Han står bak årets mest kontroversielle dokumentar - nå er åpen høring om filmen utsatt på ubestemt tid

Den omstridte historien til årets desidert mest omdiskuterte, norskproduserte dokumentarfilm,«The Magnitsky Act», ruller videre med uforminsket styrke.

HAR MISTET VENNER: : Den russiske regissøren Andrej Nekrasov står bak «The Magnitsky Act». Under premieren i Oslo fortalte filmskaperen at han har mistet flere venner i det intellektuelle mijøet i Russland på grunn av synspunktene han argumenterer for i den omstridte dokumentaren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HAR MISTET VENNER: : Den russiske regissøren Andrej Nekrasov står bak «The Magnitsky Act». Under premieren i Oslo fortalte filmskaperen at han har mistet flere venner i det intellektuelle mijøet i Russland på grunn av synspunktene han argumenterer for i den omstridte dokumentaren. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Høringen er utsatt på ubestemt tid, men den vil finne sted. Vi har jobbet lenge med forberedelsene, dessverre må vi utsette fordi datoen må passe for alle, sier assisterende generalsekretær i Helsingforskomiteen, Gunnar Ekeløve-Slydal til Dagbladet.

Under den uoffiselle verdenspremieren på den svært omstridte dokumentarfilmen «The Magnitsky Act» i juni, inviterte Ekeløve-Slydal de oppmøtte på Filmens hus i Oslo til en åpen høring.

Skal samles i Oslo

Arrangementet i regi av Helsingforskomiteen skulle i utgangspunktet arrangeres på Litteraturhuset i Oslo 26. september, men gjestelista er en vanskelig affære, forklarer Ekeløve-Slydal.

Høringen har som mål å gjennomgå og analysere bevisene og dokumentene som framlegges i den norskproduserte dokumentaren, noe blant annet lederen av Stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmås, har uttalt at han ser fram til.

PRODUSENT: Torstein Grude i norske Piraya Film. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PRODUSENT: Torstein Grude i norske Piraya Film. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi ønsker å lage en høring om Magnitskij-saken og det omfattende problemet med korrupsjon, svindel og menneskerettighetsbrudd som den eksemplifiserer. Det ønsker vi å gjøre ved å presentere det viktigste bevismaterialet i saken, sier Ekeløve-Slydal

- Det er særlig spørsmålet om Magnitskijs varsling om omfattende skattekriminalitet og medvirkning fra navngitte polititjenestemenn, arrestasjonen, torturen av og dødsfallet til Magnitskij i fengsel sammen med pengesporet som vi ønsker å fokusere på, fortsetter han.

Internasjonalt bråk

I «The Magnistky Act» snur den russiske regissøren Andrej Nekrasov narrativen til en av verdens mest omtalte varslersaker fullstendig på hodet: Dødsfallet til Sergej Magnitskij som døde i russisk fangenskap i 2009 under svært tvilsomme omstendigheter.

Nekrasov stiller spørsmål ved sannheten i denne historien, og setter også Magnitskijs tidligere sjef, den styrtrike finansmannen Bill Browder i et svært dårlig lys.

Slikt blir det internasjonalt bråk av, og våren og sommeren 2016 viste seg å bli en fullskala ytringsfrihetskamp for Nekrasov og filmprodusentene i Stavanger-baserte Piraya Film. Dagbladet har fulgt saken tett.

KJEMPER HARDT: Finansmannen Bill Browder slåss med nebb og klør for å stanse «The Magnitsky Act». Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KJEMPER HARDT: Finansmannen Bill Browder slåss med nebb og klør for å stanse «The Magnitsky Act». Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

For å oppsummere:

NORGESPREMIERE: Regissør Andrej Nekrasov forsvarte filmen på Filmens hus i Oslo i juni. Det ble en opphetet debatt i etterkant av visningen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NORGESPREMIERE: Regissør Andrej Nekrasov forsvarte filmen på Filmens hus i Oslo i juni. Det ble en opphetet debatt i etterkant av visningen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Positive

Produsent i Piraya Film, Torstein Grude, sier de ser fram til å gå gjennom filmens funn, punkt for punkt.

- Vi er veldig positive til en høring i forbindelse med Magnitskij-saken. Aller helst burde dette gjennomføres av andre enn de som er i seng med Browder, men siden Helsingforskomiteen nå har tatt initiativet, og er i en posisjon til å få mange i tale, vil vi svært gjerne delta, skriver Grude til Dagbladet i en e-post.

- Vårt ønske i forbindelse med høringen er at fimens funn og avsløringer granskes nøye, at man ikke hopper bukk over detaljene slik det først lå an til innenfor opplegget til komiteen, fortsetter produsenten.

- Manipulasjon

Gunnar Ekeløve-Slydal i Helsingforskomiteen svarer følgende til Grudes påstander.

- Vi har invitert Piraya Film til dialog om arrangementet og fått noen innspill. Men det er også mange andre som har gransket saken. Det er vanskelig å lage et opplegg, og finne et tidspunkt, som inkluderer de sentrale aktørene. Derfor har vi valgt å utsette arrangementet.

Grude ønsker at hele arrangementet filmes og publiseres i etterkant.

- Vi ønsker at det blir gjort, slik at parter som er kjent for vidstrakt manipulasjon ikke kan gjøre dette så lett denne gang.

Bill Browders norske advokat, Carl Bore, er forelagt uttalelsene til Grude, men har ikke svart på Dagbladets henvendelser.

Fikk lanseringsstøtte

Til tross for kraftig motstand fortsetter arbeidet med å vise dokumentaren.

Denne uka ble «The Magnitsky Act» vist i både Berlin og Stavanger, og den er også en del av programmet til Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) neste uke.

I slutten av august fikk Piraya Film ved produsent Torstein Grude 100 000 kroner i lanseringsstøtte til prosjektet «Magnitsky Narratives Exposed - Interaktiv» fra Filmkraft Rogaland.

Etter det Dagbladet kjenner til skal prosjektet ta for seg kontroversen, bråket, motstanden og mediestormen rundt lanseringen av «The Magnitsky Act».

Piraya Fim og Andrej Nekrasov har reist rundt med et eget kamerateam til de fleste internasjonale visningene for å dokumentere prosessen. Blant annet ble det svært høylytte protester under premieren i Washington D.C..

Også i Oslo var det med videofotografer i og utenfor kinosalen til Filmens hus.

Dette er historien om «The Magnitsky Act»:

• Amerikaneren Bill Browder var på slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet den største vestlige finansielle investoren i Russland.

• I 2005 kastes Browder ut av landet etter at han, gjennom firmaet Hermitage Capital Management, kommer på kant med myndighetene grunnet anklager om skatteunndragelser.

• Han er seinere dømt til ni år fengselsstraff in absentia i Russland.

• Browders hevder at hans ansatte skatte-etterforsker, Sergej Magnitskij, arresteres i 2008 etter å ha anklaget Det russiske innenriksdepartementet for korrupsjon verdt halvannen milliarder kroner.

• Browder hevder Magnitskij var tilknyttet ham som rådgivende skatteadvokat, og at russeren ble arrestert for å ha varslet om tyveriet de to avslørte sammen.

• Sergej Magnitskij dør i fangenskap i 2009. Browder mener han ble mishandlet og banket til døde. Browder ser derfor på seg selv som ansvarlig for Magnitskijs død.

• Browder starter seinere menneskerettighetskampanjen «Justice for Sergei» i kampen mot personene han mener står bak dødsfallet, og har blant annet fått innført en lov i USA kalt «The Magnitsky Act».

• Loven fra 2012 gjør at russere anklaget for korrupsjon nektes visum til USA og at midlene de disponerer kan fryses.

• Browders versjon av saken har støtte fra en rekke tunge aktører. Blant annet Helsingforskomiteen, Den amerikanske kongressen, Europaparlamentet, Europarådets parlamentarikerforsamling og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

• Norske Piraya Film og den russiske regissøren Andrej Nekrasov slo seg i utgangspunktet sammen med Bill Browder for å lage en spillefilm basert på historien til Browder og Magnitskij.

• Under innspillingen satte de spørsmålstegn ved flere av Browders opplysninger som de hevder ikke stemmer. Samarbeidet opphever idet de konfronterer Browder med påstandene.

• Spillefilmen utviklet seg til å bli en kritisk dokumentar om Browder og Magnitskij, og Nekrasov mener hele saken må gjennomgås på nytt.

• Dokumentaren har fått millioner av kroner i finansiering fra blant annet Norsk filminstitutt (NFI), Nordisk Film & TV Fond og Fritt Ord.

• «The Magnitsky Act» skulle etter planen ha premiere under Kortfilmfestivalen i Grimstad torsdag 9. juni. Festivalen mottok et varselbrev fra Browder om rettslige konsekvenser om filmen blir vist.

• 3. juni 2016 kunne Dagbladet fortelle at Piraya Film politianmelder Bill Browder og Den norske Helsingforskomité for ulovlig distribuering av en uferdig versjon av filmen.

• Tirsdag 7. juni ble det klart at festivalen har valgt å ta dokumentaren av årets program.

• 13. juni ble det gjennomført en visning av dokumentaren i ytringsfrihetsmuseet Newseum i Washington D.C..

• 15. juni kunne Dagbladet fortelle at Stavanger tingrett har slått fast at det er grunnlovsstridig å forhåndssensurere «The Magnitsky Act».

• Verdenspremieren på «The Magnitsky Act» fant sted på Filmens hus i Oslo lørdag 25. juni.

• 26. september 2016 er det planlagt en åpen høring om bevisene og dokumentene som framlegges i dokumentaren. Høringen skal finne sted i Oslo, og er i regi av Browders støttespiller, Helsingforskomiteen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer