Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hariton Pushwagner

Han solgte bilder for millioner. Men i mange år bodde Pushwagner på gata

- Det viktigste er at jeg vet at jeg aldri trenger å leve på gata mer, sa kunstneren til Dagbladet før jul i fjor.

FØR JUL: Terje Brofos, kjent som Pushwagner, i sitt eget galleri på Tjuvholmen i desember 2017. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FØR JUL: Terje Brofos, kjent som Pushwagner, i sitt eget galleri på Tjuvholmen i desember 2017. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Natt til tirsdag døde den norske kunstneren Terje Brofos, kjent som Pushwagner, 77 år gammel.

Brofos ble født på Berg i Oslo den 2. mai 1940, under et bombeangrep. Som fireåring ble han påkjørt av en buss, og tilbrakte to år hjemme. Det skal ha vært da han lærte å tegne. Siden gikk ferden til Statens kunst- og håndverksskole og Statens Kunstakademi i perioden 1958- 1966, til London og to ekteskap – og to skilsmisser.

Det internasjonale gjennombruddet kom da han var 68 år, og fikk stille ut på kunstbiennalene i Berlin og Sydney i 2008. Da kom suksessen, og Brofos hadde en omsetning på 8,9 millioner bare tre år seinere.

Bodde på gata

Men før oppturen var Brofos nede. Langt, langt nede. Etter at han skilte seg fra sin andre kone på 90-tallet, havnet han på gata i Oslo. Han var tungt alkoholisert og avhengig av amfetamin.

I et intervju før jul fortalte Brofos om «Likkista», et skur i Dronningensgate der han ble passet på av prostituerte.

Han overnatta hos venner, i T-banetunneler, på rister som slapp ut varmluft og gikk på nattklubber for å slippe å være ute på gata. Noen ganger sov han under biler, og la igjen lapper på frontruta.

- Jeg har holdt på å bli overkjørt to ganger etter å sovet under en parkert bil i et parkeringsanlegg. Sjåføren så ikke beskjeden som jeg hadde lagt på vinduet: «Ikke kjør, jeg ligger under bilen», fortalte Brofos til Dagbladet i 2015.

- En svak part

I 2009 vant Brofos saken mot sin tidligere velgjører, Morten Dreyer. Avtalen fra 1998 gikk ut på at Dreyer skulle slette Brofos' gjeld på omtrent 400 000 kroner, mot at han overdro rundt 2000 kunstverk til Dreyer.

Avtalen ble kjent ugyldig, og Brofos fikk tilbake kunstverkene og en erstatning på én million fra Dreyer. Retten la vekt på Brofos tilstand da avtalen ble inngått:

- På dette tidspunktet var Brofos sterkt ruspreget og bostedsløs; hans livssituasjon gjorde ham til en svak avtalemotpart, som ga Dreyer rom for å diktere vilkårene. Retten mener Dreyer benyttet dette til sin fordel, hvilket medførte en betydelig ubalanse mellom partenes ytelser, heter det i kjennelsen fra 2009.

Reddet av Stefan Stray

- Jeg har penger nok, men jeg slipper å bekymre meg med det lenger. Det viktigste er at jeg vet at jeg aldri trenger å leve på gata mer, sa Brofos til Dagbladet i 2017.

Det var Stefan Stray, agent og samarbeidspartner, som reddet ham, fortalte han i flere intervjuer.

- Uten Stefan hadde jeg ikke vært i live i dag. Uten kunsten, det har vært mitt kall, ville jeg vært død, sa Brofos før jul.

De møtte hverandre på fest i 1984, så igjen da Brofos var uteligger i 1999. Også da Dagbladet intervjuet ham i 2011 fortalte han om redningsmannen Stray:

- Det var Stefan som reddet meg. Uten ham hadde jeg ikke overlevd og uten ham hadde jeg ikke kommet dit jeg er i dag, sa Brofos til Dagbladet.

- Stefan halte meg opp fra rennesteinen. Jeg traff ham på et tidspunkt hvor jeg ellers ikke hadde klart å motivere meg til å overleve. Det tok jo litt tid å summe meg etter å ha vært løsgjenger og gått inn og ut av fengsler i fem år. Jeg bodde hist og pist og tok hva som helst, sa han i 2015.

Døden nær

Brofos fortalte at han ofte tenkte på døden – og slet med å gå forbi Aker Brygge, der han en gang lå i vannet og kjempet, mellom kaia og Nesoddbåten. Men han fryktet ikke døden, mente han:

- Nei, da tenker jeg at jeg kan trekke et lettelsens sukk. Fornøyd. Mett av dage. Jeg bare håper at den ikke kommer brått på meg mens jeg er i byen. Jeg skal helst sitte i min egen chesterfieldstol, hvor jeg pleier å sitte og se på tv, sa Brofos.

- Litt langsommere og litt mindre

Da han ble intervjuet av Dagbladet for siste gang, rett før jul i fjor, ble Brofos spurt om hva han skulle gjøre om ti år.

- Jeg gjør akkurat det samme, bare langsommere og litt mindre, svarte han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media