Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han skal lage minnesmerkene etter 22. juli

- Lettere å lage for en utenlandsk kunstner, sier den svenske vinneren Jonas Dahlberg.

VINNEREN:
Jonas Dahlberg under offentliggjøringen på rådhuset i Oslo tidligere i dag .
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VINNEREN: Jonas Dahlberg under offentliggjøringen på rådhuset i Oslo tidligere i dag . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO RÅDHUS (Dagbladet): Nesten ett og et halvt år har gått siden seks personer fikk i oppgave å sette opp minnesmerker etter 22. juli-terroren. 300 forslag til minnesmerker ble sendt inn, de ble kuttet ned til åtte.

Etter oppdrag fra Stoltenberg-regjeringen har nå et kunstutvalg på seks medlemmer valgt Jonas Dahlbergs forslag til minnesteder etter 22. juli.

- Sterkt kunstnerisk prosjekt Direktøren i KORO, kunst i offentlige rom, Svein Bjørkås, sier vinneren har levert et svært sterkt kunstnerisk prosjekt.

- Det er en åpenbar kontemporær kunstnerisk tradisjon, og prosjektet fremstår med nærmest autoritær styring av publikums opplevelse, sier Bjørkås, og legger til:

VINNEREN: Svenske Jonas Dahlberg mottar blomster fra direktøren i KORO (t.h), Svein Bjørkås. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet
VINNEREN: Svenske Jonas Dahlberg mottar blomster fra direktøren i KORO (t.h), Svein Bjørkås. FOTO: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Juryens beslutning er enstemmig.

Dahlberg skal lage tre minnesteder. Ett på Sørbråten i Hole kommune, med utsikt til Utøya, Ett midlertidig ved regjeringskvartalet og ett som skal stå klart når det er bestemt hvordan det nye regjeringskvartalet skal se ut.

Tidsrammen er 22. juli. 2015 og det har en kostnadsramme på 27 millioner.

Beæret - Det har vært en stor ære bare å få lov til å levere en skisse. Jeg er utrolig beæret og håper å leve opp til tilliten. Det kommer til å bli en emosjonell oppgave, og med det grusomme bakteppet er oppgaven svært vanskelig, sier Dahlberg.

JOHAN DAHLBERG: Svenske Jonas Dahlberg skal lage minnestede etter 22. juli. Her skissen for minnestedet ved Sørbråten . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
JOHAN DAHLBERG: Svenske Jonas Dahlberg skal lage minnestede etter 22. juli. Her skissen for minnestedet ved Sørbråten . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Hvordan har du tilnærmet deg oppgaven?

- Det handler om å skape en privat plass, samtidig som plassene får en kollektiv kraft. Oppgaven er vanskelig uansett om man er norsk eller utenlandsk kunstner, men jeg tror det er vanskeligere for en norsk kunstner å gjøre et så hardt grep som jeg har gjort. Jeg husker godt 22. juli, jeg er oppvokst i Bohuslen på grensen til Norge, og i havnen der jeg bor var det helt stille den dagen.

- Jeg skal gjøre alt jeg kan for å leve opp til forventningene, sier Dahlberg.

- Et evig sår Mari Aaby West har vært AUFs representant i utvalget. Hun synes vinner-prosjektet gjør vondt.

MINNESTED SØRBRÅTEN
MINNESTED SØRBRÅTEN Vis mer

- Minnestedene til Dahlberg skaper et evig sår. Samtidig har vi vært opptatt av at minnestedene også skal se framover. Det gjør minnestedet i regjeringskvartalet. Stedet skaper en fellesarena hvor vi kan møtes, sier West.

- Tenkte «yes!» John Hestnes, den Nasjonale støttegruppa etter 22. juli sin representant i kunstutvalget som har valgt ut vinner-prosjektet, sier til Dagbladet at det skal gjøre vondt å komme til minnestedene.

- Jeg ser med ærefrykt tilbake på prosessen, og når jeg ser vinnerutkastet, så tenker jeg «yes!». Det har det såre ved seg, og det kommer til å gjøre vondt å se på. Ved minnestedet på Sørbråten med utsikt over Utøya, kan man strekke seg etter navnene på de døde som er risset inn i minnesmerket, men man når ikke helt bort, sier Hestnes og legger til: 

- Så kan man komme til regjeringskvartalet, som er mer intimt, og hvor en faktisk kan ta på navnene til de omkomne. Det var litt det jeg falt for.

AUFs REPRESENTANT: Mari Aaby West sier minnestedet ved regjeringskvartalet blir en fellesarena.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
AUFs REPRESENTANT: Mari Aaby West sier minnestedet ved regjeringskvartalet blir en fellesarena. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Dagbladets anmelder Harald Flor mener alle de åtte skisse vil skape debatt. Om vinneren skriver han:

Dahlberg tenker å bruke de 1000 kubikkmeter stein fra kuttet i odden som materiale for sine bidrag i Regjeringskvartalet — det første midlertidig, mens det andre blir permanent. Denne geologiske forbindelsen understreker også sammenhengen mellom de to stedene, der tapets tegn sitter i linjer og mønstre. Og hvor det fysisk-romlige får en psykisk ladd karakter.

Selv på modellplanet peker Jonas Dahlbergs forslag seg ut som en løsning med et sterkt potensial.

MIDLERTIDIG MINNESMERKE I REGJERINGSKVARTALET
MIDLERTIDIG MINNESMERKE I REGJERINGSKVARTALET Vis mer

Kunst i offentlige rom (KORO), som er statens fagorgan for kunst i offentlige rom har det kunstfaglige og operative ansvaret for minnestedene. Bakgrunnen for oppdraget beskriver de slik i en pressemelding:

Etter angrepene den 22. juli har regjeringen besluttet at det skal etableres minnesteder i regjeringskvartalet i Oslo, og på landsiden mot Utøya i Hole kommune. I påvente av ombygginger i regjeringskvartalet skal det etableres et midlertidig minnested mellom Deichmanske bibliotek og Y-blokka, tilgrensende Grubbegata. Minnestedene skal hedre drepte, overlevende, hjelpemannskaper og frivillige. Minnestedet på Hole og det midlertidige minnestedet i Oslo skal realiseres innen 22. juli 2015.

Juryens begrunnelse: «Jonas Dahlbergs forslag tar utgangspunkt i tomrommet og sporene etter hendelsene 22. juli. Forslaget hans for Sørbråten er et fysisk kutt i naturen som også kan forstås som et symbolsk sår.En del av odden blir tatt vekk og publikum vil ikke kunne berøre navnene på drepte som er tenkt inngravert i veggen på andre siden av kuttet. Kløften fremkaller tapet og savnet i form av en akutt erfaring.

Dahlberg foreslår å flytte naturmassen som er revet ut av fjellet på Sørbråten, til det midlertidige og det permanente minnestedet i Regjeringskvartalet. Ved å gjøre denne massen til fundamentet for en midlertidig minnesvei mellom Grubbegata og Deichmanns bibliotek, lages en sammenheng mellom Sørbråten og Regjeringskvartalet.Navnene på ofrene skal fremkomme på en vegg som følger veien. Det permanente minnestedet er foreslått å utvikles som en amfi-struktur rundt H-blokka. Samtidig foreslår Dahlberg å bruke trær hentet fra Sørbråten i dette bymiljøet, for å sikre relasjonen til Sørbråten og Utøya.

PERMANENT MINNESMERKE I REGJERINGSKVARTALET
PERMANENT MINNESMERKE I REGJERINGSKVARTALET Vis mer

Juryen oppfatter Dahlbergs forslag for Sørbråten som kunstnerisk svært originalt og interessant.Det makter å formidle og konfrontere traumet og tapet som oppsto etter 22. juli på en dristig måte. Forslaget er radikalt og modig, og maner frem de tragiske hendelsene på en fysisk og direkte måte.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!