Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Han ligner en slags Frodo fra helvete»

Drama om nazister og SD-kloner.

SPILLER NAZIST: I rollen som nazisten Mattias utfører Adam Lundgren stadig mer brutale terroraksjoner. Foto: Johan Paulin
SPILLER NAZIST: I rollen som nazisten Mattias utfører Adam Lundgren stadig mer brutale terroraksjoner. Foto: Johan Paulin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om man vil se hvor sjokkartet introduksjonen av Sverigedemokraterna (SD) i svensk politikk har vært for broderfolket trenger man ikke se lenger enn til tv-seriene svenskene produserer nå om dagen.

I den politiske thrilleren «Blå Ögon» behandles den nye utfordreren i nær 1:1-format.

Handlingen tar til midt i den svenske valgkampen. Stabssjefen til det svenske Samlingspartiets justisminister Gunnar (Sven Nordin, på svenska) forsvinner.

Dermed blir han nødt til å hente tilbake forgjengeren Elin (Louise Peterhoff, kledelig dempet i værmåten), som nå jobber som overkvalifisert servitør i kjølvannet av en politisk skandale.

Mens hun dykker ned i mysteriet rundt den forsvunnede stabssjefen må hun også hjelpe partiet å håndtere utfordreren Trygghetspartiet, en gjeng som er så like SD at serien ble anmeldt til kringkastingsrådet i hjemlandet.

SD-kloner
«Blå Ögon» er ikke først ute sånn sett.

Også sci-fi-serien «Äkta Människor» hadde SD-kloner (faktisk med samme skuespiller i en av rollene), men kom kanskje unna med litt mer ved å være en sci-fi-serie som brukte robotskepsis som metafor for innvandringsfiendtlighet.

De to seriene deler mange av de samme kvalitetene og ulempene - begge sliter med å være subtile, men er samtidig vanskelig å ikke engasjere seg i.

Kjell Wilhelmsen og Anna Bjelkerud gjør en fin jobb med å få Trygghetspartiet-politikerne Olle og Annika til å fremstå sympatiske og troverdige som mennesker, uansett om serieskaperne er kritiske til politikken deres.

Spesielt handlingssporet hvor man ser hva Annikas barn går gjennom på grunn av de kontroversielle meningene hennes er fint og sårt.

Dessverre er de andre partifellene kyniske til det nær parodiske.

Nazistisk terrorcelle
Ta for eksempel Janina (Malgorzata Pieczynska), som rister på hodet over at Olle legger igjen tips på en Kina-restaurant. Og det er etter at hun nettopp har forsøkt å overtale ham til å utnytte drapet på en partifelle for bedre pressedekning.

Denne tendensen til å dra på et par hakk for mye merkes også når en nazistisk terrorcelle setter i gang en serie stadig mer brutale drap, seriens viktigste spenningsmoment.

Her er heldigvis Adam Lundgren genuint ubehagelig i rollen som den intense blåøyde nazisten Mattias.

Han ligner en slags Frodo fra helvete der han veksler ubesværet mellom kompisaktig sjarm og intenst hat.

De tre handlingstrådene flyter fint sammen, selv om et par av episodene avhenger av litt for mye tilfeldigheter for å få urelaterte rollefigurer til å møtes, noe som vil være godt kjent for dem som har tatt en titt på starten av andre sesong av «True Detective».

SAMLINGSPARTIET: Louise Peterhoff har rollen som rådgiveren til Sveriges justisminister, spilt av Sven Nordin. Foto: Johan Paulin
SAMLINGSPARTIET: Louise Peterhoff har rollen som rådgiveren til Sveriges justisminister, spilt av Sven Nordin. Foto: Johan Paulin Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!