SLAKTER ANMELDER: Professor Finn-Erik Vinje anklager Aftenpost-anmelder Vidar Kvalshaug for ikke å kunne skrive.
Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
SLAKTER ANMELDER: Professor Finn-Erik Vinje anklager Aftenpost-anmelder Vidar Kvalshaug for ikke å kunne skrive. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

- Han kan ikke skrive

Språkprofessor Finn-Erik Vinje mener Aftenpost-anmelder trenger en hjelper, slik at han kan gjøre seg forstått.

(Dagbladet): «Vidar Kvalshaug har en skavank som ikke er ubetydelig for en litteraturanmelder: Han kan ikke skrive.»

Slik heter det seg i språkprofessor Finn-Erik Vinjes krasse debattinnlegg i Aftenposten i dag, hvor han på polemisk vis går i strupen på avisas litteraturanmelder Vidar Kvalshaug.

Angrepet på Kvalshaug bunner i hans anmeldelse av Gert Nygårdshaugs siste roman, «Chimera».

Videre skriver Vinje:

«'Tilsett litt attraksjon, og det blir ganske svett', heter det ubegripelig og uten forberedelse i teksten. Attraksjon, javel - men hvor og hvordan? Spørsmålet er relevant, for noen 'attraksjon' kan ikke øynes i det foregående. Så samler Kvalshaug kreftene til en konklusjon, og den er totalforvirret. Var man i det hjørne, kunne man anta Kvalshaugs sjargong og kalle den 'svett'.»

- Gi ham en hjelper Språkprofessoren gikk enda lenger i Kvalshaug-kritikken da Dagbladet ringte ham.

- Vidar Kvalshaug har sikkert noen gode tanker og ideer, men redaksjonen skulle gitt ham en hjelper. Så kunne de sammen utarbeidet en tekst som avisleserne kan forstå, sier Vinje til Dagbladet.

- Du skriver i innlegget at Kvalshaug ikke kan skrive. Det er veldig sterke ord, synes du ikke?

- Han kan nok holde i et penneskaft og forme noen ord som er i henhold til norsk rettskrivning, men når han begir seg ut i lengre resonnementer, går det i ball for ham. Han synder mot journalistikkens første bud: at leseren skal kunne forstå hva han skriver, sier Vinje, som påpeker at han ikke kjenner Gert Nygårdshaug.

- Et sorgens kapittel Språkprofessoren sier at det sikkert er noen som vil synes det er urettferdig at han har plukket fram Kvalshaug og kritisert ham på denne måten.

- Men han er satt i posisjon som Aftenpostens hovedanmelder, og har derfor en innflytelse utenom det vanlige. Det er et sorgens kapittel, sier han.

Vidar Kvalshaug forteller at han tar Vinjes anmelderkritikk med «stoisk ro». Han tyr likevel til følgende karakteristikk av sin kritiker:

- Det er leit å se en gammel hedersmann gå ned på denne måten med rødpennen i været, men det skal Finn-Erik Vinje ha: Han har et stabilt humør. Han er alltid like sur.

- Sitatfusk - Da professor Vinje skulle ta meg denne gangen, presterte han to sitatfusk og en grov blant annet/blant andre-feil, samt å bruke ordet «gevaltig», som ikke står i Bokmålsordboka, sier Aftenpostens hovedanmelder for litteratur.

Han forteller at det er mange måter å kritisere anmeldere på, og at Vinjes variant sådan føyer seg inn i rekka.

- Den vanligste er å si at anmelderen ikke kan lese. Så er det kanskje noen som vil si at anmelderen ikke har lest boka riktig. Nå kommer Finn-Erik Vinje med en tredje variant: at jeg ikke kan skrive, sier Aftenpost-anmelderen.

- Går kritikken inn på deg?

- Det hadde gått mer inn på meg om det var noen av mine kolleger - forfattere, skribenter eller journalister - som hadde kommet med denne kritikken - ikke en som sitter med rød penn og leter etter feil. Finn-Erik Vinje har vært etter meg over lang tid - helt siden jeg begynte å skrive anmeldelser på nynorsk.

Aggresjonsnivå - Men hvis verden hadde vært slik Finn-Erik Vinje ville, kunne man ikke ha flyttet normene for språk videre i det hele tatt.

Kvalshaug sier at han reagerer på aggresjonsnivået i Vinjes debattinnlegg.

- Jeg føler meg som en skoleelev som blir kalt inn på teppet hos en rasende norsklærer, som så slår den røde pennen hardt i bordet, for noe jeg ikke mener er en forseelse engang. Jeg har gått nøye gjennom teksten min, og jeg kan fremdeles ikke se hva jeg skulle gjort annerledes.

REAGERER PÅ AGGRESJONSNIVÅET: - Jeg føler meg som en skoleelev som blir kalt inn på teppet hos en rasende norsklærer, som så slår den røde pennen hardt i bordet, for noe jeg ikke mener er en forseelse engang, sier Vidar Kvalshaug.   Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
REAGERER PÅ AGGRESJONSNIVÅET: - Jeg føler meg som en skoleelev som blir kalt inn på teppet hos en rasende norsklærer, som så slår den røde pennen hardt i bordet, for noe jeg ikke mener er en forseelse engang, sier Vidar Kvalshaug. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer