Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han løy for dattera

Da tragedien rammet nært måtte utenriksreporter Fredrik Græsvik måtte slutte å lyve.

PROFILERT: Fredrik Græsvik, utenriksjournalist i TV2 og trolig den norske journalisten som har reist mest til krig og uro, de siste 15 åra, er nå med i underholdningsprogrammet "Stjernene på slottet" på samme kanal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PROFILERT: Fredrik Græsvik, utenriksjournalist i TV2 og trolig den norske journalisten som har reist mest til krig og uro, de siste 15 åra, er nå med i underholdningsprogrammet "Stjernene på slottet" på samme kanal. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg er enkel å tilfredsstille: Gi meg ei strand, litt god vin, en Michelin-restaurant og et slott i Toscana, sier Fredrik Græsvik som i kveld har sin aften i programmet «Stjernene på slottet».

Siden 1994 har TV 2s utenriksreporter oppsøkt kriger og konflikter. På det meste hadde han 180 reisedøgn.

- TV2 har passet på at jeg ikke har jobbet meg i hjel. Hvis ikke, hadde jeg bare vært innom Bergen og hilst på dattera mi — og reist igjen.

Tøff type Macho utstråling. Direkte blikk. Usentimental stil. I kveldens program dukker en personlig og mykere type opp.

-Jeg får lyst til å gjemme meg bak ei pute. Det var god kjemi under innspillingen, og da blir man veldig åpen, sier Græsvik på Bristol hotell.

- Er ofte redd Etter journalistutdanning i USA, dro han til Libanon som FN-soldat. Han hadde tenning på å være der det skjer og smeller. 

- Jeg har vært veldig redd mange ganger som reporter. Uten redsel kommer du ikke levende fra enkelte av disse situasjonene jeg har vært i.

Seinest sist han var i Egypt, i folkemassene, oppsto en truende situasjon.

- Jeg ser alltid etter utganger. Men iblant kan du også havne i en situasjon der det bare er flaks at du overlever.

Løy for dattera Han må ha distanse til elendigheten han oppsøker.

KJAPT HJEMOM: Når TV2s utenriksreporter slapper av, lager han god mat, pusser opp og leser nesten hele tida. —Jeg leser ei bok i uka og har 120 bøker på vent i ei bokhylle ved siden av senga. Jeg klarer aldri å droppe ei påbegynt bok. Jeg har et nevrotisk forhold til det der, sier Fredrik Græsvik (46).Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJAPT HJEMOM: Når TV2s utenriksreporter slapper av, lager han god mat, pusser opp og leser nesten hele tida. —Jeg leser ei bok i uka og har 120 bøker på vent i ei bokhylle ved siden av senga. Jeg klarer aldri å droppe ei påbegynt bok. Jeg har et nevrotisk forhold til det der, sier Fredrik Græsvik (46).Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Skulle jeg gå å samle på alle tragiske historier, ville det ha blitt for vondt. Men da Carsten døde, var det umulig å distansere seg, sier han.

Dagbladets journalist Carsten Thomassen ble drept under terrorangrepet mot Serena Hotel i Kabul 14. januar 2008, da terrorister fra Taliban gikk til angrep. Græsvik, som også var på hotellet, har lagd dokumentarfilmen om «Skuddene i Kabul» og skrevet bok.

- Det aller vanskeligste var å snakke med dattera mi, som da var 11-12 år. I alle år hadde jeg sagt at «pappa er trygg» og «pappa har kontroll». Så blir en kollega drept - og den løgnen blir gjennomskuet. Jeg kunne ikke fortsette å si at det går bra, for det gjør jo ikke nødvendigvis det.

- Hun engster seg - du utsetter henne for det?

- Jeg gjør det mot alle som er glad i meg. Det er kanskje ikke mange, men det er tungt å bære den belastningen.

Skrev på Twitter «Kjære pappaen min! Nå må du passe deg og ta vare på deg selv. Det er viktigere at du er i sikkerhet enn at vi får nyheter», skrev dattera Julie (17) på Twitter da Græsvik befant seg i bombedrama i Gaza i 2011.

Hun har bodd hos mora i Bergen.

- Jeg har gått glipp av mye tid. Bursdager har jeg vært ganske god på, men jeg har også feiret bursdagen hennes i Libanon.

Stjernene: Gro Hammerseng, Toralv Maurstad, Fredrik Græsvik, Lise Karlsnes og Dennis Storhøi snakker på slott i Toscana iItalia. Foto: TV2
Stjernene: Gro Hammerseng, Toralv Maurstad, Fredrik Græsvik, Lise Karlsnes og Dennis Storhøi snakker på slott i Toscana iItalia. Foto: TV2 Vis mer

- Angrer du på jobb-prioriteringen?

- Ja, jeg angrer på at jeg ikke prioriterte familien i større grad da jeg hadde familie. Jeg turte ikke å la noe gå fra meg. Det var ingen begrensninger. Jeg var ute to måneder av gangen. 

Før var han bestemt på ikke å angre. For han har en utrolig tilfredsstillende jobb.

- Det er jo en egotripp av en annen verden: Å slippe alt du har i hendene og bare fyke av gårde.

Singelliv Han var sju ganger på Interrail. Rastløsheten har vært der bestandig.

- Jeg er barn av en tid da det ikke var diagnoser på alt mulig. Jeg er avhengig av å få dette adrenalinrushet. Lykkefølelsen av å klare å prestere under vanskelige forhold.

- Fins det damer som vil holde ut med fyr som deg?

- Hm, nøler Græsvik - Hvordan skal jeg svare uten at det høres ut som en kontaktannonse? Det er ingen som har gjort det hittil, og gudene skal vite at jeg har prøvd, knegger han.

GOD MAT: TV2s utenriksreporter Fredrik Græsvik og mesterkokk Tom-Victor Gausdal reiser til krigsområder og laget mat med de stridende parter - som går til bords med fienden. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
GOD MAT: TV2s utenriksreporter Fredrik Græsvik og mesterkokk Tom-Victor Gausdal reiser til krigsområder og laget mat med de stridende parter - som går til bords med fienden. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Nei da, jeg tuller. Jeg har ikke hatt et fast forhold på 13 år, sier han.

- Det er vel nesten forventet at du skal angre?

- Når jeg sitter der alene på lørdagskvelden, tenker jeg at det kunne ha vært en familie her hjemme hvis jeg hadde tatt litt andre valg. Men jeg vet jo ikke om det hadde vært et bedre liv. Jeg kunne jo ha prioritert familien og likevel ha sittet her alene en lørdagskveld - og angret på at jeg ikke hadde en spennende jobb.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling