«Leaving Neverland»:

- Han sa at om noen fant ut av hva vi gjorde måtte vi i fengsel

Den første traileren fra «Leaving Neverland» er sluppet.

LEAVING NEVERLAND: I mars har den omstridte dokumentar-serien «Leaving Neverland» premiere på HBO. Dokumentaren har mottatt en del kritikk fra Michael Jacksons familie, men HBO velger å ikke trekke den. Nå står flere av de angivelige ofrene fram, og snakker om livet på Neverland. Video: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke ble det gjort kjent at HBO ikke trekker den omstridte dokumentaren «Leaving Neverland», som har premiere i mars. Dokumentaren hevder blant annet at Michael Jackson forgrep seg på to menn da de var barn.

Det var under Sundance-festivalen i år «Leaving Neverland» hadde premiere, og nå er altså den første traileren sluppet i forkant av tv-premieren.

I traileren får vi møte to av de angivelige ofrene, James Safechuck og Wade Robson, som forteller om forholdet de skal ha hatt til Jackson, og hvordan livet på Neverland var.

- Han sa at om noen fant ut hva vi gjorde måtte vi i fengsel, sier Robson i traileren.

Ifølge regissøren Dan Reed handler ikke dokumentaren om Michael Jackson, men om guttene.

- Dette er ikke en film om Michael Jackson som misbruker unge gutter. Det er en film om to familier som må takle hva sønnene deres avslører så mange år etter at Jackson døde, har han sagt til Variety.

Dokumentaren har høstet sterk kritikk fra familien til den avdøde artisten. De mener nemlig de ikke fikk komme til orde i dokumentaren, og sendte inn et klagebrev til HBO og britiske Channel 4 som skal sende dokumentaren neste måned.

Vekket reaksjoner

Michael Jackson opplevde gjennom sitt liv flere anklager om overgrep. Stjerna døde i 2009. Siden den gang er flere dokumentarer og bøker om anklagene publisert.

I 2003 risikerte stjerna blant annet 24 års fengsel for seksuelle overgrep mot en mindreårig gutt. Da var det en 13 år gammel kreftsyk gutt det var snakk om. Han trakk imidlertid anklagene tilbake, og benektet det hele.

I den fire timer lange dokumentaren «Leaving Neverland» er det to andre angivelige ofre som deler sine historier.

«Da Michael Jackson var på sitt beste i karrieren innledet han et forhold med to gutter på sju og ti år, og familiene deres. Nå i 30-åra forteller de historien om hvordan de ble seksuelt misbrukt av Jackson, og hvordan de kom seg over det, sier filmens synopsis», ifølge Rolling Stone.

- Tabloid karakterdrap

I januar offentliggjorde Jacksons familie, representert ved forvalterne av Jacksons arv, den siste i en rekke uttalelser hvor de fordømmer dokumentaren. Ifølge Variety har de tidligere omtalt filmen som «et tabloid karakterdrap».

- Michael vendte alltid det andre kinnet til, og det er det vi har pleid å gjøre. Men vi kan ikke bare stå og se på mens denne offentlige lynsjingen pågår, og Michael blir angrepet av gribber på Twitter og andre som aldri har møtt ham, sto det i uttalelsen.

Under en rettssak i 2005 nektet både Robson og Safechuck for å ha blitt utsatt for overgrep. I 2013 gikk Robson til søksmål mot Jackson-familien, og året etter fulgte Safechuck.

- Jeg glemmer aldri det Michael gjorde mot meg, men jeg var følelsesmessig og psykologisk ute av stand til å ta innover meg at det var seksuelle overgrep, sa Robson til «The Today Show» dagen han leverte søksmålet.

Begge sakene ble først henlagt, men ifølge Time ligger Robson og Safechucks ankesaker fortsatt inne til behandling.

Var i retten

Det var i 2005 rettssaken mot Michael Jackson ble avholdt. Da sa tiltalen at Jackson skal ha begått overgrep mot barn, drevet med utpressing, bortføring, ulovlig innesperring og skjenking av alkohol til mindreårige.

Der skal det blant annet ha blitt vist en annen film «Living with Michael Jackson» laget av den britiske journalisten Martin Bashir.

En av scenene viste Jackson hånd i hånd med en da 15 år gammel gutt. Gutten og hans bror vitnet for åpen rett, selv om aktoratet ønsket at de skulle vitne for lukket rett.

Forsvareren til Jackson, Thomas Mesereau Jr., mente nemlig at brødrenes identitet allerede var kjent gjennom dokumentaren.

Rettssaken pågikk over flere uker, men mandag 13. juni 2005 ble Michael Jackson frifunnet på alle punkter. Juryen var enig i at kjennelsen var rettferdig, og Jackson jublet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer