ÅPNER DØRER: Eksperter mener Oscar-nominasjonene alene har satt fart på Morten Tyldums karriere. Foto: Richard Shotwell/Invision/AP
ÅPNER DØRER: Eksperter mener Oscar-nominasjonene alene har satt fart på Morten Tyldums karriere. Foto: Richard Shotwell/Invision/APVis mer

- Han kan vasse i tilbud

Morten Tyldums karriere eksploderer uavhengig av Oscar-pris, mener eksperter.

OSLO/LOS ANGELES (Dagbladet): Natt til mandag kan Morten Tyldum stikke av med hele åtte Oscar-statuetter for filmen sin «The Imitation Game». Dette er en av de gjeveste filmprisene man kan få.

Eksperter mener det er fantastisk om Tyldum vinner pris, men mener karrieren hans ble forandret i sekundet nominasjonene ble offentliggjort.

- Åpnet mange dører Le LD Nguyen er redaktør for Filmmagasinet. Han tror Tyldum allerede blir tilbudt utallige gode manus.

- Suksessen har åpne mange dører, og en eventuell seier vil åpne enda flere. Dette er ikke noe annet enn godt for karrieren hans. Jeg tror han allerede får tilsendt en mengde gode manus, og at han kan plukke skuespillere fra øverste hylle.

Nguyen forteller at nominasjonene alene var gjevt for Tyldums karriere.

- Tyldum har allerede vunnet. Konkurransen er ufattelig stor, spesielt i regi-kategorien. For en filmskaper er en Oscar mye viktigere enn for en skuespiller, men jeg tror en seier sitter litt langt inne.

- Hollywood-regissør Nguyen håper Tyldum fortsetter med norsk film uavhengig av pris eller ikke, men tror han kommer til å holde seg i Hollywood de kommende åra.

- Vi nordmenn håper jo han kan fortsette å lage norsk film, men akkurat nå tror jeg han holder seg som Hollywood-regissør, sier Nguyen.
 
Birger Vestmo, programleder og musikkjournalist i P3, tror også Tyldum kommer til å holde seg i Hollywood framover. Han håper han «ikke glemmer gamlelandet helt».

- Feitere bankkonto Vestmo mener det ser lyst ut for Tyldum, uavhengig av Oscar-statuetter eller ikke.

- Om han vinner vil han vasse i tilbud, og sannsynligvis få en litt feitere bankkonto. Dette fordi han vil få bedre betalt for jobbene han tar på seg. Men det ser uansett veldig lyst ut, og han har flere interessante prosjekter på gang, sier programlederen.

Han mener Tyldum er en stigende stjerne i Hollywood, og sier det ikke er negativt om han må dra tomhendt hjem. Han mener Tyldum klarer å lage stor film med lite penger, noen produsenter setter høyt.

- Han har alle gode muligheter til å få en stor og lang karriere. Det ryktes at Jennifer Lawrence er med i hans neste film, så det virker som han allerede kan velge fra øverste hylle.

Følger ham resten av livet Også Asle Vatn, den erfarne filmprodusenten bak «Hodejegerne» og styreleder i Produsentforeningen sier Tyldum nå kan gjøre akkurat hva han vil, uansett utfall søndag.

- Han vil for alltid være regissøren bak filmen som fikk åtte Oscar-nominasjoner. Det vil følge ham på cv-en resten av livet, sier Vatn.

Det er knyttet stor spenning til hva som blir Tyldums neste film. Han er blitt koplet til såvel Warner-filmen «Chain if Events», basert på ei bok av den svenske forfatteren Frederick T. Olsson og omtalt som «World War Z» møter «Da Vinci-koden», som Star Trek-franchisen og filmatiseringa av «Pattern Recognition» av kultforfatteren William Gibson.

Han lukter på en politisk thriller skrevet av «Argo»-forfatteren Chris Terno og skal være i ferd med å sikre seg rettighetene til å filmatisere en norsk roman.

Betyr mye for bransjen Det er ikke bare for Morten Tyldum Oscar-nominasjonene er et vannskille. Det betyr også mye for resten av det norske filmmiljøet, som akkurat nå opplever en historisk høy anseelse i amerikansk filmindustri.

- Det Morten har gjort, er det største man kan oppnå. Men med Rønning og Sandberg som lagde tv-serie for Netflix og er i gang med den nye «Pirates of the Caribbean»-filmen, og mange skuespillere på eksport, er det hinsides hva filmbransjen kunne levere for bare fem år siden, sier Asle Vatn.

• Kristofer Hivjus innsats i «Game of Thrones»
• Aksel Hennies rolle i den nye Ridley Scott-filmen
• Kristoffer Joner som spiller mot Leonardo di Caprio i Alejandro González Iñárritus neste film
• Eva Sørhaugs regi på Catherine Zeta Jones-filmen «The Godmother»
• Ingrid Bolsø berdals rolle mot Anthony Hopkins i HBO-serien «Westworld»
• Thorbjørn Harrs roller i seriene «Vikings» og «Younger»
• Magnus Martens' regi på «Banshee»-episoder

- Det er ikke småtteri, det norske filmfolk får til for tiden. Norge er rett og slett satt på kartet, og har lyktes med å bli et sted der de større kreftene leter etter talent, sier han.