ALLMEKTIG: Steve Jobs har ledet Apple med jernhånd. Det har gjort ham til en av verdens mektigste industriledere, og Apple til en av verdens mest innflytelsesrike merkevarer. Foto: SCANPIX
ALLMEKTIG: Steve Jobs har ledet Apple med jernhånd. Det har gjort ham til en av verdens mektigste industriledere, og Apple til en av verdens mest innflytelsesrike merkevarer. Foto: SCANPIXVis mer

Han revolusjonerte din digitale hverdag - gang på gang

Steve Jobs' avgang er slutten på en historisk epoke.

Hvor mye kan en enkelt mann bety for utviklingen i IT-industrien, mobilindustrien, den globale teknokulturen og den digitaliserte kultur- og medieindustrien?

I tilfellet Steve Jobs: Svært mye.

Sent i går kveld kom nyheten om at Apples myteomspunnede toppsjef trekker seg etter mange års kamp mot kreft i bukspyttkjertelen. De siste årene har han vært radmager, og tydelig svekket av sykdommen. Nå kaster han kortene, og sier han ikke lenger kan gjøre jobben. Tim Cook har vært fungerende toppsjef i Jobs' fravær, og får nå jobben på permament basis, slik Jobs har ønsket.

ARVTAGEREN: Tim Cook overtar som Apples toppsjef, mens Steve Jobs fortsetter som styreformann. Foto: SCANPIX
ARVTAGEREN: Tim Cook overtar som Apples toppsjef, mens Steve Jobs fortsetter som styreformann. Foto: SCANPIX Vis mer

Når Jobs ønsker noe, blir det gjerne slik.

HAN ER ALVORLIG SYK, men dette er ingen nekrolog. Jobs fortsetter som styreformann og generell syvende far i huset. Han vil utvilsomt fortsette å påvirke selskapets veivalg, så lenge det er pust i ham.

Likevel er dette slutten på en historisk epoke, for Apple og for IT-industrien.


Hva sjefsskiftet betyr for Apples framtid,  vil det bli spekulert mye i de nærmeste dagene. At aksjekursen falt etter at nyheten sprakk, er knapt noen overraskelse.

Det er nemlig store sko Tim Cook skal fylle. Få, om noen, industriledere har hatt like stor påvirkningskraft som Steve Jobs de siste 30 åra.

MACINTOSH: Den første integrerte datamaskinen som slo an i  forbrukermarkedet med mus og grafisk brukergrensesnitt ble lansert i 1984. Aller først med samme teknologi, mye av den hentet fra forskningsmiljøet ved Xerox PARC, var Apples Lisa, i 1983. Foto: SCANPIX
MACINTOSH: Den første integrerte datamaskinen som slo an i forbrukermarkedet med mus og grafisk brukergrensesnitt ble lansert i 1984. Aller først med samme teknologi, mye av den hentet fra forskningsmiljøet ved Xerox PARC, var Apples Lisa, i 1983. Foto: SCANPIX Vis mer

UNDER JOBS' LEDELSE har Apple vært drivende kraft i noen av de mest dramatiske endringene i dataindustrien, musikkindustrien, medieindustrien og mobilindustrien. Han har tatt selskapet fra å være en nisjeprodusent av datamaskiner og programvare med appell til folk i «kreative yrker», til å bli verdens klart ledende aktør innenfor IT-basert forbrukerelektronikk og digitale livsstilsprodukter. Det har liksom ikke vært måte på med mannen som er blitt kåret til verdens mektigste industrileder, og som ledet Apple fram til posisjonen som verdens mest innflytelsesrike varemerke og endog verdens største selskap målt i børsverdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hør bare her:

• I 1984 lanserte han Macintosh, den første datamaskinen som slo an blant vanlige forbrukere med mus, grafisk pek-og-klikk-brukergrensesnitt og skrivebordsmetaforen vi i dag tar som en selvfølge.

STEVE & STEVE: Steve Wozniak og Steve Jobs startet Apple samme med Ronald Wayne i 1976. Foto: SCANPIX
STEVE & STEVE: Steve Wozniak og Steve Jobs startet Apple samme med Ronald Wayne i 1976. Foto: SCANPIX Vis mer

• I 1986, kort etter at Jobs fikk sparken fra Apple etter en maktkamp med den tidligere Pepsi-sjefen John Sculley, kjøpte han animasjonsstudioet Pixar av Star Wars-regissør George Lucas for fem millioner dollar, samt ytterligere fem millioner dollar i innskutt kapital. I dag er Pixar verdens ledende animasjonsselskap, og Jobs storaksjonær og styremedlem i Disney, som kjøpte Pixar for 7,4 milliarder dollar i 2006.

• I 1997 kom Jobs tilbake til Apple, mye rikere, og mye klokere, etter mange år ute av selskapet. I 1998 lanserte han den første generasjonen sukkertøyfargede iMac-maskiner, med skjerm og maskinvare i én enhet. Dette ble starten på Apples andre gullalder, og på en ny revoulusjon i dataindustriens tenkning rundt design og merkevarebygging.

• I 2001 lanserte Jobs iPod, mp3-spilleren som feide konkurrentene av banen, innevarslet cd-platas død og startet en total revolusjon i det globale musikkonsumet.

2010: En mager, men entusiastisk Jobs under lanseringen av iPad i 2010. Foto: SCANPIX
2010: En mager, men entusiastisk Jobs under lanseringen av iPad i 2010. Foto: SCANPIX Vis mer

• I 2003 kom iTunes Store, nettbutikken som gjorde det mulig å kjøpe og synkronisere musikk til iPod. iTunes ble raskt den globale markedslederen innen salg av nedlastbar musikk, film og TV, og har vært det siden.

• I 2007 lanserte Apple iPhone, og skapte et jordskjelv i den globale mobilindustrien. Siden har verdens mobilprodusenter med større eller mindre hell etterliknet Apples løsning med berøringsskjerm, multitouch og applikasjoner. I dag står kampen om smarttelefonmarkedet først og fremst mellom Apple og Googles Android-plattform.

• I 2010 lanserte Apple surfebrettet iPad, etter at en lang rekke aktører i dataindustrien hadde feilt med såkalte tablet-PCer. Det gjenstår å se hva iPad betyr for aviser, tidsskrifter, forlag og andre som håper på betalingsvilje for nettbasert innhold, men igjen har Apple lykkes med å lage et produkt som dominerer utviking og tenkning i en hel industri.

1997: Jobs vendte tilbake til Apple, og lanserte iMac. Foto: SCANPIX
1997: Jobs vendte tilbake til Apple, og lanserte iMac. Foto: SCANPIX Vis mer

Jobs skal selvsagt ikke ha æren alene. Fra co-grunnleggeren Steve «Woz» Wozniak til den geniale produktdesigneren Jonathan Ive er lista er lang over sentrale medarbeidere som har gitt helt vesentlige bidrag til Apples suksess.

Men det ville ikke skjedd uten Jobs.

Med sin unike teft for nye teknologiske konsepter,  og viktigheten av design og gode brukeropplevelser, har han skapt en tydelig, langsiktig strategisk visjon. Han har etablert ekstreme krav til teknologisk innovasjon, produktkvalitet og nyskapende design, og fått alle selskapets medarbeidere til å dra i samme retning.

JOBS HAR STYRT selskapet med jernhånd, og brutt med det som finnes av tradisjonelle kriterier for god ledelse. Han er en ekstrem kontrollfrik, skaper frykt hos sine medarbeidere, og forlanger siste ord i alle vesentlige og mange uvesentlige beslutninger. I 2008 skrev jeg at Jobs har gjort alt riktig ved å gjøre alt feil.

MUSIKKREVOLUSJON: Med iPod og iTunes skapte Apple et helt nytt musikkmarked. Foto: SCANPIX
MUSIKKREVOLUSJON: Med iPod og iTunes skapte Apple et helt nytt musikkmarked. Foto: SCANPIX Vis mer

Steve Jobs er da også en av den digitale revolusjonens mest kontroversielle skikkelser. Han har skapt et univers der alt virker, men der du er ufri som konsument.

DE TETTE BINDINGENE mellom Apples produkter og programvare, de strenge reglene for godkjenning av innhold i medier og applikasjoner, den manglende åpenheten og kompatibiliteten med andre tekniske plattformer, forbrukerfiendtlige kopisperrer, forsøkene på å avskjære konkurrenter med en lang rekke patenter på teknologiske løsninger, det generelle designjåleriet og de mange Apple-særegenhetene: Lista er lang over forhold som har gitt Apple og selskapets allmektige toppsjef uvenner, både i bransjen og blant vanlige forbrukere.

Men én ting må alle være enige om - selv gjengen som gjerne melder seg på i kommentarfeltet hver gang det skrives noe positivt om Apple:

SYVENDE FAR: Steve Jobs, her med en Apple II i 1977, er alvorlig syk, men fortsatt blant oss. Han fortsetter i jobben som Apples styreformann. Foto: SCANPIX
SYVENDE FAR: Steve Jobs, her med en Apple II i 1977, er alvorlig syk, men fortsatt blant oss. Han fortsetter i jobben som Apples styreformann. Foto: SCANPIX Vis mer

Få, om noen, har forandret vår digitale hverdag i større grad enn Steve Jobs.