Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Han overlevde med opptakene i behold. I tillegg kom han seg ut av Palestina for å kunne ferdigstille filmen

UNE er til hinder for kunstnerisk arbeid, mener kronikkforfatteren.

KASTES UT: Filmregissør Mohamed Jabaly må forlate Norge. Foto: Privat
KASTES UT: Filmregissør Mohamed Jabaly må forlate Norge. Foto: Privat Vis mer
Meninger

Regissør Mohamed Jabaly går til rettsak for å bli i Norge etter avslag om arbeidstillatelse. UNE understreker i sitt avslag at «beslutningen ikke innebærer at UNE har tatt stilling til om klageren anses som en dyktig filmregissør av eller i sin bransje. UNE betviler ikke at klageren er en anerkjent regissør, i tillegg til å være en ressurs i det norske filmmiljøet generelt, og det nordnorske filmmiljøet spesielt. Dette endrer imidlertid ikke hva utlendingsmyndighetene legger i begrepet faglært».

Hvordan kan det ha seg at de som gir arbeidstillatelser til utenlandske borgere, ikke tar stilling til om søkeren er dyktig eller anerkjent i sitt yrke? Norske Filmregissører er glad for at Jabaly har bestemt seg for å prøve dette spørsmålet for retten fordi det kan bli avgjørende for mange filmskapere, og andre yrker innen kunstfeltet i fremtiden.

Avslaget betyr at UNE setter en formalitet høyere enn at en person kan grundig dokumentert at han/hun er en profesjonell ressurs. Hvordan vil den type regelverk stå seg i fremtiden når kanskje enda flere kunstnere søker seg til Norge? Kulturnæring er et raskt voksende arbeidsmarked både nasjonalt og internasjonalt. Hva gjør vi når flere dyktige personer kommer fra land uten overførbare utdannelser, fra land uten kunsthøyskoler eller er autodidaktiske profesjonelle med en enorm drivkraft til å uttrykke og formidle historier? Et system som lever av å vurdere mennesker, MÅ vise skjønn.

Hvordan kan vi ellers være en inkluderende nasjon som får tak i de beste hjernene for fremtidens arbeidsmarked? Innovasjon og unike ideer kommer ikke nødvendigvis fra de som har gått den retteste veien gjennom karrieren til målet, men snarere fra hamrende hjerter som har gått tunge veier neddynget med livserfaringer.

Mohamed Jabaly er 26 år, og har satt livet på spill for å lage filmen «Ambulance». I filmen ser vi hvordan han kontinuerlig er nær døden og kjører inn i områder som bombes. Å sitte på i ambulansen var et frivillig valg han gjorde. Han kunne latt være og overlevd i huset til familien sin i stedet, med mindre det også hadde blitt bombet. Lykketreffet er at han forstod at det å sitte på i ambulansen skapte en original fortelling og han overlevde med opptakene i behold. I tillegg kom han seg ut av Palestina for å kunne ferdigstille filmen, sammen med mennesker som tror på han.

Han har fått et profesjonelt nettverk i Tromsø som ønsker å samarbeide videre med han. Jabaly har faktisk bragt arbeid til Norge og et tromsøbasert produksjonsselskap har fått anledning til å knytte internasjonale kontakter sammen med ham. Slike samarbeid er nøkkelen til kontinuitet og jobbmuligheter i filmbransjen. Palestina har ikke en etablert filmbransje med mange ansettelsesmuligheter, økonomiske ressurser og stabil kontinuitet. UNE lar derfor en formalitet frarøve Jabaly muligheten til å utøve sitt yrke.

I 2016 gikk Mohamed blant annet glipp av deltagelse på verdens viktigst dokumentarfilmfestival, IDFA og festivalen FIPA i Frankrike, hvor han vant to priser, på grunn av manglende norsk visum. Dette er tapte økonomiske og nettverksbyggende muligheter for Jabaly og det norske produksjonsselskapet. De gangene et produksjonsselskap og en regissør er så heldig å få en film inn i konkurranseprogram på festivaler, og til og med vinner priser, må man kaste seg rundt og utnytte alle muligheter til å reise med filmen mens den har et festivalliv. Hvorfor har ikke dette veiet tungt når UNE har vurdert Jabalys sak?

Jabaly er medlem av Norske Filmregissører og vi ber om at UNE ikke bruker sine ressurser på å gjennomføre en sak som forsvarer avslaget mot han, men i stedet revurderer og endrer beslutningen.

Innlegget er forfattet av Forbundsleder i Norske Filmregissører, Marianne Kleven.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media