Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han spilte til det siste

TRONDHEIM/OSLO (Dagbladet): Han levde med kreften i halvannet år, men nektet å gi opp. Det siste Björn Afzelius rakk å gjøre før han døde, var å spille inn et nytt cd-album.

Kjempet alene

Liten blues vid gravens rand

Samfunnsrefseren

Trist dag for Åge

Afzelius var ferdig med innspillingen av «Elsinore» for bare få dager siden. Dermed fikk han oppfylt sitt brennende ønske om å få ferdig plata før kreften tok overhånd.

Fredag ga han plateselskapet Norske Gram i Trondheim beskjed om å gi ut singelen «Vinterbruden» - en kjent sang av Hans Rotmo - så snart som mulig.

I går morges kom meldingen om at Björn Afzelius var død av lungekreft, bare 52 år gammel.

- Ville ikke være syk

Afzelius' nærmeste artist-kollega i Norge gjennom en årrekke, Åge Aleksandersen, fikk dødsbudskapet via en felles bekjent av de to i går morges.

Aleksandersen brakte deretter nyheten videre til Norske Gram - Trondheim-selskapet som har vært den svenske trubadurens artistiske hjem de siste to årene.

Norske Gram-direktør Gunnar Hordvik besøkte nylig Afzelius hjemme i Göteborg.

- Han ville ikke være syk, ville ikke snakke om sykdommen, forteller Gunnar Hordvik.

De siste årene hadde ikke Afzelius lenger noe stort publikum i hjemlandet. Derfor rørte det ham at det norske folk fortsatt satte pris på platene hans. I februar i fjor mottok han platinaplate for 60000 solgte av «Tankar vid 50» i Norge. Også fjorårets samleplate «Definitivt Afzelius» solgte over 50000 i Norge.

- Björn ville svært gjerne overbringe en takk til det norske folk som hadde gitt ham en ny vår, forteller en kilde i Norske Gram til Dagbladet. Foreløpig kan ikke Norske Gram si noe om når «Elsinore» blir gitt ut i Norge.

- Nå trenger vi tid til å tenke oss om. Det er ikke plateutgivelsen som først og fremst opptar oss i dag, sa en sorgtynget direktør Gunnar Hordvik til Dagbladet. Det er imidlertid på det rene at plata blir gitt ut i løpet av året.

Det vakte oppsikt både i Norge og Sverige da den særdeles politisk engasjerte Afzelius i april 97 undertegnet kontrakt med Trondheim-selskapet.

- For jævlig i Sverige

- Nå er det tre generasjoner nordmenn som kommer på konsertene mine, slo han fornøyd fast i en samtale med Dagbladet. Sverige hadde han begynt å forakte.

- Jeg er helt enig med Ulf Lundell; det er for jævlig i Sverige, sa han.

Han provoserte mange i hjemlandet med disse uttalelsene:

- Sverige er et overflatisk land. Det er mangel på visjoner, holdninger og prinsipper. Alt var ikke bare bra under Olof Palme, men den gangen visste vi hvor politikerne sto ideologisk, uttalte han.

Norsk Hoola-comeback

Også comebacket til Hoola Bandoola Band - bandet som satte Afzelius og kompanjong Mikael Wiehe på kartet på 70-tallet - fant sted i Norge. Bandet sto sammen på scenen for første gang på 20 år i et «Tore på sporet»-program i april 96. Seinere fulgte en lengre turné i Sverige, Danmark og Norge.

I oktober 97 måtte Afzelius avlyse sin planlagte Norges-turné i forbindelse med «Tankar vid 50». Årsak: Han var blitt syk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media