Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han skapte Andeby og alle byens klassiske skikkelser

Wandrups utvalgte: Carl Barks og hans beundrer Don Rosa i samme magasin.

POPULÆR: I mange år var Carl Barks en anonym tegner som utgav historier under Walt Disneys paraply. Men da han først ble kjent, er han anerkjent som en av det forrige århundrets store fortellere. Foto: NTB Scanpix
POPULÆR: I mange år var Carl Barks en anonym tegner som utgav historier under Walt Disneys paraply. Men da han først ble kjent, er han anerkjent som en av det forrige århundrets store fortellere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

TEGNESERIE: At Carl Barks (1901-2000) var et geni, er ingen ekte fans av Donald Duck i tvil om. Han var «den gode tegneren», som skapte Andeby og alle dens innbyggere. I sin veskling mellom enaktere på ti sider og lange eventyrlige, «helaftens» historier som fylte et helt hefte. Inspirert av Charles Dickens, Jules Verne og Mark Twain skapte han makeløse fortellinger i eksotiske landskap.

Tegneren Don Rosa (65) er en hengiven beundrer av Barks og hans verk. Han har sin egen, distinkte stil, men har tilegnet seg mye av Barks’ sans både for humor og fantastiske elementer. Nyskapningen «Carl Barks og Don Rosa» tar utgangspunkt i «originalene og oppfølgerne».

Det første heftet i serien sammenlignet Barks’ «Trala La» og Don Rosas «Tilbake til Xanadu». I nummer to fikk vi «Den forbudte dalen» og «Flukten fra den forbudte dalen». Det tredje heftet, som er ute nå, presenterer «Sterke-Tor» og Don Rosas «Sterke-Tor slår til igjen!»

Magasinene er godt forsynt med kommentarer og ekstramateriale. Nummer 3 inkluderer Barks’ kuriøse «Donalds atombombe» fra 1947, opprinnelig en reklame for Cheerios frokostblanding. En skikkelig godbit.

FORTSETTELSE: Mange av Don Rosas serier følger opp de opprinnelige ideene til Carl Barks.
FORTSETTELSE: Mange av Don Rosas serier følger opp de opprinnelige ideene til Carl Barks. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling