Han mener han har løst et universelt foreldreproblem

Planlegger serie med bøker som får barn til å sovne.

SOVEBOK-SUKSESS: Carl-Johan Forssén Ehrlin jobbet egentlig som coach for ledere, inntil han gjorde braksuksess med en barnebok om en kanin som ikke fikk sove.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SOVEBOK-SUKSESS: Carl-Johan Forssén Ehrlin jobbet egentlig som coach for ledere, inntil han gjorde braksuksess med en barnebok om en kanin som ikke fikk sove. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) Svenske Carl-Johan Forssén Ehrlin er ikke helt som andre barnebokforfattere. Hans første bildebok, «Den lille kaninen som så gjerne ville sove», er utgitt med ett mål for øyet: Å få alle barn som hører fortellingen til å sovne. Gjerne før historien er ferdigfortalt.

Og ting tyder på at den virker: I høst gikk boka til topps på den britiske bestselgerlista til Amazon, som første selvpubliserte bok noensinne. Foreløpig er den oversatt til over 40 språk, og denne uka har svensken vært i Oslo for å promotere den norske oversettelsen. Den har et førsteopplag på formidable 20 000.

- Det er kjempegøy og veldig uvirkelig! Da nyheten begynte å spre seg i engelske aviser, ble det helt kaos. Mailboksen min fylte seg opp, telefonen ringte hele tida, og jeg gjorde intervjuer fra morgen til kveld, sier han til Dagbladet.

Jobbet som coach
Han fikk ideen til boka for mange år siden, en dag han var ute og kjørte bil.

- Jeg begynte å skrive på en serviett, og fortsatte da jeg kom hjem. Men det tok tre og et halvt år å bli ferdig med boka, forteller Forssén Ehrlin, som har en bachelorgrad i psykologi og jobbet som foreleser og coach for ledere. Spranget fra bedre lederskap til barn og søvnproblemer er ikke så langt som en kanskje skulle tro, mener han.

- Det handler om kommunikasjon og å nå fram til mennesker, sier han.

Boka handler, som tittelen tilsier, om en liten kanin som prøver å sove. Mamma kanin forsøker ulike ting for å hjelpe ham, som å ta ham med til onkel Gjesp, den snille Sovesneglen, og ugla Tungøye. Teksten inneholder instruksjoner til høytleseren, som får beskjed om å lese høyt eller sakte, og innimellom gjespe.

Planlegger serie
- Målet er å få barnet til å assosiere seg med kaninen. Instruksjonene er bare anbefalinger, en må se an hvordan barnet reagerer, sier forfatteren, som også har vært opptatt av å skape en ordentlig fortelling.

- Jeg innså at jeg måtte få barna til å leve seg inn og bli interesserte. Men det måtte være en balansegang der, det måtte ikke bli for spennende heller, sier forfatteren, som nå planlegger en hel serie med søvnbøker.

- Flere foreldre har klaget på at de blir lei av å lese den så ofte, selv om den virker. Derfor vil jeg lage to til, med ulike figurer, så de har litt å velge i. Jeg har flere andre ideer også, men de får vente litt.

Han utga den første boka selv i 2010, etter å ha forsøkt å selge den inn til flere svenske forlag. Noen av dem angrer kanskje litt på responsen i dag.

- De syntes det var en rar bok, og var ikke interessert. Derfor utga jeg den selv, og fikk den oversatt til sju ulike språk. Jeg tror mange foreldre snakket med hverandre om boka, og så spredte ryktet seg, sier han.

Har fått kritikk
På Amazon.com skryter flere av at boka fikk podene til å sovne lenge før den var ferdiglest, selv om de vanligvis bruker timesvis på leggingen. Men han har også fått kritikk i britiske aviser for å manipulere barna i søvn.

- Vi gjør bare det vi gjør med barn hele tida, for å få dem til å gjøre det vi vil. Som når vi mater dem og sier «en skje for mor, og en skje for far...». Vi forsøker bare å hjelpe dem.

- Hvor mye har du tjent på boka til nå?

- Jeg har ingen anelse. Det er ikke det som motiverer meg.