Anmeldelse: Svarte Greiner - «Moss Garden»

Han maner til en virkelig svart fredag

Bekmørk ambient.

MØRKETS FYRSTE: Den Berlin-baserte langesundingen Erik Skodvin lager blant den mest foruroligende musikken som finnes, skriver vår anmelder. Foto: Promo.
MØRKETS FYRSTE: Den Berlin-baserte langesundingen Erik Skodvin lager blant den mest foruroligende musikken som finnes, skriver vår anmelder. Foto: Promo.Vis mer

ALBUM: Det er vanskelig å lytte til musikken til Erik Skodvin uten å tenke på døden.

Moss Garden

Svarte Greiner

5 1 6
Plateselskap:

Miasmah

«Et sonisk univers der okkulte krefter har kontroll på kontinentet»
Se alle anmeldelser

Som Svarte Greiner og den ene halvdelen av Deaf Center, lager 37-åringen blant den mest foruroligende musikken jeg vet om, et sonisk univers der okkulte krefter har kontroll på kontinentet.

Man kunne kanskje kalle det ambient – messende musikk som flyter av gårde, uten noen typisk låtstruktur – men der denne sjangeren ofte har som mål å senke skuldre, får Svarte Greiner det kun til å gå kaldt nedover ryggen på en.

«Moss Garden», som deler navn med David Bowies new age-perle, dyrker denne motsetningen. I denne imaginære hagen finnes nemlig ingen feng shui, bare fornemmelsen av at noe fryktelig lusker i skyggene – som den monstrøse gitaren (?) midtveis ut i «The Marble».

Kunsten er ikke ment å bare behage. Den skal også vrenge innvollene, minne oss om kaoset som finnes i verden. Få gjør det med større tålmodighet enn Skodvin.