BASERT PÅ VIRKELIGE HENDELSER: Filmen, med Tom Cruise i hovedrollen, har norgespremiere 25. august. Video: Universal Pictures Vis mer

«American Made»

Han lurte Pablo Escobar og sørget for at Medellín-kartellet gikk i en felle

Tom Cruise spiller storsmugleren og spionen Barry Seal.

Tom Cruise spiller storsmugleren og spionen Barry Seal i filmen «American Made», som hadde kinopremiere forrige uke.

Gikk undercover

Filmen er regissert av Doug Liman, og forteller historien om en gudbenådet og ekstremt dyktig pilot, som ble en narkotikasmugler og senere politiets informant. Han ble en del av Iran/Contras-skandalen da Ronald Reagan var president.

Barry Seal blir omtalt som han som lurte Pablo Escobar og sørget for at Medellín-kartellet gikk i en felle.

PILOT: Tom Cruise spiller piloten Barry Seal.
PILOT: Tom Cruise spiller piloten Barry Seal. Vis mer

Independent skriver at Barry Seal begynte å fly som 15 åring og fikk pilotsertifikatet et år senere. Han var på 60-tallet en av Trans World Airlines yngste kapteiner. Han er blitt beskrevet som en elegant og svært dyktig pilot som holdt hodet kaldt i alle situasjoner.

Flere enn 100 smuglerturer

Ifølge hans kone, Deborah Seal, ble han involvert i narkotikasmugling i 1975. Tidlig på 80-tallet utviklet han et nært forhold til Medellín-kartellet, der narkobaronen Pablo Escobar var en del av toppledelsen.

I 1983 ble han tatt av det amerikanske narkotikapolitiet.

Da hadde han foretatt mer enn 100 flyrturer med store mengder kokain til en verdi på mellom tre og fem milliarder dollar.

PILOT: Barry Seal.
PILOT: Barry Seal. Vis mer

Skjulte kameraer

Seal ble dømt til ti års fengsel, men slapp å sone mot å bli informant og undercover-agent for Drug Enforcement Administration (DEA), som jobber mot innførsel av narkotika.

En midtsommerdag i 1984 lander han på en flystripe i Managua i Nicaragua.

Om bord er det installert skjulte kameraer. Han fotograferer Escobar og flere andre medlemmer av Medellín-kartellet som laster kokain om bord i et fly ved hjelp av soldater fra Den sandinistiske nasjonale frigjøringsfront.

Ble hans dødsdom

Dermed kunne det rettferdiggjøre den amerikanske støtten til Contras, til tross for beskyldninger om menneskerettighetsbrudd blant de kontrarevolusjonære.

Men i det øyeblikk Barry Seal valgte å spionere og angi sine tidligere samarbeidspartnere, skrev han under sin dødsdom.

19. februar 1986 ble han skutt mens han satt i sin bil utenfor Frelsesarmeens lokaler i byen Baton Rouge.

Hvem sto egentlig bak?

Ifølge Independent fortalte en venn av han følgende :

- Fra vinduet til Belmont Hotel kaffebar så jeg Barry bli drept. Morderne dukket opp på hver sin side av bilen, men jeg så bare at den ene skjøt. Barry så dem også, og skjønte hva som skjedde. Han bare la hodet ned på rattet.

DEA og FBI ble kritisert fordi de ikke ivaretok sikkerheten hans bedre.

Tre menn knyttet til Medellín-kartellet ble fengslet og dømt til livstid for drapet på Seal, men mange tror likevel CIA sto bak drapet på piloten.