Han som vil lage gjerder

Ingress

Meninger

PER SANDBERG vil bygge gjerder. Høye gjerder med piggtråd som skal holde innvandrere fra Asia ute fra Europa. Iet intervju med Dagbladet i går argumenterte Frp’s nestleder heftig for at norske myndigheter bør bruke flere hundre millioner på å hermetisere grensa mellom Hellas og Tyrkia. En vesentlig del av migrasjonen til Europa skjer i dette grenseområdet. Likevel er det en usedvanlig dårlig idé som har slått ned i Per Sandberg. Det lar seg ikke gjøre å ombygge Europa til en festning som holder verden ute.

SOM EN FØLGE AV EØS-avtalen og en aktiv Europa-politikk, er Norge i dag med i Frontex. Dette organet har ansvar for å koordinere medlemsstatenes nasjonale grensekontroll. I praksis handler det om å sikre og kontrollere EUs yttergrense. Sandberg har derfor rett i at grenselinjen mellom Hellas og Tyrkia er et norsk anliggende. I hvert fall avtalemessig. Samtidig er den erfarne politikeren usedvanlig vag når det gjelder effekten av en opprustet, gresk grense. Sandberg sier gjerder og piggtråd er nødvendig for å stenge yttergrensa «hermetisk» slik at «vi» får kontroll over hvem som kommer inn i Europa.

HER VISER HISTORIEN, og annen relevant erfaring, at Per Sandberg tar feil. Selv ikke Den kinesiske mur, verdens største byggverk gjennom tidene, klarte ikke å holde mongolene ute. USAs grense mot Mexico er et fysisk og elektronisk vidunder, men det har ikke stanset innvandringen. Historien er den samme overalt: Ingen fysiske sperrer kan i lengden holde desperate mennesker unna. Det betyr ikke at Norge eller samarbeidslandene i EU ikke skal ha grensekontroll, men vi må ikke lure oss selv til å tro at innvandring eller menneskesmugling kan løses med fysiske midler. I lengden er det bare fravær av væpnede konflikter og økonomisk og sosial utvikling i fattige land som kan skape en bedre stabilitet.

MAN SKAL VÆRE forsiktig med å tillegge Per Sandberg motiver han kanskje ikke har, men gårsdagens utspill kan likevel fortolkes inn i et mønster. Når det nærmer seg valg, kommer det med nesten lovmessighet ett eller flere utspill fra Frp som dreier seg om innvandring. Ofte dreier seg om å vise handlekraft, selv om midlet ikke virker. Slik er det også denne gangen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.