Han kan hjelpe oss med å gripe islamismens tankemessige røtter

Robert Conquest (1917-2015) var historikeren som dissekerte stalinismens forbrytelser og tyrannens godtroende håndlangere i vest. Og som dermed forandret vår historiske bevissthet.

HADDE RETT: Med åpningen av sovjetiske arkiver fra 1990-tallet har Robert Conquest i det store og hele vist seg å ha rett i vurderingen av Stalins paranoide forfølgelser.
Her er historikeren sammen med daværende president George W. Bush som overrakte ham «Presidential Medal of Freedom». Conquest døde 3. august 2015, han ble 98 år
gammel. FOTO: EVAN VUCCI/NTB SCANPIX
HADDE RETT: Med åpningen av sovjetiske arkiver fra 1990-tallet har Robert Conquest i det store og hele vist seg å ha rett i vurderingen av Stalins paranoide forfølgelser. Her er historikeren sammen med daværende president George W. Bush som overrakte ham «Presidential Medal of Freedom». Conquest døde 3. august 2015, han ble 98 år gammel. FOTO: EVAN VUCCI/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vårt mentale liv kan lett utvikle to basale unoter, sa Søren Kirkegaard: latskap og utålmodighet. Den britisk-amerikanske poeten og historikeren Robert Conquest, som døde i fjor, 98 år gammel, siterte ofte den store dansken.

Latskapen ytrer seg i uviljen mot å konfrontere oss selv med motstridende fakta. Vi viker tilbake for å ta inn over oss innfløkte sammenhenger, uforutsette konklusjoner. Fakta som går mot våre umiddelbare intuisjoner stuves vekk som irrelevante. Vi er bevisst selektive i vår virkelighetsforståelse, for det skaper ro.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer