Han truer det frie, åpne nettet

Før han ble leder for det amerikanske medietilsynet var Tom Wheeler lobbyist for telekomindustrien. Nå høster han storm for et forslag som langt på vei gir nøklene til internett til hans gamle kunder.

NYE REGLER: Tom Wheeler, leder for det amerikanske medietilsynet FCC, har foreslått regelendringer som kan skape et mer lagdelt internett med «motorveier» og «kjerreveier». Under de nye reglene vil innholdsleverandører kunne kjøpe seg eksklusivitet i høyhastighetstilbud hos nettleverandører. En alvorlig trussel mot nettet som arena for innovasjon og demokratiutvikling, mener Dagbladets kommentator. Foto: Scanpix
NYE REGLER: Tom Wheeler, leder for det amerikanske medietilsynet FCC, har foreslått regelendringer som kan skape et mer lagdelt internett med «motorveier» og «kjerreveier». Under de nye reglene vil innholdsleverandører kunne kjøpe seg eksklusivitet i høyhastighetstilbud hos nettleverandører. En alvorlig trussel mot nettet som arena for innovasjon og demokratiutvikling, mener Dagbladets kommentator. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tenk deg en nær framtid der du ikke lenger kan lese din favorittavis på nett eller se film fra sin foretrukne filmtjeneste, fordi de ikke inngår i pakken til din bredbåndsleverandør. Tenk deg en framtid der det går ulidelig tregt å laste inn en privat blogg eller en nyetablert nettjeneste, mens store, kommersielle tjenester går lynraskt. Tenk deg en framtid der den neste Instagram eller Syria Deeply aldri når ut til et bredt publkum, fordi de ansvarlige ikke har økonomi til kjøpe seg adgang til nettet på et nivå som sikrer effektiv massedistribusjon til den globale nettbefolkningen. 

Når du med ujevne mellomrom hører begrepet nettnøytralitet nevnt, er det blant annet dette det handler om: Skal vi ha et prinsipp for trafikkstyring på internett som sikrer at all trafikk i nettet behandles likt, og dermed hindrer at internett omgjøres til «kabel-tv»? Eller skal kommersielle innholds- og tjenestetilbydere kunne kjøpe seg forrang eller eksklusivitet hos visse nettleverandører?Til nå har nettets infrastruktur vært regulert på en måte som vektlegger nettets tekniske funksjonsdyktighet og allmennytte foran private kommersielle interesser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer