Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Frode Berg-saken:

Han skal ties i hjel

Frode Berg vil aldri komme hjem til noen heltemottakelse. Han vil forbli en «konsulær sak». I spionens verden er det loven om «bruk og kast» som gjelder.

ALT GIKK GALT: Frode Berg-saken er en amatørmessig norsk etterretningsoperasjon der alt gikk galt – en ny U2-affære som russerne vil vite å plage Norge med en god stund framover, skriver John Arne Markussen.
ALT GIKK GALT: Frode Berg-saken er en amatørmessig norsk etterretningsoperasjon der alt gikk galt – en ny U2-affære som russerne vil vite å plage Norge med en god stund framover, skriver John Arne Markussen. Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kalde krigen er tilbake, kaldere og farligere enn noen gang. Russerne markerer stadig sterkere misnøye med vår og NATOs sikkerhetspolitikk og svarer stadig med å vise militære muskler i nordområdene.

Norge på sin side lever stadig opp til sitt rykte som en supermakt på digital etterretning, stadig mer integrert i amerikansk e-tjeneste. Putin viser fram nye atomvåpen og framhever NATO som en trussel mot russiske interesser.

Forskjellen i forhold til tidligere perioder med høy temperatur, er fraværet av moderate stemmer på nasjonalt, norsk nivå. Unntaket er den lille råken i kald krig-isen som vi ser i Finnmark, særlig representert med Sør-Varanger og ordfører Rune Rafaelsen.

Midt i dette sitter den pensjonerte norske grenseinspektøren Frode Berg fengslet i Russland, siktet for spionasje. Og via sine advokater forteller han nå at han har utført oppdrag for E-tjenesten. Han er sint, han føler seg lurt, presset og misbrukt. Hva som er sannheten vet vi ennå ikke. Men mest sannsynlig er det virkelig slik at Frode Berg ikke er den rette til å svare på hva som egentlig har skjedd. Antakelig er han bare en liten brikke – en kurér – i en større operasjon der alt gikk galt. Alt tyder på at den russiske sikkerhetstjenesten har en godt underbygget sak som vil bli belastende for langt flere enn Frode Berg når den kommer for retten.

Det fins tilfeller der nordmenn tidligere har havnet i trøbbel i Russland på grunn av miljøaktivisme eller er opplevd som utfordrende i spørsmål om ytringsfrihet og livssyn. Men aldri regulære spionoppdrag av den gammeldagse sorten.

I det ytre har Frode Berg-saken noen likhetstrekk med en annen spion-affære som stilte Norge i forlegenhet, den famøse U2-skandalen i 1960. I 1958 hadde den norske regjeringens sikkerhetsutvalg godkjent at Bodø ble benyttet som framskutt base for amerikanske etterretningsoperasjoner. Russerne var klar over at amerikanske spionfly stadig krenket deres luftrom, men U2 fløy så høyt at russerne ikke klarte å avskjære det, eller komme på skuddhold. Da de endelig lyktes kom det for en dag hvilken rolle Bodø spilte. Norge hadde ikke bare avgitt suverenitet til USA, men medvirket altså til at russisk luftrom ble krenket gang etter gang.

- SINT: Frode Bergs advokat, Ilja Novikov, sier til Dagbladet at han er «ganske sint av det faktum at han ble forlatt». Video: Henning Lillegård / Reporter: Eiliv Flydal Vis mer

U2-affæren var det farligste øyeblikk for Norge under den kalde krigen. Nikita Khrusjtsjov truet med å bruke atomvåpen mot Bodø hvis ikke trafikken ble stanset, og et planlagt toppmøte mellom ham og USAs president Dwight Eisenhower ble avlyst. To og et halvt år senere kom Cuba-krisen.

DØMT: U2-piloten Francis Gary Powers under åpningen av rettssaken mot ham i Moskva 17. august 1960. Han ble dømt til ti års fengsel. Foto: Tass/AP/NTB Scanpix
DØMT: U2-piloten Francis Gary Powers under åpningen av rettssaken mot ham i Moskva 17. august 1960. Han ble dømt til ti års fengsel. Foto: Tass/AP/NTB Scanpix Vis mer

Det er oppsiktsvekkende å tenke på at U2-affæren aldri ble gransket her hjemme. Visste norske myndigheter hva som foregikk? Da Einar Gerhardsen kommenterte det faktum at amerikanerne brukte norske flyplasser og luftrom som utgangspunkt for rene spiontokt over sovjetiske område sa han: «De (USA) betrakter oss som ei vasallregjering». Og akkurat det var vel en presis beskrivelse.

Norsk E-tjeneste nekter stadig å kommentere Frode Berg-saken offentlig, og viser til at dette er en konsulær sak som håndteres av utenriksdepartementet.

Vi er etter hvert blitt vant til å se bildene av Frode Berg innesperret i et bur i Russland. Piloten Francis Gary Powers ble vist fram omtrent på samme måte sommeren 1960, mens den bøllete Sovjetlederen Nikita Khrusjtsjov kjeftet, hånte og latterliggjorde Tyrkia, Pakistan og ikke minst Norge for at vi hadde tillatt det han kalte «amerikanske røvertokt».

På et eller annet tidspunkt etter den rettssaken Frode Berg må gjennom i Russland, vil han ganske sikkert bli utlevert i en eller annen byttehandel med Norge eller en av våre allierte. Men bortsett fra at han selvsagt vil bli tatt imot med jubel av sin familie, venner og tilhengere, kan han ikke påregne noen heltemottakelse her hjemme.

UTVEKSLET: Gary Francis Powers ble utvekslet mot den sovjetiske spionen Rudolf Abel på Glienickebrua i Berlin. Foto: AFP/NTB Scanpix
UTVEKSLET: Gary Francis Powers ble utvekslet mot den sovjetiske spionen Rudolf Abel på Glienickebrua i Berlin. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

Frode Berg vil forbli «en konsulær sak». Han vil mest trolig bli tiet i hjel. Powers ble utvekslet mot den sovjetiske spionen Rudolf Abel, men heller ikke U2-piloten fikk noen heltemottagelse da han kom hjem. Tvert imot. Han ble behandlet som en syndebukk som hadde satt sitt eget liv foran nasjonens sikkerhet. Han hadde verken ødelagt flyet, kamerautstyr eller filmer og russerne fikk tatt ham levende. I amerikansk offentlighet ble han hudflettet, og CIA holdt ham isolert så lenge som mulig. For amerikanske myndigheter var Powers en ikke-person.

Frode Berg-saken er en amatørmessig norsk etterretningsoperasjon der alt gikk galt – en ny U2-affære som russerne vil vite å plage Norge med en god stund framover.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!