NOMINERT: Thomas Espedal er nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen «Bergeners». 
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
NOMINERT: Thomas Espedal er nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen «Bergeners». Foto: Jørn H. Moen / DagbladetVis mer

Han skrev Bergens svar på «Dubliners»

Nå er han en av de norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris 2014.

Tomas Espedal og Mona Høvring er de norske kandidatene til Nordisk råds litteraturpris 2014.

Nominasjonene ble kjent fredag. Det er tredje gang Espedal er nominert til prisen. Nå er han nominert for «Bergeners», mens Høvring er nominert for «Camillas lange netter».

Tomas Espedal er født i Bergen i 1961 og debuterte som forfatter i 1988. Bøkene hans er oversatt til en rekke språk. Han ble også nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2006 og 2009. Espedal har tidligere blant annet vunnet både Gyldendalprisen, Kritikerprisen og Brageprisen. Han er også nominert til den prestisjetunge The International IMPAC Dublin Literary Award 2013.

I «Bergeners» har han latt seg inspirere av James Joyces «Dubliners» og går gatelangs i sin hjemby Bergen mens han reflekterer, noterer, skriver dagbok og tegner portretter av byen og menneskene.

Mona Høvring har gitt ut flere diktsamlinger, og debuterte som romanforfatter med «Noe som hjelper» i 2004. «Camillas lange netter» består av små, intense fortellinger basert på Camilla Colletts erindringsverk «I de lange netter». Høvring fikk Språklig samlings litteraturpris i fjor.

I alt er det nominert to forfattere fra hver av de nordiske landene, samt en forfatter fra Færøyene og en fra Åland. De andre nominerte er:

Hvem som vinner prisen på 350.000 danske kroner blir kjent under Nordisk Råds prisgalla i Stockholm i oktober 2014. (NTB)

Les Dagbladets anmeldelse av «Bergeners» her.

ONGSÅ NOMINERT:
Mona Høvring er nominert for romanen «Camillas lange netter».  Foto: Berit Roald / Scanpix
ONGSÅ NOMINERT: Mona Høvring er nominert for romanen «Camillas lange netter». Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer