HAR INNRØMMET DRAPET: Krigsveteranen Eddie Ray Routh er tiltalt for å ha skutt og drept skarpskytteren Chris Kyle. Rouths advokater mener han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket, og mener han må få hjelp heller enn fengselsstraff. Chris Kyle har blitt svært kjent etter å ha blitt portrettert av Bradley Cooper i filmen «American Sniper». Foto: NTB Scanpix
HAR INNRØMMET DRAPET: Krigsveteranen Eddie Ray Routh er tiltalt for å ha skutt og drept skarpskytteren Chris Kyle. Rouths advokater mener han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket, og mener han må få hjelp heller enn fengselsstraff. Chris Kyle har blitt svært kjent etter å ha blitt portrettert av Bradley Cooper i filmen «American Sniper». Foto: NTB ScanpixVis mer

Han tok livet av skarpskytteren som har drept flest i amerikansk historie

I neste uke starter rettssaken mot ham.

(Dagbladet): Clint Eastwoods film «American sniper» har skapt debatt i USA. Filmen handler om den amerikanske soldaten Chris Kyle, spilt av Bradley Cooper, som omtales som skarpskytteren som har drept flest menn i amerikansk historie.

Filmen er nominert til hele seks Oscar-priser, og er den mest sette filmen på kino noensinne som har hatt premiere i januar.

Men til tross for suksessen har altså Eastwood blitt møtt med massiv kritikk, blant annet for å glorifisere amerikanske skarpskyttere i Irak.

• Les hva Dagbladets anmelder mener om filmen her!

Ifølge American-Arab Anti-Discrimination Committee har filmen utløst en flodbølge av muslimhat på sosiale medier, og både Eastwood og Bradley Cooper har mottatt brev fra organisasjonen med en oppfordring om å gå ut offentlig og erklære sitt standpunkt mot de mange harde ordene som har preget sosiale medier.

Eastwood selv mener filmen er en antikrigsfilm, siden den fokuserer på hva krigen gjør med soldatenes familier.

Rettssaken starter neste uke Filmen er basert på selvbiografien til skarpskytteren Chris Kyle. Han skal ha drept mer enn 160 irakere i tjeneste for den amerikanske hæren, og var på fire turer til Irak.

Selv mistet han ikke livet mens han var i krigen.

Kyle ble skutt og drept av krigsveteranen Eddie Ray Routh.

Rettssaken mot Routh starter i en rettssal i Stephenville, Texas, i neste uke, men utvelgelsen av juryen startet i går, torsdag, ifølge NBC.

Routh har selv innrømmet å ha skutt og drept Chris Kyle og hans venn Chad Littlefield på en skytebane i Texas 2. februar 2013, ifølge Washington Post.

Filmen «American Sniper» avsluttes med at Chris Kyle møter eks-soldaten, hvor det så blir forklart hva som skjedde, uten å dvele ved det. Det har filmen også fått kritikk for - at den ikke tar opp det at Kyle til slutt ble drept av en psykisk sjuk, amerikansk krigsveteran.

En rettferdig rettsak? Kyle og Littlefield møtte Routh for å prøve å hjelpe ham med de psykiske problemene han fikk etter å at han kom hjem fra krigen.

Ifølge New Yorker ble turen til skytebanen arrangert etter at Rouths mor, Jodi Routh, kontaktet Chris Kyle og ba om hjelp.  

Ifølge Washington Post ble Routh diagnostisert med post traumatisk stress-syndrom like før hendelsen skjedde. Avisa skriver også at familien hans flere ganger hadde prøvd å få hjelp fra styresmaktene, og at Routh var inn og ut av instutisjoner etter at han kom hjem fra krigen.

Han skal flere ganger ha truet med å drepe både familien sin og seg selv. Så alvorlige skal truslene ha vært at en venn av ham fjernet alle våpnene fra huset han bodde i. 

Rouths advokater mener at den tiltalte var utilregnelig i gjerningsøyeblikket, og mener han må få hjelp heller enn straff, skriver The Telegraph.

Til Hollywood Reporter har Rouths advokat J. Warren St. John likevel satt spørsmålstegn ved om Routh kommer til å få en rettferdig rettsak på grunn av at blockbuster-filmen har gjort ham til en kjent person.

- Filmen kommer til å være et problem. Kan det bli en rettferdig rettsak? har han tidligere sagt til nettstedet.