<strong>SPILLER I NORSK FILM:</strong> Rupert Grint spiller en rebelsk, britisk flyver i Petter Næss sin neste film, krigsdramaet «Comrade». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPILLER I NORSK FILM: Rupert Grint spiller en rebelsk, britisk flyver i Petter Næss sin neste film, krigsdramaet «Comrade». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Han tørker seg i ræva med Mein Kampf

Petter Næss har med seg «Harry Potter»-stjernen Rupert Grint i sitt klaustrofobiske krigsdrama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): I april 1940, idet tyskerne tok med seg den andre verdenskrig til Norge, styrtet to fly over Strynefjellet. De hadde skutt hverandre ned. Ett av dem britisk, det andre tysk. 

De to mannskapene regner ikke med å se hverandre i live, men ender med å søke ly fra den bitre kulden i samme fjellhytte.

Dette er bakgrunnen for Petter Næss sin nyeste film, den multispråklige, norske, klaustrofobiske dramafilmen «Comrade». Blant andre «Harry Potter»-stjernen Rupert Grint har en stor rolle i filmen, som Næss presenterte under Filmfestivalen i Haugesund i går.

Intimt - Filmen balanserer mellom intensitet, ubehag og forløsende humor, forteller Næss til Dagbladet etter presentasjonen.

Det meste av «Comrade» foregår med inne i fjellhytta, tett på de fem strandede personene - filmet i et kjølelager i Sverige. For å holde filmen intens og spennende tok Næss i bruk sin lange erfaring fra teater.

- Jeg forlangte at alle skuespillerne skulle være tilstede under alle opptak. Så regisserte jeg dem først alene, før de spilte scenene med crewet som publikum, sier han, og forteller at det skapte en god ensemblefølelse. 

- Jeg så etter hvordan publikummet fulgte med, og hva de syntes var spennende. Det gjorde alle veldig skjerpet, forteller Næss.

Fanskare etter Grint Stig Henrik Hoff er eneste norske skuespiller i en stor rolle, selv om Næss insisterer på at det er en norsk film. På rollelista finnes også David Cross, som spilte mot Kate Winslet i «The Reader», og Rupert Grint.

- Jeg var ute etter en hissig, rødhåret, gatesmart, engelsk type. Så agenten min foreslo Rupert, sier Næss, som «ikke har sett så mye Harry Potter at det gjør noe».

- Jeg ante virkelig ikke hvor stor Rupert var, sier han, nå som han har fått øynene opp for den engelske stjernens fanskare.

Filmen har ingen spesifikk målgruppe, men Næss tror unge vil synes det er forfriskende å se voksne som ikke er perfekte, og som ikke har humor på å gjøre feil. Karakterene er dyktige piloter, men amatører i situasjonen de havner i.

<strong>STJERNESPEKKET KRIGSDRAMA:</strong> Petter Næss presenterte ferske klipp fra sitt krigsdrama «Comrade» under filmfestivalen i Haugesund. Filmen har blant andre Rupert Grint, David Cross og Stig Henrik Hoff på rollelista. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STJERNESPEKKET KRIGSDRAMA: Petter Næss presenterte ferske klipp fra sitt krigsdrama «Comrade» under filmfestivalen i Haugesund. Filmen har blant andre Rupert Grint, David Cross og Stig Henrik Hoff på rollelista. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- De vil nok synes det er gøy med Grint, som er den unge og opprørske, og som tørker seg i ræva med «Mein Kampf». 

To imperialister Petter Næss lager først og fremst «Comrade» som en norsk film, men den er allerede solgt til blant annet England og Tyskland.

- Jeg håper den vekker interesse der. Både for engelskmenn og tyskere er dette et veldig nytt perspektiv på krigen, og de fastsatte fiendebildene, sier han.

Han påpeker at dette var snakk om to imperialister. En på vei opp, den andre på vei ned. 

- En må huske at Storbritannia hadde store deler av verden under seg som kolonier på denne tiden. Det er en debatt som kommer opp i filmen, sier regissøren, og fortsetter:

- Dette er en film om å bryte ned fordommer.

«Comrade» kommer på kino i februar.

<strong>PÅ FESTIVAL:</strong> Dagbladet møtte Petter Næss under filmfestivalen i Haugesund. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
PÅ FESTIVAL: Dagbladet møtte Petter Næss under filmfestivalen i Haugesund. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer