PRIMALSKRIK: Dag Solstad forsøker å få ut primalskriket når han står fast. Da hender det at det løsner, forteller han i Hans Olav Brenners nye bok, «Om å skrive».  
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
PRIMALSKRIK: Dag Solstad forsøker å få ut primalskriket når han står fast. Da hender det at det løsner, forteller han i Hans Olav Brenners nye bok, «Om å skrive». Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Han skriker med jevne mellomrom

Dette mener forfatterne egentlig om jobben sin.

(Dagbladet): Dag Solstad skriker med jevne mellomrom. Karl Ove Knausgård står fast i fire år av gangen. Per Petterson er redd for å bli avslørt som en som ikke kan noen ting.

I sin nye intervjubok bryter Hans Olav Brenner ned alle romantiske forestillinger vi måtte ha om forfatteryrket.

- Jo Nesbø skriver med letthet, og for Karin Fossum er det en måte å leve på. Men for andre var det forbausende lite lystbetont. Frykten for ikke å leve opp til sin egen standard var fascinerende, sier Brenner til Dagbladet.

I boka «Om å skrive» har han samlet intervjuer med 13 av Norges beste forfattere, samt en forlagsredaktør, der de forteller om hvordan de jobber.

Hylet til Solstad Karl Ove Knausgård var i innspurten av arbeidet med «Min kamp 6», som hadde blitt utsatt i et år. I boka forteller han at han har pleid å ha fire år mellom hvert bokprosjekt, der han ikke klarer å skrive. Per Petterson sto også bom fast i skrivingen da han møtte Brenner i vinter.

FORFATTERBOK: Hans Olav Brenner har intervjuet kremen av norske forfattere om skriveyrket, i boka «Om å skrive». Her i sofaen i Bibliotekbaren på Bristol, der flere av intervjuene har funnet sted. Foto: ANDERS GRØNNEBERG
FORFATTERBOK: Hans Olav Brenner har intervjuet kremen av norske forfattere om skriveyrket, i boka «Om å skrive». Her i sofaen i Bibliotekbaren på Bristol, der flere av intervjuene har funnet sted. Foto: ANDERS GRØNNEBERG Vis mer

- Det var en ideell situasjon for meg. Jeg synes intervjuet med Petterson gir et unikt innblikk i hvordan det arter seg når man står fast. Desperasjonen blir så fint beskrevet. Det samme gjelder hylet til Dag Solstad, sier Brenner.

Solstad forteller at han pleier å «få ut primalskriket» når han står fast. For eksempel da han jobbet med romanen «Armand V.».

«Jeg husker ikke hva det var som var galt, jeg husker bare at jeg skrek. Og da kom det med en gang,» sier han i boka.

- Brutaliteten i det å jobbe med ei bok, risikoen, sårbarheten, behovet for tilbakemelding, alt det har jeg skjønt mer av etter dette, sier Brenner.

Ikke attraktivt - Hvorfor tror du de har det sånn?

LIVSSTIL: For Karin Fossum er skrivingen en livsstil, forteller hun i boka. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
LIVSSTIL: For Karin Fossum er skrivingen en livsstil, forteller hun i boka. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer

- Det handler om det å skulle skape noe ut av ingenting. Hvorfor skrive ei ny bok når det finnes så mange? Vekten av det er ganske voldsom. Det er lett å skape seg drømmer om hvordan det er å være forfatter. Men hvis man tar inn over seg hva det krever og koster av disiplin, ensomhet, og å sette sitt personlige liv på spill, så er det ikke et attraktivt yrke, mener han.

Fikk skrivesperre selv «Om å skrive» er Hans Olav Brenners første bok, men selv har han ikke noe ønske om å debutere skjønnlitterært.

- Nei, jeg tror ikke det er min legning. Jeg fikk skrivesperre bare da jeg skulle skrive forordet til denne boka. Jeg ble så selvhøytidelig, skrev sju utkast og leverte ett minutt før deadline, sier Brenner.

Til gjengjeld har han andre strenger å spille på. I november er den tidligere «Bokprogrammet»-programlederen klar med et nytt program på NRK, der han har reist rundt i Norge i en gammel bil sammen med kjente nordmenn. Og nylig filmdebuterte han som skuespiller i kritikerroste «Oslo 31. august».

- Det var veldig gøy. Nå har jeg fått oppreisning for at jeg ikke kom inn på Teaterhøgskolen for ti år siden, sier han, men avviser at han vil dukke opp i flere filmer med det første.