POPULÆR: Brian Reed sto bak podkastsuksessen «S-Town». Foto: Andrea Morales
POPULÆR: Brian Reed sto bak podkastsuksessen «S-Town». Foto: Andrea MoralesVis mer

Årets beste podkasts:

Han lå 17 dager i koma. Nå vil han takke sjåføren som kjørte ham ned. Her er årets beste podkaster

Årets beste internasjonale podkaster

«Heavyweight» (Gimlet Media)

Jonathan Goldstein griper tak i uforløste relasjoner, og fører folk sammen i håp om å løse de mellommenneskelige flokene. Det sympatiske prosjektet kommer aller sterkest til uttrykk i episoden om Jesse, som lå 17 dager i koma etter å ha blitt påkjørt. Nå vil unggutten møte sjåføren for å takke ham. At amerikanerne kun har publisert fem episoder i 2017 vitner om at det tar tid å produsere eksepsjonell historiefortelling.

«S-Town» (Serial og This American Life)

Uten tvil en forslitt frase, men ingen podkaster har vært mer toneangivende enn debutsesongen av «Serial» (2014). En splittet mottakelse av andre sesong la derfor liten demper på forventningene idet verden fikk de første subtile hintene om «S-Town». Basert på opptak fra Brian Reed, maktet en redaksjon bestående av navn som Ira Glass («This American Life»), Starlee Kine («Mystery Show») og Sarah Koenig («Serial») nok en gang å etterlate dype spor. Den påfølgende etikkdiskusjonen var høylytt, og det samme var koret av beundrere. «S-Town» vil bli husket for sine markante brudd med tradisjonell historiefortelling, og skjønnheten åpenbarer seg derfor først når du gir slipp på forventningene og flyter med.

«The Heart» (Kaitlin Prest/Radiotopia)

Det er lett å ta seg selv i å hviske når en anbefaler «The Heart» til venner. Den ytterst intime podkasten har eksistert siden 2012, men aldri vært mer relevant enn i år. I serien «No» byr nemlig den Brooklyn-baserte podkastskaperen Kaitlin Prest på personlige opplevelser med å sette grenser. For da Kaitlin Prest opplevde et overgrep som tenåring, erfarte hun at et nei ikke nødvendigvis oppfattes som et avslag. Med dette står «The Heart» for årets mest hjerteskjærende podkastserie, som uten tvil treffer en global nerve i disse #metoo-tider.

«The Daily» (New York Times)

Trodde du at nyheter var kjedelig? Michael Barbaro satte seg fore å skrelle av lagene som gjør nyhetsopplesere mekaniske, og ved hjelp av historiefortelling, forenkling og menneskelighet har «The Daily» markert seg som årets store revolusjon i podkastfaunaen. Podkasten på rundt 20 minutter publiseres daglig, og makter dermed – mot alle odds – å måle seg med reaksjonsevnen til lineær radio. Resultatet er en åpenbaring: Det er jo sånn nyheter skal høres ut. Så får det heller være at «The Daily» primært holder seg til det amerikanske nyhetsbildet.

«Invisibilia» (NPR)

Tredje sesong fra «Invisibilia» krysser igjen fagfelt som psykologi og antropologi med historiefortelling og ypperlig lyddesign. Hanna Rosin, Alix Spiegel og Lulu Miller gjør krav på din fulle konsentrasjon, men kvitterer med en raus porsjon åpenbaringer. Episoden «The Culture Inside» tar for seg hvordan vi kan trene hjernen til å tenke mindre fordomsfullt, og er ett av mange høydepunkter som vil endre ditt syn på hvordan vi er skrudd sammen.