Han lastet ned musikk fra Oink

Gir selv ut plate på verdens største plateselskap.

(Dagbladet.no): 26. november slipper Nine Inch Nails remiks-albumet «Y34rz3r0r3mix3d» på Interscope, som er et underbruk av Universal Music. Universal er verdens største plateselskap.

Bandets eneste faste medlem - grunnlegger Trent Reznor (42) - er imidlertid en høylytt kritiker av platebransjen. Nå innrømmer han også å ha hatt en konto hos Oink - nedlastingstjenesten som ble raidet av politiet for en drøy uke siden.

- Det var verdens beste platebutikk, det var det som gjorde Oink så storartet. Alt man kunne ønske var der, i ulike formater. Hvis det hadde kostet penger ville jeg bladd opp. Problemet er at det ikke finnes noe reelt lovlig alternativ, sier Reznor til New York Magazine.

Ukule iTunes

Det er ikke det at de lovlige alternativene ikke eksisterer, mener Reznor. Problemet er bare at de er så mye dårligere.

- Jeg føler meg ikke kul når jeg går på iTunes. Jeg er lei av at trynet til John Mayer popper opp. Jeg føler meg bedratt når jeg er der, og jeg synes ikke produktet de tilbyr er noe særlig bra, sier han.

Det er en kjensgjerning at mange av de drøyt 180 000 Oink-brukerne selv tilhørte musikkbransjen eller jobbet i media.

Bransjeorganisasjonen IFPI var særlig glad for at siden nå er nede, siden det var på nettopp den siden at mange plater ofte dukket opp først.

INNRØMMER OINK-NEDLASTING: Platebransjen feiret da Oink ble lagt ned i forrige uke. Trent Reznor (Nine Inch Nails) innrømmer imidlertid at han selv var en ivrig bruker. Foto: SCANPIX/AP
INNRØMMER OINK-NEDLASTING: Platebransjen feiret da Oink ble lagt ned i forrige uke. Trent Reznor (Nine Inch Nails) innrømmer imidlertid at han selv var en ivrig bruker. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Flere store utgivelser kunne lastes ned fra Oink flere uker før de var i butikkene, og derfra spredde demseg videre til andre sider.

- Det er dette som er det store spørsmålet for tida. Hvis skiva til ditt favorittband lekker til nettet, hører du da på det eller gjør du det ikke? Folk på Oink er takknemlige overfor dem som laster opp en plate først, de er helter. Og de stjeler ikke fordi de vil tjene penger, de stjeler musikken fordi de elsker bandet.

- Jeg sier ikke at Oink er moralsk uproblematisk, men jeg vet at siden eksisterte fordi den ga folk noe de ønsket seg.

Gir bort plate

Reznor er nå aktuell sammen med hip hop/spoken word-artisten Saul Williams. Deres samarbeidsprosjekt, skiva «The Inevitable Rise and Liberation of NiggyTardust», kan lastes ned fra i dag - gratis eller mot en donasjon på fem dollar.

Forretningsideen er slett ikke veldig ulik hvordan Radiohead solgte sitt nye album «In Rainbows».

- Radiohead er et av mine favorittband. Da de offentliggjorde at de ville gi bort albumet gratis, fikk jeg umiddelbart inn flere dusin tekstmeldinger. Jeg fikk gåsehud. Det er en fantastisk måte å selge en skive på, sier Reznor til CNet.

Reznor har høylytt kritisert cd-prisene og Universals markedsføring av platene hans. Etter remiksplata er han ferdig med selskapet for alltid.

- Jeg har vært under kontrakt i 18 år og har sett bransjen endre seg fra en ting til noe helt annet, og er veldig fornøyd med endelig å ha et direkte forhold til mitt publikum slik jeg selv ønsker det, uttalte han nylig ifølge Billboard.