BLIR NY DIREKTØR FOR DATATILSYNET: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
BLIR NY DIREKTØR FOR DATATILSYNET: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Han skal passe på at du ikke blir ulovlig overvåket

Bjørn Erik Thon blir ny direktør for Datatilsynet.

|||Forbrukerombud Bjørn Erik Thon blir i dag utnevnt til ny direktør for Datatilsynet, ifølge Aftenposten.no.

Utnevnelsen skal skje i statsråd i dag, men ifølge avisa er det allerede klart at Thon, som i dag er forbrukerombud, skal overta etter Georg Apenes.

- Personvernspørsmål er en av de viktigste utfordringene fremover, sa Thon i et intervju med Aftenposten tidligere i år.

Georg Apenes gikk av med pensjon i april, etter å ha ledet tilsynet siden 1989. Han har gjennom årene tatt til orde for en bevaring og styrking av personvernet, noe som ikke alltid har vært lett i en tid der den teknologiske utviklingen legger til rette for det motsatte.

Det er ikke en enkel jobb Thon går til. Debatten om innføringen av EUs datalagringsdirektiv raser for fullt, og sterke krefter argumenterer på begge sider av debatten.

- Noen ganger er det ikke nok at hunder bjeffer. De må også kunne bite, sa Apenes i sin avskjedstale til internasjonale kolleger i Brussel.

- Hilsenen kan leses som et signal om hvilke egenskaper Apenes mener hans etterfølger bør ha: En myndig vaktbikkje [...] med godmodig autoritet og potensial for aggresjonsutøvelse når personvernet havner under press fra private, statlige og overnasjonale krefter, skrev Dagbladets teknokommentator Jan Omdahl om direktørbyttet tidligere i år.

Thon er utdannet cand.jur., og har i tillegg til jobben som forbrukerombud en bakgrunn som advokat- og dommerfullmektig, seksjonssjef i Forbrukerrådet, samt politisk rådgiver for Odd Einar Dørum i Justisdepartementet. Han har også skrevet flere kriminalromaner.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud presenterer den nye direktøren på en pressekonferanse i dag klokka 12.00.