<strong>PORTRETTERES:</strong> SVT har laget et program om livet til journalisten og krimforfatteren Jan Guillou. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
PORTRETTERES: SVT har laget et program om livet til journalisten og krimforfatteren Jan Guillou. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Jan Guillou om Leif GW Persson:

- Han lyver hele tida

To nordiske litteraturgiganter eksponerer langvarig hanekamp i SVT-serie.

Publisert
Sist oppdatert

En ny dokumentar fra SVT belyser uvennskapet mellom to av Sveriges mest kjente forfattere og offentlige skikkelser, journalist Jan Guillou og krimekspert Leif GW Persson.

Riksprofilene er ifølge Expressen tidligere omgangsvenner og kamerater, men røk uklar hverandre for en del år tilbake.

I går slapp SVT en ny episode av portrettprogrammet, «Den överlägsna journalisten» («Den overlegne journalisten», red.anm.) hvor Guillou selv oppsummerer suksess, liv, karriere og skandaler.

- Solgt jævlig mye

Et av temaene i episode to er tapte vennskap og relasjoner. Han sier at vennskapet med «Leif GW» tok slutt for 15 år siden, men vil ikke fortelle hvorfor.

Deretter klipper SVT inn Leif GW Persson.

- Jeg er også god til å skrive og har solgt jævlig mange bøker, sier krimforfatteren, som innrømmer at det har vært barnslig konkurranse mellom dem, om å skrive best og selge mest.

- Han spurte meg om jeg trodde at jeg var Strindberg. Ja, sa jeg, forteller GW Persson og fortsetter:

- Javel, sa han og spurte hvem han var. Ikke Strindberg, svarte jeg.

<strong>IKKE PÅ TALEFOT:</strong> Leif G.W. Persson, svensk forfatter, professor i kriminologi og tidligere drapsetterforsker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE PÅ TALEFOT: Leif G.W. Persson, svensk forfatter, professor i kriminologi og tidligere drapsetterforsker. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Shakespeare og Åsa-Nisse

Når det klippes tilbake til Guillou får forfatteren et irritert drag over ansiktet og svarer følgende:

- Han anser det som at vi to forholder oss til hverandre som Shakespeare og Åsa-Nisse (svensk satirekarakter, en enkel dagdriver «fra bondelandet», red. anm.), og at det er ingen tvil om hvem som er Shakespeare, sier han, og legger til at GW Persson tror han vil ende med å skrive på «Nobelpris-nivå».

- Han har venner så lenge han kan tjene penger på dem. Når den muligheten opphører, så er vennskapet over. Han kaller det for «utvisningsbåsen», når han ikke er fornøyd med en venn havner de der, sier Guillou.

- Han lyver

Journalisten forteller at GW Persson ikke ser det på samme måte. Reporteren fikk ikke et inntrykk av at han er plassert i «båsen». Det tror ikke Gulliou på.

- Han lyver hele tida, sier han.

Jan Guillou slo seg først opp som journalist på 70-tallet. Han ble berømt og fengslet for sine journalistiske avsløringer om det hemmelige etterretningsbyrået Informasjonsbyrån innad det svenske forsvaret.

Siden har han gjort stor suksess som TV-profil og forfatter av både krim- og historieromaner. Flere av bokseriene er filmatisert, som «Arn» og «Hamilton», og han er tildelt en lang rekke prestisjetunge priser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer