Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han må være helt blind og forutinntatt, ellers forstår han ingenting

Den israelske ambassadøren til Norge mener Fredrik Græsvik er hjernevasket.

OVERRASKET:  TV 2s utenriksreporter, Fredrik Græsvik, har skrevet bok om Israel-Palestina-konflikten. Han er overrasket over kritikken som nå kommer fra den israelske ambassaden. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OVERRASKET: TV 2s utenriksreporter, Fredrik Græsvik, har skrevet bok om Israel-Palestina-konflikten. Han er overrasket over kritikken som nå kommer fra den israelske ambassaden. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Han må være helt blind og forutinntatt, eller så forstår han ingenting, tordner Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz.

I et lengre intervju i gårsdagens Dagbladet forteller TV 2s Fredrik Græsvik om hvordan det har vært å være krigsreporter i mer enn 20 år. Utenriksjournalisten er for tida aktuell med den nye boka «Evig krig. Israel og Palestina», der han skriver om den vanskelige konflikten, og viser hvordan den har påvirket både verdenspolitikken og menneskene han har møtt som reporter i området.

I intervjuet kommer Græsvik i tillegg med en påstand om at løsningen på konflikten er enkel.

- Jeg mener løsningen er at USA må presse Israel til å oppheve okkupasjonen. Okkupasjonen koster alle i området så mye, og den ødelegger Israel fra innsida på en grusom måte, sier Græsvik til Dagbladet.

- Terroriststat Dette får lederen ved den israelske ambassaden i Oslo til å se rødt. I går kalte han utsagnet for en skuffende forenklet løsning. Nå går ambassadøren enda lenger i sin kritikk.

- Israel trakk seg ut fra Gaza for ti år siden. Ifølge denne tankegangen burde vi hatt fred der nå. Men det er motsatt, det har blitt en terroriststat, sier Raphael Schutz og mener Græsviks tolkning er feil. 

- Røttene til konflikten er at folk i regionen nekter å anerkjenne Israels eksistens, sier Schutz til Dagbladet.

Får kritikk Fredrik Græsvik har tidligere fått kritikk av folk som mener han dekker konflikten skjevt, og holder med palestinerne. Han har selv tvitret at han er tatt av Gaza-dekningen på grunn av feil fokus, noe TV 2 seinere blankt avviste at var sant.

Den nye boka er et forsøk på å motbevise at han står for en ensidig dekning av konflikten, sier forfatteren. 

- Det kom mye kritikk etter dekningen av Gaza-krigen i 2012, og det trigget meg til å skrive. Jeg har dekket denne konflikten siden 1994, og mener jeg har dekket den veldig bredt. For meg er det like stor forbrytelse uansett hvem som går til angrep på hvem, sier han.

Protesterer Den israelske ambassadøren til Norge, Raphael Schutz, mener at Fredrik Græsviks yrkesutøvelse er et eksempel på en fastlåst måte å omtale konflikten i norske medier.

- Det er en tendens i norsk media til å informere om konflikten etter en forutinntatt agenda. Journalistene har en rammefortelling, og i denne historien har israelerne en rolle som de sterke, slemme okkupantene, mens palestinerne er de svake og uskyldige. Alt settes inn i denne konteksten, uten å sjekke hva som har skjedd, hevder Schultz.

- Men forstår du at konflikten kan oppfattes slik?

- Jeg innrømmer at Israel er sterkere enn palestinerne, men det betyr ikke alltid at alle konfliktene kan tilskrives de sterkeste, og at de svake ikke har noe ansvar.

 - HJERNEVASKET: Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, går hardt ut mot journalist Fredrik Græsvik. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
- HJERNEVASKET: Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz, går hardt ut mot journalist Fredrik Græsvik. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Et eksempel er når en palestiner dreper to israelere og så blir skutt, så skiller ikke mediene mellom terroristen og ofrene, men skriver at tre er drept. Når ofrene er palestinere skriver de det, men når det er jøder drept, sier de at det er «folk». Jeg er redd for at det norske publikum blir robbet fra sannheten, fordi det er slik det blir dekket, sier han.

- Arrogant Fredrik Græsvik sier han er overrasket over ambassadørens innvendinger.

- Dette er et utrolig arrogant svar fra en ambassadør til en reporter som har dekket konflikten i 20 år. Det er ikke slik man svarer på kritikk. Det er veldig rart at den israelske ambassaden fortsetter denne typen kritikk som ikke bare gjelder meg, men alle norske journalister som har dekket konflikten over tid, sier han.

Fredrik Græsvik synes også det er rart at ambassadøren reagerer på hans løsning.

- Israel vil ha en kjempeutfordring om de annekterer områdene. Da vil de få et overtall av palestinere etter få år. Det er en internasjonal akseptert løsning på konflikten at Israel trekker seg ut av Palestina, men jeg er ikke så naiv at jeg tror det er det eneste som skal til for at det blir fred, sier Græsvik.

- Det er som om kritikken kommer på automatikk uten at de har lest boka, eller at de ikke tar seg bryet med å lese den.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!