OSCAR-KANDIDAT: «Kongens nei» er Norges kandidat til å blibeste ikke-engeslskspråklige film. Video: Paradox Film Vis mer

Han spiller kong Haakon: Vil avskaffe monarkiet

Jesper Christensen (68) har tidligere blitt kåret til «årets republikaner» i Danmark.

Den danske skuespillerveteranen Jesper Christensen har gjort store roller på løpende bånd siden 70-tallet.

Mange nordmenn kjenner ham nok fra tv-serien «Arvingene», og dansken spiller en sentral skurkerolle i flere av de siste James Bond-filmene. Til sammen har han medvirket i 121 filmer, ifølge IMDB.

Nå er Christensen aktuell som selveste Kong Haakon VII i Erik Poppes «Kongens nei», som allerede før ordinær premiere har blitt valgt ut som Norges kandidat til Oscar-nominasjon for beste ikke-engelskspråklige film.

Monarkikritisk

Men rent personlig har Christensen ikke akkurat blitt kjent for sin kongevennlige holdning. I 2006 takket han nei til å motta et ridderkors som hedersutmerkelse fra det danske kongehuset, og i 2011 ble den frittalende skuespilleren kåret til «årets republikaner» i hjemlandet.

Som han selv skrev i en respons til utmerkelsen, mener han at «selve ideen om at have et kongehus er en slags forbrydelse mod medlemmerne af samme og aldeles ude af trit med et moderne menneskesyn».

Når Dagbladet spør, virker det ikke som arbeidet med Kong Haakons historie har endret holdningen hans nevneverdig.

KONGEN: Danske Jesper Christensen fyller Kong Haakon VIIs sko i «Kongens nei». Selv skulle han ønske kongehus var en fordums ordning.
 Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
KONGEN: Danske Jesper Christensen fyller Kong Haakon VIIs sko i «Kongens nei». Selv skulle han ønske kongehus var en fordums ordning.  Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg synes monarkiet burde avskaffes, ja, det er ikke et system jeg liker noe særlig. Men så synes jeg også det virker som de klokeste av monarkiets representanter er på vei til å gjøre nettopp noe sånt, for eksempel de norske.

Liker de norske

Christensen mener nordmenn tross alt har mest å være stolt av ved sitt kongehus, sett i forhold til svensker og dansker.

- Dette var noe vi snakket om, det står tross alt en svenske, en danske og en nordmann øverst på rollelisten. De kongelige vi tenkte at vi likte best, det var de norske, forteller Christensen om innspillingen med norske Anders Baasmo Christiansen, som spiller Kronprins Olav, og svenske Tuva Novotny som spiller Kronprinsesse Märtha.

Christensen fattet da også interesse for Haakons personlighet og utradisjonelle valg, og synes det har vært uproblematisk å skulle portrettere nettopp denne kongelige skikkelsen.

- Jeg ble virkelig interessert da det gikk opp for meg at Kong Haakon insisterte på å bli folkevalgt. På en måte snudde han hele maktpyramiden på hodet, så Haakon er jo egentlig min mann. Han sa at det var folket som skulle bestemme og at det var folket han skulle tjene. Det liker jeg. Han kunne kanskje blitt årets republikaner, han også.

«Kongens nei» har premiere neste fredag.

KONGEN: Danske Jesper Christensen fyller Kong Haakon VIIs sko i «Kongens nei». Selv skulle han ønske kongehus var en fordums ordning.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KONGEN: Danske Jesper Christensen fyller Kong Haakon VIIs sko i «Kongens nei». Selv skulle han ønske kongehus var en fordums ordning. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer