Han kan skrive

Vi anmelder Obama- og McCain-bøkene.

BOK: Tidligere sjefredaktør Hans Bergstrøm i Dagens Nyheter, nå bosatt i USA siden 2003, fant ingen bok om den amerikanske senatoren John McCain hos svenske bokhandlere da han besøkte gamlelandet i februar 2008.

Dosenten i statsvitenskap fra universitetet i Göteborg, som har vært gjesteforsker ved de amerikanske universitetene Harvard og Stanford, fant derimot en politisk biografi om Hillary Clinton gitt ut på forlaget Historiska Media.

Boka hadde svensk forfatter og Bergström tok kontakt med forlaget og forslo at han skulle lage en liknende bok om John McCain.

Venn av McCain

Forlaget takket ja og Hans Bergström brukte fire uker på boka om mannen han selv stemte på i primærvalget i Florida og som han anser å være en venn. Dette legger forfatteren ikke skjul på, og boka er preget av det positive bildet svensken, som har gjort amerikaner av seg, ville vise av den republikanske presidentkandidaten John McCain.

Siden boka er skrevet i tidsrommet mai og juni i år, og har hatt siste korreksjon på slutten av juli, mangler analysen av hva finanskrisa betyr for McCain og hvorfor han valgte Sarah Palin som visepresident. Den detaljerte kunnskapen Bergström har om amerikansk politikk generelt, og John McCain som politiker spesiell, gir likevel et meget interessant bilde av mannen som krigshelt og som selvstendig og frittalende politiker.

Forfatteren har åpenbart hatt en ønske om å beskrive McCain som en modig politiker med lav toleranse for det falske; noe som var McCains varemerke helt til han ble knust av en ondsinnet Bush-kampanje da begge var presidentkandidater i 2000.

Boka kunne endt opp som oppslagsverk for nerder i amerikansk politikk. Detaljkunnskapene til Bergström, særlig i beskrivelsen om hvorfor høyrefløyen og de kristenkonservative nærmest har lagt McCain for hat, gir likevel meget interessant innsikt i et innfløkt politisk landskap de fleste av oss kan ha nytte av å vite mer om. Ikke minst i forståelsen av hvorfor Sarah Palin dukket opp på republikanernes landsmøte i september.

OVERSATT: Barack Obamas politiske budskap har blitt oversatt til en rekke språk. Foto: SCANPIX / REUTERS / DJORDJE KOJADINOVIC
OVERSATT: Barack Obamas politiske budskap har blitt oversatt til en rekke språk. Foto: SCANPIX / REUTERS / DJORDJE KOJADINOVIC Vis mer

Obama skriver selv

Den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama burde ikke trenge noen detaljert presentasjon. I løpet av 24 timer blir det klart om han blir USAs første svarte president; eller afroamerikanske president for å være pinlig korrekt.

Da Obama kom med sin selvbiografi « Å leve en drøm» i 1995, var det ingen som ante at den unge juristen skulle bli politiker i USA; knapt nok ham selv. Det han i ettertid har vist, var at han er en av svært få politikere som kan uttrykke seg personlig og ekte i skriftlig form.

I sin andre bok, «Mot til å håpe», presenterer han sin visjon for framtidas USA. Dette er mye mer et politisk dokument og viser hvor han står fra helse- og skolepolitikk til krigen i Irak. Selv om han til tider henfaller til det noen vil kalle politisk svada, har han bevart fortellerstemmen fra sin første bok. Barack Obama KAN skrive.

Kjernen i hans politiske tankegang er at det ikke finnes et svart USA, et hvitt USA, et latino USA etc., men et USAs forente stater. Selv om det ikke lenger er den åpne og søkende mannen som skriver, er det en mer moden politiker som vil forklare sine politiske intensjoner som sunn fornuft.

Han bekrefter heldigvis anklagene om at han er både intellektuell og akademisk og at han kan omsette tankene til et forståelig budskap. Blir han valgt til USAs president i morgen er boka på ny hyperaktuell.

Rotete
Audun Tjomsland har fulgt amerikansk politikk siden han studerte statsvitenskap i USA i 60- åra. Han har blant annet jobbet i Aftenpostens utenriksavdeling og i Dagsrevyen i NRK blant annet som korrespondent i London og New York. Nå kommenterer han det amerikanske valget for nettstedet ABC.

I Boka «En personlig reise i Amerika fra Kennedy til Obama» oppsummerer han tida fra apartheid til Barack Obamas muligheter til å flytte inn i Det hvite hus.

Han kan skrive

Nordmenn flest har et sterkt og personlig forhold til USA, og korrespondenter fra norsk presse synes å ha et sterkt ønske om å fortelle om sitt personlige møte med Amerika. Tjomsland har i så måte ventet lenge. Resultatet er et slags oppslagsverk ispedd personlige historier. Problemet er at boka ikke bringer så mye nytt. Dessuten er den rotete redigert og lett å legge til side.

Les også:

Disse bøkene selger best akkurat nå

Flere bokanmeldelser

Dagbladet.no/litteratur

Obama om Obama.
Audun Tjomsland om amerikansk politikk.
Hans Bergström om McCain.