Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han prøver å kompensere for noe som mangler.

Christian Bale og Bradley Cooper tar på hentesveis og hårruller og vrenger sjelen i «American Hustle».

OSCAR-NOMINERTE: Christian Bale og Bradley Cooper er på Filmfestivalen i Berlin for å vise frem «American Hustle», filmen de begge er Oscar-nominert for. De mener gangsterkomedien i stor grad handler om behovet for å spille roller. Foto: Reuters / Scanpix.
OSCAR-NOMINERTE: Christian Bale og Bradley Cooper er på Filmfestivalen i Berlin for å vise frem «American Hustle», filmen de begge er Oscar-nominert for. De mener gangsterkomedien i stor grad handler om behovet for å spille roller. Foto: Reuters / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): 

- Alle mennesker jeg kjenner er sammensatte, sier Christian Bale.

Han er nettopp blitt spurt om hvorfor mennene han spiller på film, er så schizofrene.

- Jeg vet ikke om «schizofrene» er ordet. Men det er en ambivalens i dem. Det er ikke noe jeg aktivt leter etter i roller, det er noe som finnes i alle mennesker. 

Skuespilleren er på Filmfestivalen i Berlin sammen med medspiller Bradley Cooper og regissør David O. Russell for å vise frem filmen «American Hustle». Filmen er Oscar-nominert i hele ti kategorier, og både Cooper og Bale er nominert for skuespillerinnsatsen, i likhet med sine kvinnelige kollegaer Amy Adams og Jennifer Lawrence. Bale spiller en svindler som blir fakket av en FBI-agent, spilt av Cooper, og tvunget til å være med på agentens plan for å avsløre korrupte politikere.

Hentesveis og hårrruller
Begge mennene har et komplisert forhold til håret sitt: Bales svindler har en komplisert tupé med hentesveis over, mens Coopers agent krøller håret hver dag. Dagbladet spør om hva mennenes hårvaner sier om dem.

Cooper forteller at frisyren var en del av et forsøk på å gjøre ham vanskeligere å kjenne igjen.

- Men det er også en del av en identitet som denne mannen tar på seg hver dag, antagelig for å kompensere for noe annet han føler mangler.

- Det er liksom så uventet, sier Bale.

- Han er så god på å svindle andre, å lyve med overbevisning. Og så er det denne lille svindelen, og der er han ikke overbevisende i det hele tatt. Jeg synes det er ganske sjarmerende. Du ville tro om en som ham at han var en glatt, verdensvant type, og så er han alt annet enn dét.

- Alle spiller skuespill
For David O. Russell, som også skrev manuset til filmen, er ikke hårforfengeligheten en del av noen kynisk utlevering.

- Det handler om hvordan alle spiller skuespill, og alle skaper seg selv.

Russell er også mannen bak andre prisbelønte filmer, som «The Fighter», som innbrakte Christian Bale en Oscar, og fjorårets «Silver Linings Playbook». De senere filmene hans har vært de mest personlige, forteller han.

- Det er to faser i filmografien min. Lenge hadde jeg hodet for langt opp i rumpa. Jeg var for redd, for selvbevisst. Da er det ikke lett å bli inspirert. 

Og så kom en livskrise av det slaget som virket forløsende.

- Jeg ble skilt, jeg hadde en bipolar sønn, og jeg fikk ikke jobb noe sted. Så fikk jeg laget «The Fighter» med hjelp fra Christian her og Mark Wahlberg, og det lot meg gå i en mye mer personlig retning. Jeg kan se inn i ansiktet på mennesker som har gått på trynet og vite at de ikke har råd til kynisme, for blir de kyniske, kommer de til å dø. Å lage film, reddet livet mitt.

Tilbake med Lawrence
Christian Bale skyter inn:

- Dette er noe av det som gir gjenklang hos meg. At det som føles som en katastrofe, ikke trenger å være det. Og at det ikke er noen grunn til å bli overrasket over hvor overraskende livet kan være.

Russell legger til:

- En katastrofe kan være en gave, og en gave kan være en katastrofe.

«American Hustle» er den tredje filmen der Cooper spiller mot Jennifer Lawrence. De to spilte første gang sammen i «Silver Linings Playbook», som de begge ble Oscar-nominert for. Lawrence endte opp med å vinne prisen for beste kvinnelige hovedrolle. Om samarbeidet med henne, sier Cooper:

- Vi ble alle overveldet over hvordan hun både kunne være en ung jente og så gammel og klok samtidig. Det er som om talentet drypper av henne.

HÅRFAGRE: Bale spiller en suksessrik småsvindler i «American Hustle», mens Cooper spiller en FBI-agent med en komplisert plan. Men begge mennene har et spesielt forhold ti håret sitt: Svindleren bruker tupé, og agenten bruker hårruller. - Han prøver å kompensere for noe som mangler, sier Cooper til Dagbladet.
HÅRFAGRE: Bale spiller en suksessrik småsvindler i «American Hustle», mens Cooper spiller en FBI-agent med en komplisert plan. Men begge mennene har et spesielt forhold ti håret sitt: Svindleren bruker tupé, og agenten bruker hårruller. - Han prøver å kompensere for noe som mangler, sier Cooper til Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!