Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han slengte dritt fordi jeg hadde for mange prosjekter på gang

Ny Stephen King-serie.

TIDSREISENDE ENGELSKLÆRER: James Francos leserinnlegg-entusiasme for Stephen Kings tidsreiseroman «22.11.63» endte opp med å lande ham hovedrollen som engelsklæreren Jake Epping. Kings romanfigurer er gjerne lærere eller forfattere - yrkene han har mest erfaring med selv. Foto: FOX
TIDSREISENDE ENGELSKLÆRER: James Francos leserinnlegg-entusiasme for Stephen Kings tidsreiseroman «22.11.63» endte opp med å lande ham hovedrollen som engelsklæreren Jake Epping. Kings romanfigurer er gjerne lærere eller forfattere - yrkene han har mest erfaring med selv. Foto: FOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg elsker J. J. Abrams like høyt som alle andre, men kom igjen. Han fyren der får jo lov til å gjøre ALT.

Høsten 2014. Skuespiller James Franco har tatt pennen fatt i VICE. Greit nok. Abrams har «Star Wars». Abrams har «Star Trek». Abrams har «Lost».

Men måtte han også snappe opp rettighetene til Stephen Kings tidsreiseroman «22.11.63» rett under nesa på Franco? Samtidig som folk klager over at Franco er den som gaper over for mange kreative prosjekter?

Noen ganger er livet nådeløst.

Et og et halvt år senere er boka blitt tv-serie, med norgespremiere hos FOX på mandag.

Fortellingen handler om engelsklæreren Jake Epping som finner en portal i nåtiden som leder ham tilbake til året 1960 og bestemmer seg for å bruke framtidskunnskapen til noe nyttig:

Å finne ut hvem som drepte John F. Kennedy og stanse attentatet.

Ujevn katalog
Skrekkongen King er i overkant produktiv som forfatter, noe som har ført til en særdeles ujevn katalog, men «22.11.63» er blant hans aller beste bøker.

Ser man forbi dagdrøm-i-oppfyllelse-elementet av å reise tilbake til fortiden med nåtidens kunnskap og en liste over sportsresultatene i bagasjen er fortellingens kjerne noe av det mest emosjonelt ladede King har skrevet - en snikende kjærlighetshistorie forkledt som en thriller.

Reisen fra bok stil skjerm er alltid risikabel når det kommer til King.

Der for eksempel «Under The Dome» (tilgjengelig på Netflix) virket som et fabelaktig opplegg da den startet, er det nå en serie som får folk til å si at «det var veldig synd at han som spilte Hank i «Breaking Bad» skulle ende opp her».

En stor porsjon av filmene og seriene basert på Kings fortellinger er like solide som våt papp.

KJÆRLIGHET: Samtidig som «22.11.63» er en overnaturlig thriller, har den også en jordnær kjærlighetshistorie mellom rollefigurene til James Franco og Sarah Gadon i bunn. Foto: FOX
KJÆRLIGHET: Samtidig som «22.11.63» er en overnaturlig thriller, har den også en jordnær kjærlighetshistorie mellom rollefigurene til James Franco og Sarah Gadon i bunn. Foto: FOX Vis mer

En kunne tro årsaken bak blunderne er Kings hang til å selge rettigheter til novellene sine for én dollar til filmstudenter som måtte føle for å filmatisere dem, men nei. Det må heller anses som et generøst trekk, og filmene blir sjelden vist andre steder enn på festivaler.

Heller ikke det at King var stinn av sprit og kokain i kropp og sinn på 80-tallet er noen god forklaring, om man ser bort fra katastrofene «Maximum Overdrive» (som han regisserte) og «Tommyknockers» (basert på en av de verste bøkene hans).

Karakterarbeid
Snarere er det snakk om regissører som slurver med det som gjør selv Kings tynneste fabuleringer lesbare - karakterarbeidet.

Før han introduserer de mer overnaturlige elementene i fortellingene sine sørger han vanligvis for å skape troverdige hovedpersoner man virkelig bryr seg om.

Og når sånt skusles bort i filmene til fordel for ostete skrekk med dårlige effekter går det som det går.

På den andre siden er det nettopp karakterfokuset de vellykkede filmatiseringene gjerne har til felles - alt fra oppvekstdramaet «Stand By Me» (tilgjengelig på Viaplay) til fengselsfortellingen «The Shawshank Redemption» til den apokalyptiske miniserien «The Stand» har rollefigurer man sent glemmer.

Heldigvis later «22.11.63» å falle pent inn i den sistnevnte kategorien, med gode kritikker i ryggen og retrofaktor av en annen verden.

Samtidig får man  klokkerent spill allerede i åpningsscenen, hvor karakterskuespiller Leon Rippy (se ham også i andre sesong av «Rectify», tilgjengelig på Netflix og Viasat Series) leverer en enkel men veldig minneverdig monolog - litt av det samme kaliberet som Lennie James i «The Walking Dead»-episoden «Clear».

Og så er det hovedrollen, da. James Franco. For en gangs skyld hjalp det å skrive leserinnlegg. Som Abrams bemerket til Variety på premierefesten:

- Han slengte dritt fordi jeg hadde for mange prosjekter på gang, så jeg tenkte jeg skulle ta kontakt og se om han ville være med i ett av dem.

FANT UT AV DET: James Francos leserinnlegg overbeviste J. J. Abrams om at han burde gi Franco hovedrollen i «22.11.63». Foto: NTB sxanpix/Chelsea Lauren/Variety/REX/Shutterstock
FANT UT AV DET: James Francos leserinnlegg overbeviste J. J. Abrams om at han burde gi Franco hovedrollen i «22.11.63». Foto: NTB sxanpix/Chelsea Lauren/Variety/REX/Shutterstock Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!