Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Black Frost» med John Carew som halvt samisk actionhelt:

Han skal regissere Norges dyreste film: Har aldri laget spillefilm

Briten bak gigantprosjektet «Black Frost», en actionkomedie med John Carew i hovedrollen, er dokumentarskaper.

STORE PLANER: Regissør Varon Bonicos står i spissen for teamet med storslåtte planer for actionkomedien «Black Frost». F.v. John Carew, Varon Bonicos, FilmCamp-produsent Svein Andersen, Filmhuset-produsent Egil Ødegård og manusforfatter Attila Veres. Foto: Privat
STORE PLANER: Regissør Varon Bonicos står i spissen for teamet med storslåtte planer for actionkomedien «Black Frost». F.v. John Carew, Varon Bonicos, FilmCamp-produsent Svein Andersen, Filmhuset-produsent Egil Ødegård og manusforfatter Attila Veres. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kunne nylig fortelle at fotballhelt John Carew skal spille halvt samisk actionhelt når storprosjektet «Black Frost» realiseres til neste år.

Carew slapp selv nyheten om filmplanene i Aftenposten i sommer, og det er altså ikke småtterier som er planlagt de kommende årene:

«Black Frost» er tenkt som den første av en trilogi actionkomedier med et samlet budsjett på rundt 200 millioner kroner per film. Dermed utgjør hver eneste av de tre planlagte filmene Norges dyreste film gjennom tidene.

Den nåværende rekorden er «Kon-Tiki» fra 2012, som kostet 93 millioner kroner, mens den skandinaviske samproduksjonen «Jeg er Dina» kostet over 140 millioner i 2002. «Black Frost» blir også en internasjonal samproduksjon, med norsk produksjonsselskap.

Britisk regissør

Det er britiske Varon Bonicos som står oppført som filmens regissør, vel ett år før selve innspillingen skal være i gang.

Bonicos har vært involvert i prosjektet helt fra starten, og har skrevet et råmanus sammen med John Carew selv. Men til å ha ansvaret for tidenes desidert dyreste norske film har Bonicos ikke særlig bred erfaring med verken gigantbudsjetter eller fiksjon:

42-åringen står bak én helaftens dokumentar, «A Man's Story» om motedesigner Ozwald Boateng. Han står oppført som en av skaperne bak realityserien om den samme designeren, «House of Boateng» fra 2006, og har også erfaring fra reklamefilmproduksjon for blant annet motehuset Givenchy.

Den ungarske manusforfatteren Attila Veres, som har bearbeidet råmanuset til Carew og Bonicos, gjør også sitt første store filmprosjekt med «Black Frost».

- Elsker det umulige

Fra hektisk møteaktivitet i London skriver Bonicos til Dagbladet at denne filmen utgjør noe han har jobbet mot hele livet.

- Jeg vil beskrive meg selv som en vanvittig kreativ person som elsker det umulige, jeg liker å fokusere på prosjekter som er banebrytende og vanskelige å fullføre. Alt jeg noensinne har laget har blitt møtt med beskjeder om at det er for vanskelig, at jeg burde gi opp, og det bruker jeg som drivstoff. «Black Frost» er ikke noe unntak, skriver Bonicos, som opplyser at han for tiden også jobber med en kommende dramaserie for Netflix.

- Hvordan føles det å skulle regissere Norges dyreste film?

- «Black Frost» er ikke bare norsk, men også myntet på verden: Kina, USA og Russland. Jeg gleder meg stort, uansett hvor krevende det kommer til å bli. Generelt er jeg glad for å se at idéen nå nærmer seg å bli realisert.

- Har John Carew skuespillerevnene til å bære denne filmen?

- John har denne spesielle «it»-egenskapen i bøtter og spann. Etter å ha møtt ham eller sett ham på film får man en «post-Carew-følelse» av at noe fantastisk har hendt. Det har jeg tidligere bare opplevd med virkelige verdensstjerner. Jeg forventer en global opptur for John, det fortjener han siden han jobber så hardt.

- Kommer flere navn

Produsent Egil Ødegård forteller at produksjonen er godt i gang med å hente inn sentrale medarbeidere med erfaring, og at Bonicos skal få en co-regissør.

- Jeg har stor forståelse for at det stilles spørsmål om teamet, men det er nok mye fordi vi ikke har gått offentlig ut med særlig mange navn ennå. Vi er i ferd med å samle et lag som blir blant de sterkeste norske spillefilm-teamene noensinne, sier Ødegård.

Fra før er det kjent at produksjonen jobber med å sikre seg det som skal være kjente Hollywood-navn til rollelista, og Ødegård forteller at Bonicos skal få en co-regissør med tyngde på feltet.

- Varons styrke er at han har bygget opp hele dette prosjektet, mens hans svakhet er at han ikke har så stor erfaring med denne type prosjekter, avslutter Ødegård.

Innspilling i Troms

Den norske produsenten har på sin side bred erfaring med både norske og internasjonale prosjekter: Han har produsert norske filmer som «Import-eksport» og Knut Erik Jensens «Iskyss», og vært norsk co-produsent på nylige islandske suksesser som «Dypet» og «Om hester og menn».

Hovedrolleinnehaver John Carew, som også er involvert i utviklingen av filmen, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Mye av innspillingen til neste år skal foregå i Troms, mens det også planlegges å spille inn scener i Russland, Kina og USA.

- Trenger ikke være så rart

Aksel Kielland, filmanmelder i Dagbladet, er veldig spent på hva regissør Varon Bonicos vil få til.

- Det er spennende med initiav. Men jeg skjønner ikke at han trenger så mye penger. Det er dyrt å lage film i Norge, men det er jo grenser. Man trenger ikke så mye penger for å lage en god actionkomedie, sier Kielland.

På spørsmål om han tror regissøren og manusforfatterne Carew og Veres har nok kunnskap til å gjennomføre filmprosjektet på en god måte, sier han at det åpenbare svaret er nei.

- Men det er en trend i USA at de største filmene regiseres av folk med veldig begrenset erfaring. Jurassic World-regissøren hadde for eksempel bare regissert en spillefilm, så det trenger ikke å være så rart som det høres ut som. Men man skulle tro man ville startet med noe mer beskjedent enn en film til 200 millioner, sier Kielland.

Men han legger til at så lenge det er snakk om privat finansiering, mener han at det bare er bra med utradisjonelle prosjekter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!