Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han kan stoppe film-piratene

Jonathan Friend har utviklet et verktøy som vil gjøre ham hatet av fildelerne. Og elsket i Hollywood. Svarer deg i dag!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 2003 bestemte filmstudioet Universal Pictures for å svi av nærmere 900 millioner kroner på en filmatisering av «Hulken». De leide inn stjerneregissør Ang Lee, og før filmen i det hele tatt var påbegynt planla studioet oppfølgere og en rekke sideprodukter som de regnet med ville gjøre investeringen til en lønnsom affære.

De hadde imidlertid ikke regnet med Kerry Gonzales, en 24 år gammel forsikringsselger, som fikk tak i en kopi av filmen før den var ferdig, og la den ut på nettet. Plutselig ble «Hulken» diskutert på alle filmfora på nettet, og publikum var ofte nådeløse i sin kritikk selv om det dreide seg om en uferdig kopi.

Da filmen endelig fikk premiere, forsvant den fort fra toppen av kinolistene.

«Hulken» trekkes ofte fram som skrekkeksempelet på hvor mye skade ulovlig fildeling kan gjøre for en film. Nå hevder en britisk mann at han har funnet et verktøy som kan begrense skaden piratvirksomheten har på filmbransjen.

- Man kan aldri stoppe en person fra å laste ned en film på nettet. Det man kan gjøre, er å gjøre det ekstremt frustrerende for fildelerne, sier han.

Problemet vokser

Storavisa Financial Times kjørte nylig en tosiders artikkel om Jonathan Friend (24) fra Birmingham i sitt Weekendbilag. Han er mannen som Hollywood nå fester sin lit til i arbeidet mot piratvirksomheten.

Og gudene skal vite at bransjen trenger den hjelpen de kan få. Filmbransjen regner med å tape 39,9 milliarder kroner i året som følge av piratkopiering. Problemet kan bli verre: Også land i Afrika og Asia er i ferd med å bygge ut sine bredbåndsnett.

HULKEN KNELTE: Ang Lees «Hulken» blir ofte trukket fram som skrekkeksemplet på hvor galt det kan gå når en film blir spredd på nettet før premieren. Foto: FILMWEB
HULKEN KNELTE: Ang Lees «Hulken» blir ofte trukket fram som skrekkeksemplet på hvor galt det kan gå når en film blir spredd på nettet før premieren. Foto: FILMWEB Vis mer

Og den teknologiske utviklingen bærer bud om en fremtid der internett blir integrert i tv-stua.

- Vi havner sakte mer bakpå, sier en sentral kilde i underholdningsindustrien til Financial Times. Trusler om søksmål og et svakt tilbud av lovlige nedlastbare filmer er åpenbart ikke kraftige nok våpen.

- Søppeldata

Men Friend Media Technology Systems hevder altså at de er i besittelse av et uvurderlig verktøy.

- Mange av dataene som bransjen sitter på er fullstendig søppel. De kan ikke se halvparten av det som skjer, sier Friend til Financial Times.

Kort fortalt går hans oppfinnelse ut på å legge inn sperrer som forsinker eller - i beste fall - avbryter nedlastingen.

Friend har også utviklet en software som effektivt sporer hvor mange kopier av en film eller en tv-serie som ligger ute på nettet.

Ved hjelp av noen få tastetrykk kan han finne ut i hvilken by piratkopien er lagt ut fra, og om virksomheten skjer fra en bedrift eller et universitet. Friend hevder han deretter kan finne ut av piratenes IP-adresser, og videre kan politiet hente ut navn og bostedsadresser.

image: Han kan stoppe film-piratene

Han hevder han også at han kan finne ut hva piraten har lastet opp og ned tidligere.

Vil irritere

Overfor Financial Times hevder Friend at han fikk ideen til sitt antipirat-prosjekt da Napster-saken raste som verst. Nå har Friend Media Technology Systems undertegnet avtaler med et stort filmstudio og et av de større plateselskapene. Selskapet samarbeider også med en bank om datasikkerhet.

Bransjekilder sier til avisa at de mener Friends oppfinnelse kan være en forbedring av den eksisterende overvåkningsteknologien. Samtidig er de nøkterne.

- Hver gang man finner en ny teknologi, finner motparten en måte å unngå den på, sier David Israelite fra The National Music Publishers Association.

Jonathan Friend lover heller ikke gull og grønne skoger.

- Vil dette stoppe piratvirksomhet? Nei. Folk vil alltid finne nye måter. Det man må gjøre er å irritere nok mennesker til det punktet at de ikke ser vitsen lenger.

Tror ikke på Friend

Vegard Olsen, pressetalsmann for norske Piratgruppen, tviler på at Friend sitter på noen mirakelkur.

- Uten at jeg er noen teknologiguru, vil jeg tro at det ligger teknologiske barrierer i veien for ham. At det går an å sabotere en nedlasting ved å forsinke den, syns jeg høres rart ut, sier han til Dagbladet.no.

Han forteller at plate- og filmbransjen for flere år siden forsøkte å sabotere ved å legge ut falske filer på nett.

- Da bittorrent kom, ble dette mindre vanlig. Nå kommer det ofte opp i et kommentarfelt om det er noe galt ved fila, sier han.

Jonathan Friend er uansett garantert å få mange uvenner blant sine jevnaldrende fildelere om teknologien hans viser seg å være suksessrik. Samtidig vil han få flere nye kompiser - i Hollywood.


Hvordan fungerer softwaren han har laget? Er det virkelig mulig å stoppe piratvirksomhet? Og er systemet hans også effektivt mot bittorrent-teknologien?

HUSK AT DU MÅ SENDE INN SPØRSMÅLENE PÅ ENGELSK!

VIL ØDELEGGE: Jonathan Friend mener han har et verktøy som kan gjøre livet surt for fildelerne.
STORT PROBLEM: Filmbransjen antar at de taper milliarder på piratkopiering hvert år.
I FRONT: Underholdningsbransjen har ofte ligget bakpå sammenliknet med fildelerne. Selv om Bram Cohens bittorrent-teknologi også er et nyttig verktøy for alle som vil dele materiale lovlig, er bittorrent også svært populært hos fildelerne.