Han risikerte livet i Kongo

Nå kan han vinne Brageprisen. Se lista over de nominerte!

NOMINERT FOR SAKPROSA: Forfatter av boka «Et Mord i Kongo», Morten A. Strøksnes.
Foto: Espen Røst / Dagbladet
NOMINERT FOR SAKPROSA: Forfatter av boka «Et Mord i Kongo», Morten A. Strøksnes. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

||| (Dagbladet): - På en måte skal jeg videre rent arbeidsmessig, men saken blir ved min side helt til den er over. Jeg følger nøye med på hvordan det går, sier Morten A. Strøksnes til Dagbladet.

Han er forfatteren bak en av høstens aller mest omtalte sakprosabøker, «Et mord i Kongo». For den ble han i dag hedret med nominasjon til Norges mest prestisjetunge litteraturpris, Brageprisen.

- Det er naturligvis hyggelig, og en ære, sier Strøksnes.

Mange utfordringer
I boka forsøker han å fortelle historien om hva som skjedde før rettssaken mot Joshua French og Tjostolv Moland. Strøksnes forteller at mottakelsen av boka har vært helt overveldende, både når det gjelder den massive omtalen av den og anmeldelsene.

«Forfatteren leverer en levende, ofte intens, beskrivelse av sin reise gjennom virkeligheten i Afrikas indre,» skrev Dagbladets John Olav Egeland om boka.

- Dette er jo så levende materiale, en sak som ikke er avsluttet. Jeg hadde mange spesielle utfordringer i den forbindelse, både med hensyn til personvernet, familien, de som sitter fengslet - folk som blir aktører i en bok. Det er virkelige mennesker i en virkelig verden, sier han.

Knausgård ikke nominert
Blant årets nominerte er også kritikerfavoritter som Gaute Heivoll og Beate Grimsrud. Fjorårsvinneren Karl Ove Knausgård glimret derimot med sitt fravær. Det samme gjorde kritikerroste Carl Frode Tiller, som i år er ute med oppfølgeren til sin Brageprisvinnende bok «Innsirkling».

Brageprisen deles ut en gang i året i klassene skjønnlitteratur, barne- og ungdomsbøker og sakprosa, samt en hederspris og en åpen klasse. I år er den åpne klassen forbeholdt bildebøker for barn og/eller voksne.

NOMINERT FOR SKJØNNLITTERATUR: Forfatter Gaute Heivoll (29) fotografert hjemme på gården sin på Finsland i Vest-Agder. Han er ble kalt årets sensasjon av vår anmelder, og er nå nominert til Brageprisen. Foto: Mathilde Helene Pettersen
NOMINERT FOR SKJØNNLITTERATUR: Forfatter Gaute Heivoll (29) fotografert hjemme på gården sin på Finsland i Vest-Agder. Han er ble kalt årets sensasjon av vår anmelder, og er nå nominert til Brageprisen. Foto: Mathilde Helene Pettersen Vis mer

De nominerte til årets Bragepris er som følger:

Skjønnlitteratur Johan Harstad: «Osv.» (Gyldendal Norsk Forlag)
Beate Grimsrud: «En dåre fri» (Cappelen Damm)
Thure Erik Lund: «Straahlbox» (H. Aschehoug & Co.)
Gaute Heivoll: «Før jeg brenner ned» (Tiden Norsk Forlag)

Barne- og ungdomsbøker Hilde Kvalvaag: «Fengsla» (Det Norske Samlaget)
Bjørn Arild Ersland: «Fengslet; En bok om å sitte inne» (Omnipax  forlag)
Nina Elisabeth Grøntvedt: «Hei, det er meg!» (Omnipax  forlag )
Ingeborg Kringeland Hald: «Albin Prek» (Mangschou Forlag)

Sakprosa Morten A. Strøksnes: «Et mord i Kongo» (Gyldendal Norsk Forlag)
Jon Gangdal: «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl» (Kagge Forlag)
Willy Pedersen: «En fremmed på benken» (Universitetsforlaget)
Tone Huse: «Tøyengata - et nyrikt stykke Norge» (Flamme Forlag)

Åpen klasse: billedbøker for voksne og/eller barn Kurt Johannessen og Øyvind Torseter (ill.): «Eg er ein frosk» (Omnipax)
Stian Hole: «Garmanns hemmelighet» (Cappelen Damm)
Anna Bache-Wiig og Lisa Aisato (ill.): «Don Fridtjof» (Cappelen Damm)
Trond Brænne, Kaia Brænne, Bendik Brænne og Per Dybvig (ill.): «Fremmed» (H. Aschehoug & Co.)

Vinnerne får 75 000 kroner og en statuett av Børre Larsen. Prisene deles ut av stiftelsen Den Norske Bokprisen, med Forleggerforeningen som sekretariat.

Fjorårets vinnere
I fjor var det Karl Ove Knausgård som stakk av med prisen for beste skjønnlitterære bok, for den første boka i «Min Kamp»-serien.

Tor Åge Bringsværd fikk hedersprisen. Maria Parr fikk prisen for beste barne- og ungdomsbok med «Tonje Glimmerdal», mens Kjetil Østlis «Politi og røver» ble beste sakprosabok. Fjorårets åpen klasse var oversatte bøker, og Bjørn Alex Herman fikk prisen for sin oversettelse av «Moby-Dick».

Det er en jury på fire personer som nominerer bøker i hver av klassene. Deretter sendes bøkene til en elektorforsamling på ni personer per klasse, som gir poeng til bøkene. Forsamlingene er anonyme, men består av kritikere, bokhandlere og bibliotekarer. Boka med flest poeng vinner.

Brageprisene deles ut på et arrangement i Gamle Logen i Oslo tirsdag 23. november.