Han som mistet kontroll

Fotografen Anton Corbijns film om Joy Division-sangeren Ian Curtis forteller historien om to unge menn som lengtet ut og vekk: Ian   Curtis\' historie, og hans egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet):  Kjærligheten rev ham i stykker. Det er følelsen du sitter igjen med etter å ha sett filmen «Control». Kjærligheten til to kvinner, til det sanne i musikken, til kompromissløsheten i ham selv. «Love will tear us apart», Joy Divisions mest kjente sang, virker merkelig profetisk i etterkant. Men sånn er det jo gjerne når noen dør, helt i begynnelsen av voksenlivet.

– Selv de menneskene som elsker meg, hater meg, sa en utkjørt og nedtrykt Ian Curtis til sjefen for Joy Divisons plateselskap, Tony Wilson i 1980. Noen måneder senere, 18. mai, hengte han seg på kjøkkenet hjemme i Macclesfield ved Manchester, mens kona Deborah og datteren Natalie sov hos svigerforeldrene.

Ian Curtis ble bare 23 år gammel.

TREOGTJUE. Hvor ung han var, siger inn over deg når du ser skuespilleren Sam Riley i Anton Corbijns debutfilm «Control». Selv når han er utslitt etter epileptiske anfall, kjærlighetsforviklinger og altfor mye alkohol, er ansiktet nesten et barns. Ian Curtis var en av rockehistoriens mest fascinerende og utilgjengelige personligheter: Desperate, skrikende følelser ble formidlet gjennom et tilknappet ytre og ut i sterkt emosjonelle tekster og musikk. Når han opptrådte, var det som om musikken rev og slet i ham, han virket nesten spastisk. Nå som det er kjent at han led av stadig hyppigere og hardere epileptiske anfall, kan det se ut som om han kopierte sykdommen sin på scenen. Man kan lure på om det som fascinerte publikum hos Curtis, var de samme kreftene som ødela ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer