Han lurte oss alle med horer, dop, bæsj og galskap

Nei, det hadde ikke raknet for Joaquin Phoenix.

||| Det var nesten for drøyt til å være sant. Da det i fjor tilsynelatende raknet for skuespiller Joaquin Phoenix på Late Night-showet til David Letterman, var det bare én av mange hendelser som ledet opp til dokumentarfilmen «I'm Still Here», som nylig hadde kinopremiere.

I filmen følger vi Phoenix gjennom et par år, der han åpenbart ikke har det helt bra med seg selv.

Vi får se narkobruk, omgang med prostituerte, at han blir bæsjet på, et mislykket forsøk på en rapkarriere, og mye annen oppførsel som sørget for at Phoenix effektivt meldte seg ut av Hollywoods gode selskap.

Mange kritikere har vært usikre på hvordan de skal tilnærme seg dokumentarfilmen, inkludert den anerkjente kritikeren Robert Ebert som skrev at filmen «er en trist og smertefull dokumentar som ikke har noe annen hensikt enn å slå nok en spiker i kista».

Bare en spøk Men, som mange spurte seg om underveis, viser det seg nå at det hele bare har vært en eneste stor løgn, iscenesatt av Phoenix og filmens regissør Casey Affleck.

- Det er en fantastisk opptreden, det er den beste rollen han har spilt i sin karriere, sier Affleck i et intervju med New York Times.

I intervjuet kommer det fram at ingenting vi får se i filmen var ekte, slik mange kinogjengere og kritikere ble ledet til å tro. Selv de fleste av opptakene som skal vise Phoenix som unggutt, er nylig spilt inn med skuespillere på Hawaii.

- Jeg mente aldri å lure noen. Ideen om en «bløff» falt meg ikke inn, sier Affleck - men innrømmer samtidig at David Letterman ikke kjente til spøken da Phoenix gjestet showet hans - et legendarisk surrete intervju som ble avsluttet av Letterman med de treffende ordene «Joaquin, jeg er lei for at du ikke kunne være her i kveld.»

Førstkommende onsdag vil imidlertid Phoenix nok en gang gjeste Lettermans show, og denne gangen kan vi vente en noe annen oppførsel - ifølge Affleck vil da Phoenix være «seg selv».

Flere tilbud Grunnen til at verken Phoenix eller Affleck fortalte omverdenen at det virkelig ikke hadde raknet for skuespilleren, var at de ville at folk skulle kunne vitne en karrieres fall uten på forhånd ha gjort seg opp noen tanker om det.

- Vi ville skape et rom, der du tror at det som skjer er ekte, sier Affleck.

Nå gjenstår det bare for Phoenix å bygge opp igjen karrieren som han har brukt de siste to årene på å bryte ned. Ifølge Los Angeles Times har skuespilleren allerede fått flere rolletilbud - og onsdagens garantert høye seertall for Letterman-showet vil nok ha sitt å si.