Han stjal over 200 milliarder virtuelle penger

For å betale på huslånet.

ØKONOMISK KAOS: I juni opplevde onlinerollespillet «Eve Online» et banktyveri av enormt omfang. Foto: REUTERS/CCP/SCANPIX
ØKONOMISK KAOS: I juni opplevde onlinerollespillet «Eve Online» et banktyveri av enormt omfang. Foto: REUTERS/CCP/SCANPIXVis mer

(Dagbladet.no): Finanskrisen har nådd det islandske onlinespillet «Eve Online» etter at over 200 milliarder av spillets valuta inter-stellar kredits (ISK) ble stjålet i et virtuelt bankran som fant sted i juni.

Etter at nyheten om at frekke tyver hadde byttet ut de virtuelle pengene med det som tilsvarer rundt 33.000 kroner, valgte svært mange av «Eve Online»s rundt 300.000 spillere å ta ut sine innskudd fra EBank, spillets største spillerdrevne bank.

Pengene som ble stjålet utgjorde rundt åtte prosent av alle bankens verdier, og når i tillegg alle de bekymrede spillerne ville sikre pengene de hadde tjent opp på gruvedrift, romhandel og så videre, holdt banken på å knele.

Sjefen sto bak
Det er først nå detaljer om det sensasjonelle bankranet har kommet fram - og hvorfor ranet fant sted i første omgang, skriver BBC.

Hjernen bak ranet skulle vise seg å være ingen ringere enn EBanks toppsjef selv, en spiller med kallenavnet «Ricdic» - i virkeligheten en 27 år gammel australsk teknologiarbeider med fornavnet Richard.

- Denne figuren var en av de som hadde drevet EBank en god stund. Han tok en god slump (virtuelle) penger ut fra banken, og byttet dem vekk for ekte penger, sier Ned Coker i det islanske spillselskapet CCP til Reuters.

Betalte huslån
«Ricdic» skal videre ha brukt disse pengene til å betale ned på huslånet sitt, og for å betale legeregninger.

- Jeg er ikke stolt over dette, det er derfor jeg ikke skrøt av det. Men vet du hva, hvis jeg hadde måttet gjøre det igjen, ville jeg sannsynligvis ha valgt samme vei basert på samme situasjon, sier «Ricdic» til Reuters.

Hadde Ricdic bare stjålet de virtuelle pengene for å bruke dem i spillet, hadde ikke CCP kunnet gjøre noe med det - da hadde det vært en del av spillets gang, og en handling innenfor spillereglene (moralsk rett eller ei). Men siden han byttet dem inn mot ekte penger, ble han kastet ut av spillet - det er nemlig ikke tillatt.

Virtuelt, men viktig
«Eve Online» har i likhet med mange andre onlinerollespill et avansert økonomisk system, som på lik linje med økonomien i den virkelige verdenen kan oppleve oppturer og nedturer.

Selv om økonomien nå synes å stabilisere seg etter bankranet i juni, er frykten for å miste verdier i spillet minst like truende for mange spillere som om det skulle skjedd i den virkelige verdenen - det ligger tross alt store menger blod, svette og tårer bak verdiene, virtuelle eller ei.

Flere skandaler
Spillet har også opplevd flere store skandaler gjennom årene. I februar i år ble et av spillets største selskaper, «Band of Brothers», fullstendig knust etter å ha blitt rammet av industrispionasje.

Det er heller ikke lenge siden en annen spillerdrevet bank, Dynasty Banking, ble svindlet for over 80 milliarder ISK.

Så har du selvfølgelig den legendariske historien om «The Great Scam», som er verdt å lese om du ikke allerede har gjort det.

STJAL FRA EGEN BANK: «Eve Online»-figuren Ricdic (bildet) var banksjef i EBank, men er nå kastet ut av spillet etter å ha stjålet over 200 milliarder ISK, spillets valuta. Foto: REUTERS/CCP/SCANPIX
STJAL FRA EGEN BANK: «Eve Online»-figuren Ricdic (bildet) var banksjef i EBank, men er nå kastet ut av spillet etter å ha stjålet over 200 milliarder ISK, spillets valuta. Foto: REUTERS/CCP/SCANPIX Vis mer