Han revolusjonerte din digitale hverdag

Steve Jobs (1955-2011).

HAN VAR APPLE: Steve Jobs (1955-2011) døde i natt. Hver gang han presenterte nye Apple-produkter, ble det tydelig at det knapt var noe skille mellom mannen og selskapet han startet  i 1976. Foto: SCANPIX
HAN VAR APPLE: Steve Jobs (1955-2011) døde i natt. Hver gang han presenterte nye Apple-produkter, ble det tydelig at det knapt var noe skille mellom mannen og selskapet han startet i 1976. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg ble vekket av min iPhone, som jeg blir hver morgen. Jeg fikk nyheten på min iPad ved frokostbordet. Jeg leste videre på Apples nettbrett på t-banen, mens jeg telte fem medpassasjerer bare i min vogn med de hvite ørepluggene som signaliserer at man bærer på en dings skapt av mannen som gikk ut av tiden i natt.

Steve Jobs er død, og dette er ikke en dag man skammer seg over å være bruker av produktene han forandret verden med.

Nyheten om Jobs' død kom bare dager etter at etterfølgeren Tim Cook presenterte den nye iPhone 4S og den virtuelle assistenten Siri. Jeg ser ikke bort fra at Jobs holdt ut til han hadde sett at presentasjonen gikk greit. Så kunne han slippe taket.

Jobs var Apple, og Apple var Jobs.

På jobb er jeg PC-bruker, men privat har Macen vært en trofast følgesvenn siden mitt første møte med en Macintosh SE på slutten av 1980-tallet. Det er noe med Apples kombinasjon av god industridesign, brukervennlig programvare og innovative løsninger som appellerer til nerden og konsumenten i meg på en måte en grå PC-boks aldri har gjort. Apple knyttet seg enda sterkere til min digitale hverdag ved å legge til rette for møtet mellom teknologi og kultur, og ved å gi en kriserammet musikkindustri et nytt liv på nettet.

GRUNNLEGGERNE: Steve Jobs (t.h.) og Steve Wozniak startet Apple sammen med Ronald Wayne i 1976. Foto: SCANPIX
GRUNNLEGGERNE: Steve Jobs (t.h.) og Steve Wozniak startet Apple sammen med Ronald Wayne i 1976. Foto: SCANPIX Vis mer

Steve Jobs forandret din digitale hverdag, enten du brukte produktene hans eller ikke.

Panicking Apple Board Of Directors Attempt To Restart Steve Jobs, skriver The Onion. Det er en spøk nerden Steve Jobs ville satt pris på.

Enkelte lesere har kalt meg «Apple fanboy». Selv om jeg en rekke ganger har skrevet kritisk om Apples lukkede og på flere områder forbrukerfiendtlige forretningsmodell, er det en merkelapp jeg fint kan leve med på en dag som denne.

Teksten under er en lett redigert versjon av en kommentar jeg skrev da Jobs gikk av som Apples toppsjef 25. august. Det er det nærmeste jeg har kommet å skrive en nekrolog over en mann som ikke er død. Nå er han det, og det føles rart.

Hvor mye kan en enkelt mann bety for utviklingen i IT-industrien, mobilindustrien, den globale teknokulturen og den digitaliserte kultur- og medieindustrien?

DATAREVOLUSJON: Med Apple II, og deretter Macintosh, revolusjonerte Steve Jobs dataindustrien. Foto: SCANPIX
DATAREVOLUSJON: Med Apple II, og deretter Macintosh, revolusjonerte Steve Jobs dataindustrien. Foto: SCANPIX Vis mer

I tilfellet Steve Jobs: Svært mye.

UNDER JOBS' LEDELSE har Apple vært drivende kraft i noen av de mest dramatiske endringene i dataindustrien, musikkindustrien, medieindustrien og mobilindustrien. Han har tatt selskapet fra å være en nisjeprodusent av datamaskiner og programvare med appell til folk i «kreative yrker», til å bli verdens klart ledende aktør innenfor IT-basert forbrukerelektronikk og digitale livsstilsprodukter.

Der andre konkurrerte om posisjoner i etablerte markeder, skapte Jobs nye.

Det har liksom ikke vært måte på med mannen som er blitt kåret til verdens mektigste industrileder, og som ledet Apple fram til posisjonen som verdens mest innflytelsesrike varemerke og endog verdens største selskap målt i børsverdi.

Hør bare her:

• I 1984 lanserte han Macintosh, den første datamaskinen som slo an blant vanlige forbrukere med mus, grafisk pek-og-klikk-brukergrensesnitt og skrivebordsmetaforen vi i dag tar som en selvfølge.

• I 1986, kort etter at Jobs fikk sparken fra Apple etter en maktkamp med den tidligere Pepsi-sjefen John Sculley, kjøpte han animasjonsstudioet Pixar av Star Wars-regissør George Lucas for fem millioner dollar, samt ytterligere fem millioner dollar i innskutt kapital. I dag er Pixar verdens ledende animasjonsselskap, og Jobs storaksjonær og styremedlem i Disney, som kjøpte Pixar for 7,4 milliarder dollar i 2006.

• I 1997 kom Jobs tilbake til Apple, mye rikere, og mye klokere, etter mange år ute av selskapet. I 1998 lanserte han den første generasjonen sukkertøyfargede iMac-maskiner, med skjerm og maskinvare i én enhet. Dette ble starten på Apples andre gullalder, og på en ny revoulusjon i dataindustriens tenkning rundt design og merkevarebygging.

• I 2001 lanserte Jobs iPod, mp3-spilleren som feide konkurrentene av banen, innevarslet cd-platas død og startet en total revolusjon i det globale musikkonsumet.

• I 2003 kom iTunes Store, nettbutikken som gjorde det mulig å kjøpe og synkronisere musikk til iPod. iTunes ble raskt den globale markedslederen innen salg av nedlastbar musikk, film og TV, og har vært det siden.

• I 2007 lanserte Apple iPhone, og skapte et jordskjelv i den globale mobilindustrien. Siden har verdens mobilprodusenter med større eller mindre hell etterliknet Apples løsning med berøringsskjerm, multitouch og applikasjoner. I dag står kampen om smarttelefonmarkedet først og fremst mellom Apple og Googles Android-plattform.

IPHONE: I 2007 lanserte Steve Jobs telefonen som snudde mobilindustrien på hodet. FOTO: SCANPIX
IPHONE: I 2007 lanserte Steve Jobs telefonen som snudde mobilindustrien på hodet. FOTO: SCANPIX Vis mer

• I 2010 lanserte Apple surfebrettet iPad, etter at en lang rekke aktører i dataindustrien hadde feilt med såkalte tablet-PCer. Det gjenstår å se hva iPad betyr for aviser, tidsskrifter, forlag og andre som håper på betalingsvilje for nettbasert innhold, men igjen har Apple lykkes med å lage et produkt som dominerer utviking og tenkning i en hel industri.

Jobs skal selvsagt ikke ha æren alene. Fra co-grunnleggeren Steve «Woz» Wozniak til den geniale produktdesigneren Jonathan Ive er lista er lang over sentrale medarbeidere som har gitt helt vesentlige bidrag til Apples suksess.

Men det ville ikke skjedd uten Jobs.

Med sin unike teft for nye teknologiske konsepter,  og viktigheten av design og gode brukeropplevelser, har han skapt en tydelig, langsiktig strategisk visjon. Han har etablert ekstreme krav til teknologisk innovasjon, produktkvalitet og nyskapende design, og fått alle selskapets medarbeidere til å dra i samme retning.

JOBS HAR STYRT selskapet med jernhånd, og brutt med det som finnes av tradisjonelle kriterier for god ledelse. Han er en ekstrem kontrollfrik, skaper frykt hos sine medarbeidere, og forlanger siste ord i alle vesentlige og mange uvesentlige beslutninger. I 2008 skrev jeg at Jobs har gjort alt riktig ved å gjøre alt feil.

Steve Jobs er da også en av den digitale revolusjonens mest kontroversielle skikkelser. Han har skapt et univers der alt virker, men der du er ufri som konsument.

ENDA EN REVOLUSJON: iPad kom på markedet i 2010. Foto: SCANPIX
ENDA EN REVOLUSJON: iPad kom på markedet i 2010. Foto: SCANPIX Vis mer

DE TETTE BINDINGENE mellom Apples produkter og programvare, de strenge reglene for godkjenning av innhold i medier og applikasjoner, den manglende åpenheten og kompatibiliteten med andre tekniske plattformer, forbrukerfiendtlige kopisperrer, forsøkene på å avskjære konkurrenter med en lang rekke patenter på teknologiske løsninger, det generelle designjåleriet og de mange Apple-særegenhetene: Lista er lang over forhold som har gitt Apple og selskapets allmektige toppsjef uvenner, både i bransjen og blant vanlige forbrukere.

Men én ting må alle være enige om - selv gjengen som gjerne melder seg på i kommentarfeltet hver gang det skrives noe positivt om Apple:

Få, om noen, har forandret vår digitale hverdag i større grad enn Steve Jobs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer