Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Han som spilte en rolle

Hva var vel livet uten deg?

DEN STORE:  «Eskimo», regi: George Schneevoigt, med Henki Kolstad i hovedrollen. I dag er det grunn til å smile bredt til folk du treffer på din vei, det er 100 år siden skuespilleren ble født. Foto: Dagbladet
DEN STORE: «Eskimo», regi: George Schneevoigt, med Henki Kolstad i hovedrollen. I dag er det grunn til å smile bredt til folk du treffer på din vei, det er 100 år siden skuespilleren ble født. Foto: Dagbladet Vis mer
Kommentar

I dag for 100 år siden i Kristiania ble Johan Henrik Ludvig Kolstad født. Kristiania? Ja, ifølge Store norske leksikon var dette en fornorsket skriveform for Christiania, som var navnet på Oslo fra 1624.
Og, i denne fantastiske byen med de mange navn så altså vesle Johan Henrik Ludvig dagens lys - som det vel fortsatt heter - og etter hvert ble han det vi med rette kan kalle et folkeeie for mangfoldige generasjoner under kallenavnet Henki, han som skuespillerdebuterte på film 15 år gammel i «Eskimo», som 13-åring sto han på Nationaltheatrets scene i stykket «Atten år».

Unge Kolstads videre livs-kurs etter dette var på mange måter staket ut i applaus, smil og utallig forskjellige masker, han ble Henki den store gjøgler på diverse teaterscener, film, radio og etter hvert fjernsynet, hurra for Snekker Andersen på bursdagen.

Men, bi nå lit. Henki var noe langt mer enn den blide fyren med det skøyeraktige oppsynet, han var en sober karakterskuespiller også. Helstøpt?
Ja, la oss være ærlige og rause på en dag som dette når Nasjonalbiblioteket i Oslo inviterer til seminar og utstillingsåpning under vignetten «Henki på plakaten».
Her vil Torvald Maurstad snakke om Henki som kollega, det blir gjenhør med skuespilleren via NRKs arkiver om filmen «Kampen om tungtvannet» fra 1947.
Bent Kvalvik, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, om Kolstads mange roller i norsk film.
En annen post er «Kolstad ved Trøndelag Teater under okkupasjonen» ved Thoralf Berg, professor ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.
Arkivet etter Henki Kolstad er også overført biblioteket, dette vil Benedikte Berntzen, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, fortelle mer om. Henkis store dag avrundes med allsang fra Kolstads roller på teater, film, tv og teater.

Da gjenstår det selvsagt å synge av full hals:

Hva var vel livet uten deg,

vi vandrer sammen på en

solskinnsvei,

komme hva komme kommer,

vi nyter livets sommer

i vårt lykkeland.

Denne sangen, «Hva var vel livet uten deg?», ble en kjempeslager i 1951 etter at filmen ««Vi gifter oss» gikk på kino.
Melodien var ved svenske Ernfrid Ahlin, tekst Gunnar Kaspersen. Henki Kolstad sang sammen med Astrid Herseth som dubbet Inger Marie Andersens stemme. Kolstad døde sommeren 2008, han ble 93 år gammel.

Vi kan ikke utlove noen form for garantier, men vi tror Henki for lengst har sørget for at St. Peter er sufflør under oppsetningen «En handelsreisendes død». Henki som Willy Loman og Kari Diesen som kona Linda.