men jeg kan ikke. Jeg må ha penger for å overleve, sier Mohammed.

Ikke lønn

Ifølge Mohammed nekter arbeidsgiveren å betale ham for utførte jobber.

- Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har ingen papirer og ingen rettigheter. Jeg er ikke-eksisterende.

carsten.thomassen@dagbladet.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling