Han kan hjelpe oss med å gripe islamismens tankemessige røtter

Robert Conquest (1917-2015) var historikeren som dissekerte stalinismens forbrytelser og tyrannens godtroende håndlangere i vest. Og som dermed forandret vår historiske bevissthet.

HADDE RETT: Med åpningen av sovjetiske arkiver fra 1990-tallet har Robert Conquest i det store og hele vist seg å ha rett i vurderingen av Stalins paranoide forfølgelser.
Her er historikeren sammen med daværende president George W. Bush som overrakte ham «Presidential Medal of Freedom». Conquest døde 3. august 2015, han ble 98 år
gammel. FOTO: EVAN VUCCI/NTB SCANPIX
HADDE RETT: Med åpningen av sovjetiske arkiver fra 1990-tallet har Robert Conquest i det store og hele vist seg å ha rett i vurderingen av Stalins paranoide forfølgelser. Her er historikeren sammen med daværende president George W. Bush som overrakte ham «Presidential Medal of Freedom». Conquest døde 3. august 2015, han ble 98 år gammel. FOTO: EVAN VUCCI/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vårt mentale liv kan lett utvikle to basale unoter, sa Søren Kirkegaard: latskap og utålmodighet. Den britisk-amerikanske poeten og historikeren Robert Conquest, som døde i fjor, 98 år gammel, siterte ofte den store dansken.

Latskapen ytrer seg i uviljen mot å konfrontere oss selv med motstridende fakta. Vi viker tilbake for å ta inn over oss innfløkte sammenhenger, uforutsette konklusjoner. Fakta som går mot våre umiddelbare intuisjoner stuves vekk som irrelevante. Vi er bevisst selektive i vår virkelighetsforståelse, for det skaper ro.

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer