LEDER

Demokrati:

Han oser av dårlig taper

Terje Søviknes mister ordførermakten. Nå vil han endre loven for å frata små partier innflytelse. Det er respektløst mot velgerne, hvorav et flertall vil ha et maktskifte.

Avtroppende: Terje Søviknes er avtroppende ordfører i Os kommune og tilsynelatende en dårlig taper. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN

PORTRETT, MAGASINET
Avtroppende: Terje Søviknes er avtroppende ordfører i Os kommune og tilsynelatende en dårlig taper. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN PORTRETT, MAGASINET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

For første gang siden 1999 får innbyggerne i Os en annen ordfører enn Frp-topp, Terje Søviknes.

Etter årets valg, samt sammenslåingen av Os og Fusa til nye Bjørnafjorden kommune, blir Trine Lindborg fra Arbeiderpartiet ny ordfører. Med ett mandats overvekt, og SV, Sp, KrF og MDG på laget, slukker hun lyset i det blåblå utstillingsvinduet.

Det er tungt å svelge for Frp lokalt, som tross alt fikk 31,9 prosent av stemmene. Men tapet rammer også partiet nasjonalt. Frp gjorde totalt sett et elendig valg, og kunne dratt nytte av å ha resultater å vise til fra parti-bastionen fram mot stortingsvalget i 2021.

Tapet av hjemkommunen ser også ut til å prege den avtroppende ordføreren. Faktisk så mye at han denne uka tok til orde for å endre valgordningen til fordel for det største partiet, som i dette tilfellet også er hans eget.

Til NRK åpner Søviknes for å innføre en sperregrense for å hindre at små partier får så mye innflytelse. Han ønsker seg også en debatt om systemet fungerer etter hensikten når de største partiene bare får ordføreren i drøyt halvparten av tilfellene i fylket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer