Møtte helten:  Hisham Zaman snakket med Robert De Niro om debutfilmen «Før snøen faller» som vises under Tribeca Film Festival som for tiden går av stabelen i New York. De Niro var initiativtager til filmfestivalen.  Foto: Privat.
Møtte helten: Hisham Zaman snakket med Robert De Niro om debutfilmen «Før snøen faller» som vises under Tribeca Film Festival som for tiden går av stabelen i New York. De Niro var initiativtager til filmfestivalen. Foto: Privat.Vis mer

«Han sa jeg hadde valgt et tøft tema for min første film»

Robert De Niro roste «Før snøen faller».

NEW YORK (Dagbladet): Denne uken har filmelskere i New York kunnet se Hisham Zamans prisbelønte film «Før snøen faller».

Filmen har nemlig blitt valgt ut til World Narrative-programmet på Tribeca Film Festival, den årlige filmfestivalen på Manhattan som ble startet av skuespiller Robert De Niro for elleve år siden.  

- Det har vært fantastisk respons på filmen, sier Zaman.

- Jeg hadde ikke trodd så mange skulle kjøpe billetter. Den første visningen var elektrisk.  

Vil ha annen slutt «Før snøen faller» handler om en gutt som planlegger å drepe søsteren som han mener har vanæret familien. Zaman forteller at publikum her reagerer annerledes enn i Norge.  
- De ler på andre steder og blir emosjonelle på andre steder. Jeg hører det på hvordan de puster underveis i filmen. Og så blir de igjen etterpå og stiller spørsmål. Noen spør om jeg ikke kunne latt filmen slutte annerledes. De er engasjerte, og synes slutten er trist.

Møtte De Niro Tirsdag fikk Zaman også møte Robert De Niro på festivalens lunch for regissørene.  

- Han spurte meg om bakgrunnen min og sa jeg hadde valgt et tøft og spennende tema for min første film.  

De Niro er en helt fra ungdomstiden for den norske regissøren.  

- Jeg sa jeg hadde sett «Taxi Driver» sikkert femten ganger på filmskolen, og han sa det var rent for mange. Han er en sjenert, ydmyk, høflig mann, helt annerledes enn rollene han har spilt. Jeg tror han er ukomfortabel på store tilstelninger som dette. Mange skuespillere føler seg sårbare når de må være seg selv i offentligheten.  

«Taxi Driver», Martin Scorseses film fra 1976 med De Niro i tittelrollen, har vært aktuell siden den ble laget, mener Zaman.  
- Den handler om en ødelagt mann. Jeg ville ikke likt å møte ham i virkeligheten, men han berører meg på film fordi han er så ensom og i ubalanse.  

Ikke-kommers
Også «Taxi Driver» foregår i New York, der publikum de siste dagene har gitt Zaman fornyet tro på det amerikanske filmmiljøet. 

 - Tribeca Film Festival er en annerledes festival. Filmene her har et personlig drag. Det kommersielle som i stadig større grad preger festivalene i Cannes og Berlin, er det lite av her. Det er fint å merke så stor interesse for film som utfordrer publikum, som det ellers ikke går mye av på kino i USA.