Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han sonet 18 år for voldtekt før han ble renvasket. Så ble han siktet for bestialsk drap

Fersk dokumentarserie tar for seg den utrolige historien om Steven Avery.

(Dagbladet): Den ferske dokumentarserien «Making a Murderer» kalles allerede en verdig arvtaker til suksessene «The Jinx» og «Serial».

Alle tre seriene tar for seg krim fra virkeligheten, men der «Serial» presenteres i podcast-format er de to andre tv-serier. «Making a Murderer» er for tiden tilgjengelig på Netflix.

I vel ti år har dokumentarskaperne Moira Demos og Laura Ricciardi jobbet med serien. De tar for seg den smått utrolige historien rundt Steven Avery (53), som i 1985 ble tiltalt for en brutal overfallsvoldtekt i delstaten Wisconsin.

Mange vendinger Som dokumentardirektør i Netflix Lisa Nishimura sier det i en pressemelding:

- Det er et helt utrolig antall vrier og vendinger i denne historien, det føles som det burde være fiksjon.

Det første avsnittet av dokumentarserien oppsummerer hvordan Avery først ble et kjent navn.

Avery ble dømt for voldtekten, og sonet totalt 18 år i fengsel før et advokatteam fikk gjennomført DNA-testing av bevismaterialet. DNA-sporene utelukket Avery, men førte i stedet til treff på en serieovergriper som hadde begått flere voldtekter mens Avery satt fengslet.

Fembarnsfaren Avery ble løslatt i 2003, og har i ettertid gått langt i å hevde at polititopper gikk inn for å få ham dømt for voldtekten selv om de visste at han neppe var skyldig. Avery forberedte et erstatningssøksmål på 36 millioner dollar, men det var før han igjen ble hektet av politiet i 2005, denne gang for en enda verre ugjerning.

Bestialsk drap Da fotografen Theresa Halbach ble meldt savnet og senere funnet drept på Avery-familiens eiendom, ble Steven Avery raskt mistenkt og anholdt. Allerede før han ble arrestert, snakket Avery med journalister om at han fryktet at politiet var ute etter ham igjen.

Snart ble mistanken styrket av at en ung slektning av Avery forklarte at han var med på ugjerningen. I en omstridt tilståelse kom han med en rekke grufulle detaljer om det angivelig bestialske drapet, der Avery først skal ha kidnappet, mishandlet og voldtatt Halbach.

De videre avsnittene av serien tar for seg drapsetterforskningen og den påfølgende rettssaken mot Avery. Også i denne saken hevdes det at krefter i politiet aktivt kan ha gått inn for å få Avery til å framstå som utvetydig skyldig.

Sakens utfall og dagens status kan leses om på Wikipedia-oppføringen om Avery.

Hylles Netflix har sluppet alle ti episodene av serien, og får god mottakelse fra anmeldere.

Underholdningsnettstedet Vulture framholder i sin anmeldelse at «Making a Murderer» holder et like høyt, og til tider kanskje høyere, nivå som sjangerforgjengerne «Serial» og «The Jinx».

The Atlantic skriver at serien kan ende med å overskygge sine forgjengere, ut fra det monumentale arbeidet som er lagt ned for å dokumentere det som kan framstå som planlagt justismord.

I tillegg til «The Jinx» og «Serial» må «Making a Murderer» kunne sies å bære likheter med dokumentar-trilogien «Paradise Lost», om drapene på tre unge gutter, og tenåringene som ble tiltalt, dømt og via et utall omveier renvasket for ugjerningene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media