<strong>SKREV RIKTIGNOK EN ROMAN:</strong>  Ken B. Rasmussen satte det hele i gang. Han jobbet tidligere i danske Se og Hør der tidligere sjefredaktør og flere ansatte er mistenkt for å ha kjent til ulovlig overvåkning av kjendiser og kongelige. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014)
SKREV RIKTIGNOK EN ROMAN: Ken B. Rasmussen satte det hele i gang. Han jobbet tidligere i danske Se og Hør der tidligere sjefredaktør og flere ansatte er mistenkt for å ha kjent til ulovlig overvåkning av kjendiser og kongelige. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2014) Vis mer

Han utleverte også ekskollegenes horekjøp, kokainvaner og sexmeldinger

- Jeg har ikke akkurat dårlig samvittighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Riktignok kaller han det en roman - en coming of fucked-up age thriller, som det står på coveret.

Men da danske aviser begynte å sjekke de alvorligste påstandene i boka «Livet, det forbandede», som kom ut i Danmark forrige uke, fant de fakta:

Ken B. Rasmussens tidligere arbeidsgiver, danske Se og Hør, hadde faktisk drevet ulovlig overvåking av kongelige og kjendiser gjennom hemmelige kilder med tilgang på kredittkortinformasjon og flydata.

Da startet kjøret. En etter en har tidligere Se og Hør-sjefer gått fra fett betalte lederstillinger i mediebransjen. Politiet etterforsker ansatte i betalingløsningsleverandøren Nets og IT-giganten IBM og transportministeren krever gransking av SAS og Kastrup flyplass. Edward Snowden har engasjert seg fra sitt asyl i Moskva. En lang rekke kjendiser, inkludert skuespilleren Mads Mikkelsen og den norske artisten Lene Nystrøm har politianmeldt bladet. Rasmussen, på sin side, er blitt intervjuet av såvel BBC som Wall Street Journal og Time Magazine.

- Det hele er litt surrealistisk. Jeg visste jeg satt på dynamitt og at det ville bli reaksjoner, men ikke at saken skulle bli så stor så fort, sier Rasmussen - eller Sønderjyden, som han simpelthen kaller seg i boka - til Dagbladet.

- Jeg skrev det som en roman, så det første spørsmålet alle stilte meg var naturligvis: Er det sant? Svaret er at jeg ikke kommer til å fortelle hva som er sant, men hvem som helst står fritt forsøke å verifisere det som står i boka, sier han.

- Først etter at avisene dokumenterte lekkasjene, har jeg sagt at ja, det skjedde - og det skjedde akkurat slik jeg har skrevet, sier Rasmussen.

- Hva mener du bør bli konsekvensen av overvåkingsskandalen?

- Den viktigste lærdommen er hvor dårlig sikret sensitive opplysninger er, og hvordan store, seriøse firmaer som SAS og IBM gir mange enkeltansatte full tilgang til informasjon de fritt fram kan levere videre. En ting er å lekke passasjerlistene på et fly til et sladreblad, en annen om en terrorist vet akkurat på hvilket fly, til og med hvilket sete, statsministeren befinner seg. Kan boka bidra til å gjøre samfunnet litt sikrere er det nok til å gjøre meg fornøyd, sier han.

Det handler imidlertid ikke bare om overvåking i «Livet, det forbandede».

Rasmussen skriver om redaktører som basker seg i luksusferier og andre frynsegoder de mottar i bytte for gunstig omtale, om sjefer som dytter kokain på unge og uerfarne journalister, om en redaksjonssjef som legger an på ham og sender ham grove mms-bilder av kjønnsorganet sitt, og om et redaksjonsmiljø der sexkjøp er utbredt og foregår helt åpent på bedriftsturer.

Vi gjentar: Som roman. Men samtlige personer i boka er meget lett gjenkjennelige som nåværende og tidligere Se og Hør-ansatte i Danmark. Rasmussen hevder de omtalte, som kanskje bare har fått en eller to bokstaver i navnet endret, ikke er rasende på ham.

- Jeg har faktisk fått positive tilbakemeldinger fra alle jeg har snakket med som har kjent igjen seg selv i boka. Og det er bare de som fortsatt jobber i Se og Hør jeg ikke har hørt noe fra, for de får ikke lov til å snakke med meg, sier han.

- Dette er mennesker som selv har brukt sitt voksne liv på å utlevere andre menneskers privatliv og dypeste hemmeligheter. Slik sett er det bare et uttrykk for karma at de selv blir utlevert. Det er ikke Leger uten grenser, dette her, så jeg kan ikke si jeg har så dårlig samvittighet, sier forfatteren.

- Og den personen jeg eksponerer mest, er meg selv, legger han til.

Danske Se og Hør eies av Aller Media. Administrerende direktør i Aller Media A/S i Danmark, Pål Thore Krosby, sier følgende:

- Vi gjør oppmerksom på at boka er en sammenblanding av fiksjon, virkelighet og forfatterens egen oppfatning av hendelser, som kan ha foregått i Se og Hør-redaksjonen i Danmark. Når det gjelder bokas mer alvorlige påstander, har vi igangsatt en ekstern undersøkelse av de påståtte forhold i danske Se og Hør i perioden 2008—2011. Vi kommenterer ikke på enkeltsaker og konkrete personer, som kan ha blitt berørt av saken.

Aller Media eier også Dagbladet.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer