Han skrev to bøker ingen ville ha

Men så ble han best på krim i Skandinavia.

ÅRETS BESTE: Johan Theorins «Nattefokk» er kåret til årets beste skandinaviske krimroman. Foto: STEINAR BUHOLM
ÅRETS BESTE: Johan Theorins «Nattefokk» er kåret til årets beste skandinaviske krimroman. Foto: STEINAR BUHOLMVis mer

|||(Dagbladet.no): «Årets påskekrim,» mente Dagbladets anmelder Kurt Hanssen om Johan Theorins andre bok, «Nattefokk». Han er ikke alene om å la seg begeistre.

I dag ble svenskens bok kåret til årets beste krimroman i Skandinavia.

Spøkelser og overtro
Theorin fikk krimprisen Glassnøkkelen, utdelt av Skandinavisk Kriminalselskap. Han danket samtidig ut kjente navn som Arnaldur Indriðason (Island), Lene Kaaberbøl og Agnete Friis (Danmark), Marko Kilpi (Finland) og vår egen Rivertonprisvinner Vidar Sundstøl.

Selv vant Theorin den svenske krimprisen tidligere i år, delt ut av Svenska Deckarakademin. Hans første bok, «Skumringstimen», ble kåret til årets beste krimdebut i Sverige i 2007.

«Nattefokk» er en skikkelig nifs krimbok som inkluderer både spøkelser og ouija-frelste innbruddstyver. Kurt Hanssen sammenlignet boka med «La den rette komme inn»-forfatter John Ajvide Lindqvists siste bok «Menneskehavn». Men boka er ikke ren, overnaturlig skrekklitteratur som hos Lindqvist.

Derimot «bedriver Theorin en elegant sjangerblanding hvor leseren aldri er helt sikker på om boka er mest grøsser eller krim», ifølge Hanssen.

Refusert to ganger
Dette kjennetegnet også hans første bok, Skumringstimen.

- Jeg misliker blod og vold. Jeg har forsøkt å vektlegge stemninger og mane fram det uhyggelige som kan ligge skjult i det hverdagslige. «Skumringstimen» er nok både spökhistora och deckare, sa Johan Theorin i et intervju med Dagbladet i fjor.

Den første boka brukte han for øvrig fem år på å skrive, etter først å ha skrevet to romaner som ingen forlag ville ha. Det kan med andre ord lønne seg å ikke gi opp.

«Skumringstimen» topper for øvrig den norske bestselgerlista for pocketbøker for øyeblikket.