KJENT VERK: Et av Ilja Repins store bilder er «Zaporosja-kosakkene skriver brev til sultanen», fra 1885. 
Det skildrer en historisk scene fra 1676, der de svarer på et brev fra sultanen i Istanbul, der han krever underkastelse fra kosakkene.
KJENT VERK: Et av Ilja Repins store bilder er «Zaporosja-kosakkene skriver brev til sultanen», fra 1885. Det skildrer en historisk scene fra 1676, der de svarer på et brev fra sultanen i Istanbul, der han krever underkastelse fra kosakkene.Vis mer

Et av Russlands mest kjente malerier:

Han malte bildet av tidenes bannskap

En særdeles kreativ tirade av bannskap er utgangspunktet for et av Russlands mest kjente malerier. Kunstneren er Ilja Repin, mannen som også malte bildet som denne uka ble vandalisert i Moskva.

Kommentar
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Denne uka ble bildet «Ivan den grusomme og hans sønn Ivan» ødelagt av en mann som hadde drukket vodka på Moskvas mest kjente kunstmuseum, Tretjakov-galleriet. Mannen rakk å lage tre hull i bildet med en jernstang, før han ble tatt hånd om av sikkerhetspersonell.

Bildet viser den kanskje aller mest brutale russiske herskeren Ivan den grusomme (1550) - 1584) etter at han har gitt sin sønn, som også het Ivan, et dødelig slag. Angsten og skrekken over hva han har gjort står skrevet i tsarens øyne, og bildet av dette er et av de viktigste i russisk kunsthistorie.

Russiske nasjonalister stiller imidlertid spørsmål ved om Ivan drepte sin sønn. De går så langt som å kreve bildet fjernet fra Tretjakov-galleriet, fordi de mener at bildet sverter en av deres helter, som i deres øyne er en av Russlands redningsmenn. Nasjonalistene mener at Ivans dårlige rykte er et resultat av en vestlig, katolsk sværtekampanje, fra 1500-tallet og fram til idag.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn