STORRØYKER: Magasinene The Economist og The Times har begge besøkt Karl Ove Knausgård hjemme i Ystad, og begge bruker plass på å fortelle hvor mye han røyker. Han har lengre hår og skjegg på bildene deres enn på dette, som er fra da han mottok Gyldendalprisen i 2012.
Foto: Berit Roald / Scanpix
STORRØYKER: Magasinene The Economist og The Times har begge besøkt Karl Ove Knausgård hjemme i Ystad, og begge bruker plass på å fortelle hvor mye han røyker. Han har lengre hår og skjegg på bildene deres enn på dette, som er fra da han mottok Gyldendalprisen i 2012. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

«Han ser mer ut som en grunge-rocker enn en litterær superstjerne»

Knausgård lokker prestisjetunge magasiner til Ystad.

(Dagbladet:) Bok nummer tre i Karl Ove Knausgårds «Min kamp» kommer ut i USA neste uke. I den forbindelse har det prestisjetunge tidsskriftet The Economist tatt turen til Ystad i Sverige for å treffe nordmannen, og deretter viet en forsidehenvisning til intervjuet med ham de omtaler som «et av Europas mest bemerkelsesverdige litterære talenter».

Men førsteinntrykket var kanskje ikke helt som journalisten hadde forventet.

Grunge-rocker
«Mannen (...) ser mer ut som en grunge-rocker enn en litterær superstjerne: Langt hår, skjegg, slitte støvler, tent sigarett, lue trukket nedover ørene mot den bitre kulda. Den hvite varebilen er så skitten at den nesten er svart. Musikkanlegget går på full guffe. Det er et illevarslende hundebur bak i bilen», står det i presentasjonen hans på Economist.com

Presentasjonen er til forveksling lik den han får i siste utgave av magasinet The Times, som også har besøkt Knausgård i Ystad.

Kynisk når han skriver
The Economist presenterer ham i en lengre tekst på nett, og har i tillegg publisert en podcast med et 13 minutter langt intervju. Der forteller han blant annet om hvordan den personen han er til vanlig skiller seg fra den personen han blir når han skriver.

- Jeg tror jeg har en slags autistisk side, den skrivende siden av meg, der jeg virkelig ikke bryr meg om noe annet enn skrivingen. Jeg kan ha mye empati med folk når jeg er i samme rom som dem. Da forsøker jeg å være så hyggelig som jeg kan. Men når jeg er alene, tenker jeg nesten ikke på andre i det hele tatt. Da kan jeg være veldig kynisk, forteller han.

På samme måten husker han langt flere detaljer når han skriver, enn ellers.

- Jeg husker egentlig dårlig, og legger ikke merke til ting. Folk tror jeg legger merke til ting hele tida, men det er akkurat som om det blir lagret inni meg, og jeg tar det fram når jeg skriver, sier han til the Economist.

Prisnominert i USA
Knausgård er hett stoff blant engelskspråklige lesere for tida, etter å ha fått strålende kritikker for de forrige to bøkene. Tidsskriftet The New Yorker publiserte nylig et utdrag fra den tredje boka. Forfatteren Zadie Smith har skrevet at bøkene hans «oppsluker deg fullstendig», i en artikkel i det toneangivende tidsskriftet New York Review of Books, .

I dag ble det kjent at «Min kamp. Bok to» er nominert til Best Translated Book Award i USA. Vinneren offentliggjøres 15. april.