Han styrte en hel generasjons litterære smak

Men Kristenn Einarssons bok er mer forsvarstale enn bekjennelser.

FÅ AVSLØRINGER: Bokklubbenes mektige mann Kristenn Einarsson fremstår sympatisk nok, men avslører lite i sine bekjennelser.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FÅ AVSLØRINGER: Bokklubbenes mektige mann Kristenn Einarsson fremstår sympatisk nok, men avslører lite i sine bekjennelser. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «I-i-ikke f-faen!» skal Dag Solstad ha sagt da han i 1980 ble spurt om å gi ut «Brød og våpen» i Bokklubben Nye Bøker. Tjue år senere ble han et av deres flaggskip, og vel også høylitterære alibi. Han kan ha tenkt at det er vel ikke så ille, alternativet er verre.  

Skremmende dominans Det er ihvertfall den tanken jeg sitter igjen med etter å ha lest Kristenn Einarssons «En bokpushers bekjennelser». Han er det litterære Norges doldis, som tildels har styrt vår litterære smak i tiårene fra 1977 og fram til 2003. Da glapp de norske bokklubbenes gullavtale etter 34 års tildels skremmende litterær dominans.

Men det spørs om ikke det var å foretrekke fremfor dagens frie marked, med forlagseide bokhandlere og bokhandelkjeder som villig selger plasser til høystbydende.  

Mer forsvar enn bekjennelse «En bokpushers bekjennelser» er sterkt sagt.

Einarsson gir lite av sin person og enda mindre av det forlaget promoverer som innsikt i interne stridigheter, fyllefester, anekdoter og skandaler.

«Vi festet mye og vi jobbet mye», fastslår Einarsson, hvis bok heller burde kalles en forsvarstale. Dette er en bokbransjebok med tall og strategier, kampen mot Cappelen Damm, mot Forfatterforeningen, mot bokhandlere. Alt med henvisning til velkjente avisdebatter gjennom de siste tiår. De mange kritiske røstene om ensretting, oppkjøp, overkjøring av forfattere og forlag og bokhandlere driver Einarsson tilbake med argumenter som ikke alltid overbeviser.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer