KOMMENTARER

Donald Trump og John Bolton

Han som vet for mye

Hvis selv ikke John Bolton gjør inntrykk på republikanerne i Senatet, kan Donald Trump gå rett ned på 5th Avenue og skyte noen.

HÅR I SUPPEN: Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton forteller angivelig i en ny bok hvordan Trump drev utpressing overfor Ukraina. Demokratene krever at Bolton skal vitne i riksrettssaken. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix
HÅR I SUPPEN: Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton forteller angivelig i en ny bok hvordan Trump drev utpressing overfor Ukraina. Demokratene krever at Bolton skal vitne i riksrettssaken. Foto: Leah Millis / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En av Donald Trumps mest siterte utsagn blir ofte feilsitert. Han sa aldri at han kunne skyte noen på 5th Avenue og slippe unna med det. Han sa han kunne skyte noen på 5th Avenue uten å miste en eneste velger. Det har normalt en helt annen betydning. Men under president Trump går det ut på ett.

Trump er i praksis hevet over loven så lenge det republikanske flertallet i Senatet slår ring om ham og gjør alt i deres makt for å sabotere den pågående riksrettssaken.

Lekkasjer fra John Boltons kommende bok har satt Washington på hodet og demokratene i fyr og flamme. Presidentens tidligere sikkerhetsrådgiver, en erkekonservativ republikansk hauk, bekrefter angivelig at Trump holdt tilbake militær støtte til Ukraina for å få informasjon han kunne bruke mot sin antatt største utfordrer blant demokratene, Joe Biden. Det skjedde til kraftige protester fra hans viktigste rådgivere på området, Bolton selv, utenriksminister Mike Pompeo og forsvarsminister Mark Esper. De tre var ikke akkurat perlevenner, noe Boltons exit en måned seinere illustrerte, men her var de skjønt enige. Dette var galskap.

Trump ville ikke høre. I stedet støttet han seg på ymse private kilder, den mest sentrale av dem hans personlige advokat, Rudy Giuliani, og et knippe lysskye aktører som opererte med presidentens velsignelse. Bolton har tidligere omtalt Ukraina-virksomheten som en «drug deal» som han ikke ville ha noe med å gjøre, altså en kriminell virksomhet som ikke tålte dagens lys. Høringen i Representantenes hus og intervjuer med de involverte i ettertid forteller at han hadde all grunn til å være skeptisk til den private utenrikspolitikken Trump og hans kumpaner drev med i Ukraina.

Her har det jo ikke manglet på vitner. Den ene etter den andre har stått fram i intervjuer og under ed og fortalt i detalj om hva som har skjedd. Som om det ikke er nok, har presidenten selv offentliggjort utskrift av telefonsamtaler som bekrefter historien. Han kaller det selv en «perfekt samtale». Les utskriften, oppfordrer han ustoppelig, som om han håper at velgerne ikke kan lese, eller skjønner hva det betyr.

I en normal verden hadde dette vært en tilståelsesdom.

Boltons bokbombe, som slippes i mars, inneholder trolig flere spektakulære detaljer og unik førstehåndsinformasjon. I en tidligere bok om hans tid i Bush-administrasjonen la han ikke fingrene mellom, og det om et langt mer tradisjonelt presidentskap. Men lekkasjene så langt bekrefter bare tidligere opplysninger, som blant annet er kommet frem i høringen i Representantenes hus før jul.

Likevel, John Bolton er ikke en mann republikanerne bare kan avfeie i motsetning til erfarne diplomater og militære. Han er ikke kjent som spesielt fintfølende når det gjelder maktmisbruk bak lukkete dører. Jeg møtte ham i Washington like før han tiltrådte som USAs FN-ambassadør, og han flirte av blåøyde og politisk korrekte skandinaver som trodde på verdenssamfunnets lov og orden. Han trodde på den sterkestes rett. Og det er ikke en gang sikkert han mener Trump har gjort noe galt, bare at det var en hodeløs amatørskap som skadet amerikanske interesser og spilte rett i hendene på Putin.

Derfor har til og med Trump så langt vært tilbakeholden i kommentarer. Dette handler ikke om presidenten har gjort det han er anklaget for og som førte til riksrett. Det vil han utvilsomt slippe unna med. Men spørsmålet er om han fortsatt kan skyte noen på 5th Avenue uten å miste velgere.

Vil John Boltons avsløringer gjøre en forskjell?

For den jevne Trump-velger, neppe. Men kanskje for republikanere som nå må ta stilling til om John Bolton skal få vitne likevel. Hvis de fortsatt nekter vitnemål i riksrettssaken, risikerer de at Bolton kommer med graverende avsløringer i boka om kort tid. Det skal mye til for at det snur opinionen på kort sikt, men det kan snu historiens dom. Det er ikke uten grunn at demokrater minner republikanere om ettermælet til dem som sto last og brast med Richard Nixon til det siste.

De første reaksjonene fra Trumps mest trofaste våpendragere tyder på at de langt i fra vet hva slags sprengstoff Bolton er villig til å detonere og hva det vil bety. Enn så lenge truer de med represalier; hvis Bolton skal vitne, må også Biden dras ned i søla.

Utfallet av riksrettssaken har aldri vært i tvil. Donald Trump er i en posisjon i det republikanske partiet akkurat nå hvor han kan skyte folk på 5th Avenue, og republikanerne vil kalle det et kuppforsøk om han blir arrestert og siktet. På toppen av dette sirkuset sitter lederen av høyesterett og klamrer seg til formelle prosedyrer. Han ber Trumps advokater besinne seg og huske hvor de er. I den største og viktigste lovgivende forsamling i verden, sa han med all verdighet han kunne mønstre.

Gud hjelpe oss. Som amerikanerne ville si.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer